Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
31-03-2011
Petit beurretaart.
Een klassieker maar ik gebruik cacao en Amaretto. De taart is erg machtig dus met mate eten
Ingrediënten:
ongeveer 1 pak Petit beurrekoekjes 250 gr zachte boter 250 gr bloemsuiker 2 kl cacaopoeder 1 kopje sterke koffie 2 el Amaretto hagelslag
Mix de boter met de bloemsuiker en de cacao tot een smeuig geheel.
Meng de Amaretto met de koffie.
Leg een laag koekjes op een rechthoekige cakeschotel en besmeer ze met een laagje botercrème. Dompel nu de volgende koekjes telkens langs één kant in het koffiemengsel en leg ze met de natte kant naar onder op de vorige laag, besmeer de koekjes terug met het botermengsel. Herhaal alles en werk laag per laag af. Eindig met een laag botercrème en bestrijk de zijkanten van de taart ook met botercrème. Strooi er dan rijkelijk chocoladehagelslag op. Zet de taart in de ijskast en laat ze minstens een paar uur opstijven. Hoe langer je wacht hoe beter de smaken zich mengen, dus geduld is de boodschap!
Categorie:Taarten, cake en gebak
13-03-2011
Notenbrood.
Ingrediënten:
250 gr roggemeel 250 gr tarwebloem 200 gr gehakte walnoten 2 zakjes gedroogde gist 2 kl zout 1,5 kl suiker 1,5 el olie 425 ml lauw water 1 el melk
Doe al de ingrediënten in de mengkom van de keukenrobot en laat de machine zo'n 10 min kneden. Haal het deeg uit de mengkom en vorm, op een met bloem bestoven aanrecht, een bol van het deeg. Laat het deeg nu 30 min rijzen (bedek het met een keukenhanddoek) op een warme plaats. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog eens opnieuw en vorm er een lang brood van. Leg het in de vorm en laat nogmaals zo'n 45 min rijzen. Bestrijk het brood met een beetje melk. Bak het brood 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Haal het brood uit de oven en haal het onmiddelijk uit de vorm. Laat het afkoelen op een rooster.
Categorie:Brood
09-03-2011
Foie gras met appeltjes en Calvados.
Een typisch streekgerecht, en ondertussen zijn wij ook al echte liefhebbers geworden van een lekker stukje eenden foie gras. Het is heel belangrijk dat je foie gras erg vers is en van goede kwaliteit.
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gr eenden foie gras 2 appels "Pink Lady" margarine Fleur de sel peper van de molen een scheutje Calvados
De appels in 4 snijden en het klokhuis verwijderen. Snij ieder kwartje nog eens in 3 stukjes. Verwarm in een pan een beetje margarine en laat de appeltjes al even "voor"stoven maar zorg dat ze nog niet helemaal mals zijn. Snij de foie gras in escalopes van 1,5 cm breed. Neem een andere pan en verhit ze zonder vetstof. Bak in de hete pan de foie gras zo'n minuutje langs beide kanten. Kruid met Fleur de sel en peper van de molen. Haal de foie uit de pan en hou warm. Leg de appeltjes nu in de foie gras pan, giet er een scheut Calvados in en flambeer (opgepast: zorg dat de dampkap NIET aanstaat). Schik de appeltjes en de foie gras op een bord en overgiet met de saus.
Je kan dit voorgerechtje ook als amuse geven, maak de porties kleiner en serveer in lepeltjes!
Categorie:Voorgerechten
07-03-2011
Venkelgratin.
Venkel is een groente die je tegenwoordig overal kan kopen. De smaak is een beetje anijsachtig en persoonlijk hou ik daar niet zo van, maar deze venkelgratin is erg zacht van smaak en zo lust ik venkel wel graag. Deze gratin past uitstekend bij o.a.vis.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kleine venkelknollen 2 teentjes look 1 dl room peper & zout olijfolie 75 gr geraspte Parmesan
Snij de venkelknollen in dunne schijven. Verhit een beetje olijfolie in een pan en doe de venkel erin. Pel de look en pers hem bij de venkel. Laat de venkel gedurende een 10-tal minuutjes zachtjes stoven en kruid met zout en peper van de molen.
