Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
23-12-2010
Chocoladecake
Dit blijft één van mijn favorieten. Simpel maar wel lekker!
Ingrediënten:
3 eieren (= 250 gr) 250 gr cristalsuiker 250 gr zelfrijzende bloem 250 gr boter 20 gr cacaopoeder 100 gr chocoladedruppels snuifje zout
Neem een cakevorm en vet hem in met boter en bestuif hem met bloem.
Splits de eieren en klop het eiwit samen met het snuifje zout tot het stijf is. Klop in een andere kom de boter met de suiker tot een zachte massa. Klop er dan één voor één de dooiers onder. Lang genoeg kloppen totdat de suiker opgelost is. Meng dan snel de gezeefde bloem en het cacaopoeder er onder. Schep er dan de chocoladedruppels onder. Nu schep je het eiwit voorzichtig onder het beslag. Giet het beslag in de cakevorm.
Je zet de cake in de warme oven en laat hem 1 uur bakken op 170°. Na een uur controleer je met een satéstokje of de cake helemaal gaar is, zoniet zet je hem nog even in de oven. Als de cake klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem 5 min afkoelen in de vorm. Daarna haal je hem uit de vorm en je laat hem verder afkoelen op een rooster.
Categorie:Taarten, cake en gebak
20-12-2010
Grijze garnaalsla
Hier in zuid-west Frankrijk missen we af en toe typische dingen uit België zoals Luikse siroop, "kinnekessuiker", Zero chocolade enz... De meeste dingen brengen we dan ook regelmatig mee uit ons thuisland, maar soms moeten we zelf aan de slag gaan zoals voor dit simpele receptje.
Ingrediënten:
100 gr versgepelde grijze garnalen 2 hardgekookte scharreleitjes 1 tomaat een paar el mayonaisse peper & zout verse peterselie
Eerst gaan we het tomaatje ontpitten en in kleine blokjes snijden. Dan de eitjes pellen en ook fijnsnijden. En nu alles mengen: garnalen, eitjes, tomaat, peterselie, mayonaise. Kruiden met peper en zout. Klaar!
Categorie:Divers
18-12-2010
Sachertorte
Vroeger zijn wij heel veel op vakantie geweest in Oostenrijk en één van mijn lievelingstaarten daar was Sachertorte, een machtige chocoladetaart. Als je deze taart geeft als dessert is een klein stukje zeker genoeg, want ze is vrij zwaar.
Ingrediënten voor 8 tot 10 personen:
175 gr bittere chocolade 125 gr zachte boter 150 gr fijne cristalsuiker 150 gr zelfrijzende bloem 5 eieren + 1 extra eiwit zout Voor de afwerking: 200 gr abrikozenconfituur 100 gr bittere chocolade 100 gr bloemsuiker 20 gr boter slagroom
Breek de chocolade in stukken en laat hem smelten in de microgolfoven. Roer de boter met de suiker tot een romig geheel en voeg er de gezeefde bloem bij. Roer mooi glad. Splits de eieren en voeg de eidooiers één voor één bij het mengsel. Roer er tenslotte de gesmolten chocolade onder. Klop nu al de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel de eiwitten voorzichtig onder het beslag.
Neem een ingevette en met bloem bestoven bakvorm met losse bodem en giet het beslag erin. Bak de taart ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 170°. Test de gaarheid met een satéprikker en laat de taart even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Verwarm de gezeefde abrikozenconfituur tot hij vloeibaar is. Snij de taart doormidden en bestrijk de onderkant met de helft van de confituur. Leg de andere helft er terug op en bestrijk nu de bovenkant met de rest van de confituur.
Smelt de chocolade in de microgolfoven. Roer er de bloemsuiker en de boter onder. Bestrijk nu de boven-en zijkant van de taart met het chocoladeglazuur en laat dit volledig opstijven.
Dien de sachertorte op met een flinke dot slagroom!
Een heerlijk dessert dat je op voorhand kan klaarmaken.
