1 kg aardappelen, in blokjes (ca. 11/2 cm) gesneden;
zout;
ca. 40 g boter;
3 eetl. fijngehakte peterselie;
1 eetl. fijngehakte bladselderij;
versgemalen
witte peper;
3 eieren;
11/4 dl
slagroom of
crème fraîche;
5 eetl. fijngeraspte belegen Goudse kaas;
2 teentjes knoflook, uitgeperst;
4
eetl. droog kruim van witbrood (geen paneermeel).
Bereidingswijze:
Zet
de aardappelblokjes op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat de blokjes niet langer dan 8 minuten koken. Stort ze
op een zeef. Laat de blokjes uitlekken en zoveel mogelijk opdrogen. Beboter een ovenvaste schaal. Schep de helft
van de peterselie, de bladselderij en 2 eetlepels geraspte kaas door elkaar.
Strooi het samen met wat peper over de aardappelblokjes. Schep alles om en
verdeel de blokjes daarna over de bodem van de
schaal. Klop in een kom eieren en
room los. Voeg wat zout en peper toe. Schenk het mengsel over de
aardappelblokjes. Schep 3 eetlepels geraspte kaas met de rest van de
peterselie, knoflook en broodkruim zo
luchtig mogelijk door elkaar. Verdeel alles zo gelijkmatig mogelijk over het gerecht. Leg er hier en daar flintertjes boter
op. Plaats de schaal in het midden van de tot 200°Cvoorverwarmde oven. Zodra zich een korstje op het gerecht heeft
gevormd kan het worden opgediend.