Neem een ovenschaal en doe de venkel erin, giet de room erover en bedek met de geraspte Parmesan. Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 200° en laat het gerecht zo nog 15-20 min. gratineren.
Categorie:Aardappels&groenten
15-02-2011
Venkel - courgettesoep.
Een lekker romig soepje!
Ingrediënten voor 4 personen:
2 venkelknollen 2 kleine corgetten 1 ui 1 teentje look olijfolie 1 l kippebouillon room peper & zout
Was de venkel en de courgetten en snij in stukjes. Je moet de courgetten niet schillen. Kuis de ui en de look en snij fijn. Neem een soeppot en fruit de ui met de look glazig. Voeg de venkel en de cougetten toe, laat ze even mee stoven en giet er dan de kippebouillon bij. Kruid met peper en zout. Laat de soep zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Mix de soep met een staafmixer en werk af met een beetje room.
Categorie:Soepen
13-02-2011
Suikertaart.
Een mierzoete taart voor op zondagnamiddag.
Ingrediënten voor een taart voor 6 personen:
kruimeldeeg 200 gr donkere of blonde basterdsuiker 2 eieren 2 eidooiers 80 gr room 80 gr boter
Bedek de taartvorm met het kruimeldeeg en prik er met een vork wat gaatjes in. Bestrooi de taartbodem met de suiker. Klop de eieren en de eidooiers samen met de room op en giet dit over de suiker. Neem de koude boter en snij ze in kleine stukjes. Verdeel de boter over de taart.
Bak de taart 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220°. Zet de oven dan op 150° en laat de taart nog 30 minuten verder bakken.
Categorie:Taarten, cake en gebak
07-02-2011
Fusilli met gehaktballen en mozarella.
Een lekkere pastaschotel die je op voorhand kan klaarmaken, naar een recept van Jeroen Meus.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de balletjes:
800 g gemengd gehakt
1 ei
1 grote ui 1 teentje look
paneermeel
verse rozemarijn, oregano en salie
zout, peper & muskaatnoot
olijfolie
een klontje boter
Voor de saus:
1 grote ui
2 sneetjes gezouten spek
250 gr kerstomaten
1 groot blik tomaten in stukjes
1 teentje look
Piment dEspelette
verse rozemarijn, oregano en basilicum
rode wijn
Voor de pasta:
400 g fusilli
2 bolletjes mozarella
basilicum
Stoof de fijngesnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meegaren. Doe het gehakt in een ruime schotel en voeg het ei, het paneermeel, de fijngehakte kruiden en de gestoofde ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met peper, zout en muskaatnoot. Rol vrij dikke balletjes van het gehakt.
Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan en bak de balletjes mooi aan alle kanten aan.
Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en look en stoof deze aan. Voeg er het fijngesneden spek aan toe. Kruid met piment dEspelette. Laat alles even verder stoven. Blus met een beetje rode wijn. Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenstukjes aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zon kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur. Snij de kerstomaten in 2 en voeg ze toe aan de pruttelende saus.
Kook de fusilli in gezouten water al dente.
Neem een ruime ovenschotel en stort er de fusilli in. Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Vis er de takjes kruiden uit. Snij de bolletjes mozarella in dikke sneetjes en verdeel ze over de schotel. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven onder de grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.
Categorie:Pasta
04-02-2011
Gegratineerde spruitjesstoemp
Een echt winters gerecht en dat zal hier dus tijdens de table d'hôtes niet op tafel komen. Ik ben zelf niet zo'n spruitjesliefhebber, maar zo vond ik ze wel super lekker!
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg pureeaardappelen 1 kg spruitjes 4 el room 100 gr gemalen Comtékaas 100 gr Roquefort in blokjes 250 gr gerookte spekblokjes 1 eidooier olijfolie peper en muskaatnoot
Kook de aardappelen en de spruitjes apart gaar, giet af en snij de spruitjes in 4.
Bak de spekblokjes even in een beetje olijfolie zodat ze knapperig zijn. Meng de spruitjes en de blokjes Roquefort eronder.
Stamp de aardappels fijn, meng er de room, 50 gr van de Comtékaas en de eidooier onder.
Meng nu het spruitjesmengsel onder de puree en schep alles in een ovenschotel. Bestrooi met de rest van de Comtékaas.