Ingrediënten voor 6 personen:
0,5 l frambozencoulis 0,25 l slagroom 200 gr suiker 120 gr eiwit een paar verse frambozen
Mix verse of diepvries frambozen tot een coulis. Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Schep de coulis eronder maar hou een beetje opzij voor de afwerking. Klop ook de room stijf en schep voorzichtig door het mengsel.
Neem een cake of broodvorm en bekleed hem met plasticfolie en laat die ruim over de randen hangen.
Giet het frambozenmengsel in de vorm en sluit mooi af met de folie. Zet de soufflé minstens 8 uur in de diepvries.
Haal de ijssoufflé net voor het opdienen uit de diepvries. Snij er mooie plakken af en leg ze op een bord. Werk af met verse frambozen en de overgebleven frambozencoulis.
En dan ... genieten maar!
Categorie:Desserten
10-12-2010
Spaghetti met kippeblokjes en currysaus
Een klassieke combinatie die je makkelijk een persoonlijke toets kan geven.
Schil de ui, snipper hem fijn en stoof aan in margarine. Maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes. Voeg deze bij de ajuin en laat zachtjes stoven. Schil de appel, verwijder het klokhuis, snij in fijne blokjes en laat hem even mee stoven. Roer er wat bloem door en currypoeder naar smaak en voeg dan geleidelijk de kippebouillon toe. Snij de ananas in blokjes en doe ze bij de saus. Voeg als laatste de room bij de saus en laat nog even inkoken.
Snij de kipfilets in blokjes en bak ze gaar in de olijfolie. Kruiden met peper en zout.
Kook de spaghetti al dente in gezouten water en giet af.
Schik de spaghetti op de borden, giet de currysaus erover en leg de kippeblokjes erop.
Categorie:Pasta
06-12-2010
Paprikasoep
Het is nu echt weer om een lekkere warme tas soep te drinken. Annick mailde me pas nog om te vragen of ik geen goed receptje voor paprikasoep heb, hier gaan we dus voor een winterse paprikasoep!
Ingrediënten voor ongeveer 8 personen:
10 rode paprika's 3 uien 2 teentjes look 4 aardappels olijfolie 2 liter groentebouillon (je kan ook bouillonblokjes gebruiken) water 150 gr mascarpone peper & zout
Schil de uien en de look en snipper ze fijn. Stoof ze aan in olijfolie. Maak de paprika's schoon, schil de aardappels en snij alles in grove stukken. Doe de groenten bij in de kom en leng aan met de groentebouillon. Kruiden met peper en zout. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de paprika's zacht zijn. Mix de soep en roer ze dan nog eens door een fijne zeef en voeg er daarna water bij tot de gewenste dikte. Meng er nu de mascarpone onder.
Wil je de soep nog lekkerder maken? Bak dan wat spekblokjes en doe die erbij net voor he opdienen!
Smakelijk!
Categorie:Soepen
03-12-2010
Tarte Tatin.
De klassieker onder de Franse desserts! Vers gebakken is deze taart overheerlijk en met een bolletje vanilleijs en een toefje slagroom erbij kan niemand hieraan weerstaan!
Ingrediënten voor 8 personen:
1,5 kg appels 250 gr suiker 150 gr boter 1 vel bladerdeeg
Schil de appels en snij ze in 8 stukken. Smelt de boter met de suiker in een ovenpan en bedek de bodem helemaal met de appelpartjes. Zorg dat ze heel goed tegen elkaar liggen. Bedek de appels met het vel bladerdeeg en bak de taart 45 min. in een voorverwarmde oven op 200°. Haal de taart uit de oven, laat ze een beetje afkoelen en stort ze daarna omgekeerd op een schotel.
Smakelijk!