Zet alles nog 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° en laat de laatste 5 minuten nog even gratineren onder de grill.
Categorie:Hoofdgerechten - Vlees
30-01-2011
Choco
Deze choco maak ik altijd voor bij het ontbijt van de gasten, maar zelf ben ik er ook verzot op. Ik vond het recept ooit in een Weekend-Knack en zo kwam het in mijn receptenmap terecht. Het recept is erg simpel en dus in een wip klaar!
Ingrediënten voor een 5-tal potjes choco:
250 gr pure chocolade 250 gr "echte" boter 1 blikje gecondenseerde gesuikerde melk
Hak de chocolade in stukken en laat hem samen met de boter smelten in de microgolfoven.
Klop het mengsel mooi op en roer er de gesuikerde melk onder.
Verdeel de choco over een paar glazen bokaaltjes en zet in de ijskast om op te stijven.
Zet de choco op kamertemperatuur om hem te gebruiken.
Categorie:Divers
23-01-2011
Advocaatmousse
Deze mousse is luchtiger en minder zwaar dan een chocolademousse, een ideale afsluiter dus na een zware maaltijd.
Ingrediënten voor 6 personen:
3 eiwitten 60 gr fijne cristalsuiker 2,5 dl slagroom advocaat
Klop de eiwitten op en voeg als ze bijna stijf zijn langzaam de suiker toe. Blijf kloppen (of laat de keukenrobot het werk doen), tot het eiwit in pieken blijft staan.
Klop nu de slagroom ook op maar deze mag nog een beetje lobbig zijn.
Spatel nu voorzichtig een paar eetlepels advocaat onder de slagroom (je kan er advocaat naar smaak bijdoen) en spatel er daarna beetje bij beetje het eiwit onder.
Verdeel over glazen of potjes en laat een paar uur opstijven in de ijskast.
Afwerken kan met een toefje slagroom en wat verkruimelde speculoos- of macaronkoekjes
Categorie:Desserten
21-01-2011
Chocoladekoekjes van Nigella Lawson
Deze chocoladekoekjes zijn gewoonweg heerlijk. Het is een recept van Nigella Lawson, maar ik heb het een beetje aangepast naar mijn smaak!
Ingrediënten voor 20 koekjes:
125 gr pure chocolade 150 gr gewone bloem 30 gr cacao 1 koffielepel bicarbonaat 1/2 koffielepel zout 125 gr zachte boter 75 gr licht bruine kandijsuiker 50 gr cristalsuiker 1 koud ei 350 gr chocoladepaillettes (of gehakte chocoladestukjes)
Breek de 125 gr chocolade in stukken en smelt in de microgolfoven.
Klop de zachte boter en de 2 soorten suiker in de keukenrobot tot een bleke luchtige massa. Voeg de gesmolten chocolade erbij en roer goed. Meng dan het ei eronder.
Meng in een kom de gezeefde bloem, cacao, bicarbonaat en het zout, en voeg dit geleidelijk bij het chocolade mengsel.
Tenslotte roer je de chocoladepaillettes eronder.
Leg bakpapier op een bakplaat en schep zo'n 20 gelijke porties van het mengsel hierop (dat gaat makkelijk met 2 eetlepels).
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 170° en dit gedurende 18 minuten. Test met een satéstokje of de koekjes gaar zijn (het moet er droog uitkomen).
Laat de koekjes wat afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.
Categorie:Koekjes
17-01-2011
Frangipanetaart
In België kochten wij regelmatig "Frangipanekes", maar hier vind je dat niet bij de bakkers en dus ging ik aan de slag om zelf een frangipanetaart te maken.
Ingrediënten voor een taart voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 150 gr amandelpoeder 150 gr bloemsuiker 120 gr zachte boter 50 gr bloem 3 eieren 175 gr abrikozenconfituur
Voor de afwerking:
100 gr bloemsuiker 2 el water een paar geconfijte kersen
Roer de eieren los en meng er het amandelpoeder en de bloemsuiker onder. Roer er de zachte boter onder en tenslotte de bloem. Laat dit nu liefst een paar uurtjes rusten.