Categorie:Taarten, cake en gebak
30-11-2010
Kip met ricotta
Kip kan je op duizend-en-één manieren klaarmaken. In dit receptje gebruik ik een vulling met ricottakaas.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipfilets 300 gr ricotta 2 fijngesnipperde teentjes knoflook 1 el fijngesnipperde salieblaadjes 1 el geraspte citroenzeste 50 gr geraspte parmezaan 8 sneetjes gerookte ham 200 ml room olijfolie peper & zout
Meng de ricotta met de fijngesnipperde salieblaadjes, de knoflook, de citroenzeste en de parmezaan.
Snij de kipfilets net niet in twee en kruid ze met peper en zout. Leg telkens 2 sneetjes gerookte ham op het werkvlak en leg daarop de kipfilets. Verdeel 2/3 de van de kaasvulling over de kipfilets en vouw ze dicht. Rol de ham errond en steek vast met houten prikkers. Je kan de kipfites gewoon bakken in een beetje olijfolie in de pan ofwel zet je ze gedurende een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Maak de saus met de overgebleven kaasvulling. Voeg er wat room bij, kruid met peper en zout en warm al roerend op.
Dien op met rijst of gebakken aardappeltjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
25-11-2010
Wafelkes van Christel
Een heerlijk en heel gemakkelijk wafeltjes recept dat hier ten huize de naam kreeg: wafelkes van Christel, maar eigenlijk komt het recept van haar vader Ludo, waarvoor dank!
Voor ongeveer 35 kleine wafeltjes heb je nodig:
300 gr kinnekessuiker (dat is lichtbruine malse suiker) 250 gr zachte "goei" boter 3 eieren 400 gr zelfrijzende bloem en voor de liefhebbers: een half koffielepeltje kaneelpoeder
Je mixt de boter met de suiker en de eieren (en eventueel het kaneelpoeder) tot een smeuige massa. Dan meng je de bloem voorzichtig met een vork of een spatel onder het deeg. Je zet het deeg minstens 1 uur in de ijskast.
Nu kan je ofwel bollekes rollen ofwel gebruik je een ijsschepper (gaat vlugger ). Als je de bolletjes niet te groot maakt kan er er 4 ineens bakken in het ijzer!
Je kan natuurlijk ook gewoon grotere wafels bakken, maar de kleintjes zijn ideaal voor bij een tasje koffie, na de maaltijd!
Categorie:Koekjes
22-11-2010
Tiramisu met advokaat en speculoos
Zoals beloofd hier het receptje van tiramisu met advokaat en speculoos, dat ik kreeg van Jan & Simonne Faes. 't Is eens wat anders dan een gewone tiramisu en zeker zo lekker!
Ingrediënten voor 6 personen:
250 gr Mascarpone 3 eieren 100gr suiker een paar soeplepels advokaat speculoos
Klop de eierdooiers met de suiker tot het bijna wit ziet. Voeg de mascarpone toe en meng die eronder. Roer er nu een paar lepels advokaat onder (naar smaak wat meer of minder).
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mascarponemengsel.
Neem 6 glaasjes of potjes en leg er onderaan wat spuculoosstukjes in. Lepel er dan een laag van het mascarponemengsel over en leg dan weer een laag speculooskreumels. Eindig met een laag mascarpone en zet de glazen een paar uur in de ijskast.
Strooi er net voor het opdienen een beetje speculooskruimels over.
Smakelijk!
Categorie:Desserten
20-11-2010
Gebraden kip met look en citroen.
Dit is een receptje dat ik kreeg van Chantal van "La ferme de Charel". Vermits ik een liefhebber ben van citroen viel dit receptje bij mij erg in de smaak. Ook de gasten vonden het super lekker, en dus zal dit hier zeker nog op tafel komen!
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kippebillen 1 bol knoflook 2 onbehandelde citroenen verse tijm 1,5 dl witte wijn zout & peper van de molen 3 el olijfolie
Leg de kippebillen met de velkant naar boven in een braadslee. Verdeel de bol look in teentjes maar pel ze niet. Snij de citroenen in 8 partjes. Voeg de look en de citroen bij de kip en strooi er wat tijm over. Giet de olijfolie erover en schenk de wijn erbij. kruid met peper en zout. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet 2 uur in een voorverwarmde oven op 160°. Neem dan de folie eraf en zet de oven op 200°. Laat de kip nog 30 tot 40 minuten bakken tot het vel mooi goudbruin is. Strooi er tenslotte nog wat extra tijm over.