Leg het bladerdeeg in een taartvorm en prik er met een vork wat gaatjes in. Smeer de abrikozenconfituur uit over de bodem en bedek dit met de frangipanevulling.
Bak de taart gedurende 35 min. in een voorverwarmde oven op 180°.
Als de taart klaar is maak je het glazuur: meng een beetje water onder de bloemsuiker (het mag niet te dun zijn) en strijk het uit over de nog warme taart. Werk af met een paar geconfijte kersen en laat de taart nu helemaal afkoelen op een rooster.
Smakelijk!
Categorie:Taarten, cake en gebak
Quiche met ricotta, asperges en gerookte zalm.
Binnen een paar weken kunnen we weer smullen van verse asperges, ik steek altijd een paar porties in de diepries en die zijn perfect om in deze quiche te gebruiken. Nodig voor 8 personen: 1 vel bladerdeeg 200 gr gerookte zalm 250 gr ricotta 250 gr asperges 50 cl room 2 eieren peper & zout 2 el verse dille
Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm. Prik er een paar gaatjes in met een vork. Verwarm de oven op 180°.
Kuis de asperges en blancheer ze. Laat afkoelen en snij ze in stukjes van 2-3 cm.
Klop de ricotta samen met de room en de eieren mooi glad. Kruid met peper uit de molen en een snuifje zout. Meng er de gehakte dille onder. Snij de gerookte zalm in reepjes en voeg samen met de asperges bij het ricottamengsel. Verdeel dit nu over de taartbodem.
Bak de quiche 20 tot 25 min in de oven op 180°.
Categorie:Voorgerechten
14-01-2011
Fruitige gebakjes
Je kan het fruit in dit receptje aanpassen aan het seizoen. In de zomer gebruik ik graag kersen, perziken of pruimen. In het najaar is het heerlijk met verse vijgen.
Ingrediënten voor 4 personen:
125 gr zachte boter 110 gr cristalsuiker 2 eieren 45 gr vloeiende bloem 1 el amandelpoeder stukjes vers fruit naar smaak slagroom
Roer de boter met de suiker tot een romige massa. Roer de eieren eronder en voeg dan het amandelpoeder erbij. Roer als laatste de bloem voorzichtig onder het beslag. Neem kleine bakvormpjes en giet de helft van het beslag in de potjes. Leg nu de stukjes fruit in de potjes en giet er dan de rest van het beslag over.
Bak in een voorverwarmde oven op 200° gedurende ongeveer 25 min. Dek de gebakjes als ze te bruin worden eventueel na een kwartiertje af met aluminiumfolie.
Deze gebakjes zijn het lekkerst als ze nog lauw zijn. Werk ze af met een toefje slagroom.
Categorie:Desserten
12-01-2011
Macaroni met kaas en ham
Een klassieker die hier vooral in de winter klaargemaakt wordt. Mijn "mannen" houden van véél kaassaus, dus als je minder saus wilt moet je de hoeveelheden wat aanpassen!
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gr macaroni 300 gr ham 300 gr geraspte kaas (ik meng Gruyère en Emmenthaler) 75 gr boter 75 gr bloem ongeveer 1 l melk peper & zout & nootmuskaat olijfolie
Neem voor de ham een dikke snee en snij deze in blokjes.
Maak nu eerst de kaassaus. Smelt de boter en voeg de bloem er aan toe. Roer flink om en laat zo even "bakken". Voeg geleidelijk de melk eraan toe tot de gewenste dikte en laat nog even doorkoken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Van het vuur nemen en 200 gr kaas onder de saus roeren.
Kook de macaroni in een ruime pot water met zout en een scheutje olijfolie. Giet de macaroni af en giet hem in een ruime ovenschotel. Verdeel de blokjes ham over de macaroni. Giet hierover de kaassaus en strooi dan de overgebleven kaas over de saus.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 200° en laat nog een 15 minuutjes gratineren.
Categorie:Pasta
10-01-2011
Chocolademuffins
Als het maar chocolade is
Ingrediënten:
200 gr bittere chocolade (70% cacao) 3 eieren 280 gr cristalsuiker 180 gr zachte boter 100 gr slagroom 100 gr bloem
Smelt de chocolade "au bain marie" of in de microgolfoven.
Klop de suiker met de eieren op. Meng er de zachte boter onder en dan de gesmolten chocolade. Roer er de slagroom bij en meng er tenslotte voorzichtig de bloem onder.
Neem muffinvormpjes en vet ze in en bestuif er wat bloem over.
Bak de muffins zo'n 20 min. in een voorverwarmde oven op 170°.
Laat afkoelen en ontvorm.
Categorie:Taarten, cake en gebak
08-01-2011
Preitaart met geitenkaas en pruimen.
De combinatie van de geitekaas en de "pruneaux d'Agen" is super!
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 1 ui het wit van 2 preien 5 eieren 150 gr zachte geitekaas 100 gedroogde pruimen zonder pit en in 2 gesneden olijfolie peper & zout
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.
Pel de ui en kuis en was de prei. Snipper de ui fijn en snij de prei in ringen. Bak de ui aan in olijfolie en doe de prei erbij. Laat even zachtjes stoven. Haal de groenten uit de pan, laat afkoelen en laat eventueel uitdruppen op keukenpapier. Klop de eieren los en kruid met flink wat peper en een weinig zout. Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg en verbrokkel de geitenkaas erover. leg de pruimen erbij en giet dan de eieren over de taart.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende een 30-tal minuten. Als de taart te donker wordt dek ze dan af met aluminiumfolie.
Categorie:Voorgerechten
06-01-2011
Galette des rois.
Vandaag maken we een 3-koningentaart met frangipane. Hier in het zuiden kan je die taarten al van begin december bij de bakkers kopen, maar dan zit er wel nog geen "fève"in. De fève is hier meestal een klein porceleinen figuurtje.
Ingrediënten voor een taart voor 8 personen:
2 vellen bladerdeeg 2 eieren 80 gr boter 120 gr cristalsuiker 150 gr amandelpoeder 1 eigeel water of 1 eiwit 1 "fève"
Neem een taartvorm en beleg met bakpapier en een vel bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Voor de frangipanevulling neem je een kom en daarin meng je de eieren, de gesmolten boter, het amandelpoeder en de suiker. Giet deze bereiding op de taartbodem en stop er de fève in.
Dek het geheel af met het 2de vel bladerdeeg en plak de randen goed vast met eiwit of een beetje water. Je kan de taart nu versieren en dan strijk je ze in met het eigeel.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende 25-30 min.
Laat de taart afkoelen en dan, smullen maar en hopen dat jij de koning wordt
Categorie:Taarten, cake en gebak
05-01-2011
Kalkoenfiletgebraad met mango en mirabellen.
Het zoete van de mango en het iets zuurdere van de mirabellen past uitstekend bij een lekker kalkoengebraad. Ik gebruik altijd kalkoenfiletgebraad, dat is magerder en fijner dan een gewoon kalkoengebraad . Ingrediënten voor 6 personen:
1 kalkoenfiletgebraad van 1kg 1 rijpe mango 1 pot mirabellen margarine peper & zout
Schil de mango en snij hem in kleine blokjes. Giet het sap van de mirabellen in een beker.
Kruid het kalkoengebraad langs alle kanten met peper en zout. Leg een paar klontjes margarine in een ovenschotel en leg het kalkoengebraad erop. Bak het kalkoengebraad in een voorverwarmde oven op 220°. Overgiet regelmatig met het braadvet en draai het gebraad eens om. Een klein uurtje zou moeten volstaan, maar controleer met een satéprikker de gaarheid.
Haal het gebraad uit de schotel en bedek met aluminiumfolie en laat rusten.
Warm ondertussen de mango en de mirabellen op in de microgolfoven.
Deglaceer het aanbaksel in de schotel met een beetje water en giet de saus in een pannetje. Giet er wat van het sap van de mirabellen bij en doe er eventueel nog een beetje gevogeltefond bij. Kruid de saus met peper en zout. Laat even inkoken tot de gewenste dikte. Je kan de saus ook binden met wat sauceline.
Snij het gebraad in vingerdikke sneetjes en dien op met de vruchten en de saus. Lekker met kroketjes of pommes duchesse.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
31-12-2010
2011 komt eraan!
Vanuit "La douce France" wensen we al onze blogbezoekers, familie, vrienden, en gasten, héél veel culinair plezier in 2011!