Lekker met pasta, rijst of gebakken aardappels.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
14-11-2010
Chocolade moelleux.
Dit chocoladedessert is een "topper" in Au Cercle des Chênes.
Ingrediënten voor 8 personen:
100 gr pure chocolade 100 gr zachte boter 4 eieren 100 gr suiker 50 gr bloem
Voor de afwerking:
Bloemsuiker en een zeefje
Breek de chocolade in stukjes, doe de boter erbij en smelt in de magnetron. Roer de chocolade met de boter mooi glad.
Doe de eieren in een kom en voeg er de suiker bij. Klop stevig op tot het bijna wit ziet. Doe er dan in één keer de gezeefde bloem bij en spatel die voorzichtig onder het beslag. Roer het chocolademengsel erbij.
Beboter 8 aluminium schaaltjes en vul ze voor 3/4 met het beslag. Zet de moelleux minstens 12 uur in de koelkast.
Verwarm de oven op 200°. Bak de moelleux 5 tot 8 minuten (als de bovenkant juist gestold is de moelleux klaar).
Stort ze op een bordje, werk af met gezeefde bloemsuiker en dien onmiddelijk op.
De moelleux moet vanbinnen zacht zijn, de chocolade moet er nog een beetje uitlopen, dan is hij het lekkerst!
Categorie:Desserten
09-11-2010
Gevulde paprika's met tomatensaus
Een klassieker!
Ingrediënten voor 4 personen:
4 rode paprika's 500 gr gemengd gehakt 100 gr paneermeel 1 ei 2 teentjes look 1 ui peper-zout-muskaatnoot
Ui en knoflook kuisen en heel fijn snipperen. Maak het gehakt op met het paneermeel, ei, de ui en look en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Snij de paprika in 2 en ontpit ze. Vul de paprika's op met het gehaktmengsel. Verwarm de oven voor op 200°. Zet de paprika's in een ovenschaal en overgiet ze met een beetje olijfolie. Bak ze zo'n 30 tot 40 minuten in de warme oven. Als ze te bruin worden dek ze dan af met een vel aluminiumfolie.
Ontvel en ontpit de tomaten. Wortel, ui en knoflook kuisen en fijn snipperen. De ui en look aanstoven in een beetje olijfolie. De wortel en tomaten bijvoegen en zachtjes laten stoven tot alles gaar is (voeg eventueel een beetje water toe). Mix de saus, maar er mogen nog wat stukjes inzitten. Kruid naar smaak met peper & zout, voeg er een paar lepels mascarpone aan toe en snipper er wat basilicum in.
Serveer de paprika's met de tomatensaus en rijst of pasta. Smakelijk!
Categorie:Hoofdgerechten - Vlees
04-11-2010
Gratin met aardappels en worteltjes
Dit is een variatie op de gewone gratin dauphinois.
Ingrediënten:
Voor 8 personen
1 kg aardappelen 1 kg wortels ongeveer 1,5 liter volle room 4 teentjes knoflook Peper van de molen Fleur de sel
De oven voorverwarmen op 200°. De aardappelen en wortels schillen en wassen. De look pellen en de kern eruit verwijderen. Eerst snij je de worteltjes in schijfjes van een 3-tal mm en legt een laag in een ovenschotel. Kruiden met peper uit de molen en flink wat fleur de sel. Ook 2 teentjes look persen en erover strooien. Dan giet je een deel van de room over. Dan volgt een laag aardappels, peper, zout, look en room. Werk zo al de worteltjes en aardappels op. Nu zet je de schaal in de oven en die moet minstens een uur bakken op 200°. Af en toe prik je er eens in met een scherp mes en als de aardappels en wortels echt zacht zijn is het gerecht klaar.
Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Kuis de groenten en snij in fijne blokjes. De look snipper je heel fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en laat de look en de ui even bakken, doe nu de wortel en paprika erbij. Doe de witte wijn, het water, de ketchup, de tomatenpuree, de room en het groentebouillonblokje bij de groentjes. Laat de saus wat indikken. Bak nu de scampi's in een andere pan in een beetje olijfolie aan beide zijden gedurende een 2-tal minuutjes, kruid ze met peper en zout. Blus de pan met een klein beetjes water en giet de scampi en het aanbaksel bij de saus. Voeg er nu een beetje piment d'Espelette bij. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje piment d'Espelette bij. Strooi wat gehakte dragon bij de saus en schik op de borden. Opdienen met rijst of pasta.
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
24-10-2010
Veldsla met bieslook en zongedroogde tomaatjes.
Een simpel fris slaatje, lekker bij een stukje vlees of kip.
Ingrediënten:voor 4 personen
200 gr veldsla 6 zongedroogde tomaatjes 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel balsamicoazijn peper en zout bieslook en bieslookbloemetjes een handvol walnoten
Was de veldsla. Snij de tomaatjes in fijne reepjes. Snipper de bieslook fijn. Maak een vinaigrette met de olie en azijn en kruid met peper van de molen en zout. Meng nu al de ingrediënten door elkaar en werk af met een paar bieslookbloemetjes.
Categorie:Aardappels&groenten
21-10-2010
Coq au vin
Een typisch Frans gerecht dat hier dus ook regelmatig op tafel komt.
Ingrediënten voor 4 personen :
2 haantjes 250 gr champignons 250 gr spekblokjes 1 teentje look 200 gr kleine uitjes 3 dl rode wijn 1 bosje tuinkruiden (laurier, tijm) peper & zout olijfolie margarine
Verdeel de haantjes in stukken en verwijder het vel.
Verwarm een beetje olijfolie en margarine en bak hierin de stukken haan mooi aan langs alle kanten. Kruid met peper en zout. Giet er de wijn over en doe er de tuinkruiden bij. Laat zo'n 25 min. rustig stoven.
Kuis ondertussen de uitjes en de champignons. Neem een pan en doe er weer wat vetstof in en bak er de uitjes en de fijngesneden look in aan. Haal de uitjes eruit en bak dan de spekblokjes. Als laatste bak je de champignons ook even op, je blust met een glas water en dan voeg je de uitjes, spek, champignons en water bij de haan.
Laat alles nu nog even stoven tot de haan gaar is en voeg eventueel nog wat water toe. De saus kan je eventueel nog een beetje binden met bruine sauceline.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
08-10-2010
Gele vijgenconfituur
Zelf hebben we alleen zwarte vijgenbomen in onze tuin staan, maar de gele vijgen zijn hier ook in overvloed te vinden. De gele vijgen zijn zoeter dan de zwarte en de confituur is erg lekker.
Ingrediënten:
3 kg gele vijgen 3 kg kristalsuiker
Was de vijgen en snij het steeltje eraf. Snij de vruchten in 8 stukken. Zet de vijgen samen met de suiker op het vuur en breng aan de kook. Roer regelmatig en laat de confituur koken tot hij begint te dikken. Giet de confituur in glazen bokalen en sluit ze dadelijk af.
Categorie:Confituur en gelei
04-10-2010
Kalfsfricassee
Ik maak mijn kalfsfricassee nog steeds klaar zoals mijn moeder het me leerde. Je kan ook makkelijk een dubbele portie klaarmaken en de overschot invriezen.
Ingrdiënten:
Voor 8 personen
1,5 kg kalfsvlees 300 gr gehaktballetjes 300 gr champions peper & zout sap van 1 citroen margarine
Braad het vlees aan alle kanten aan in de hete margarine. Werk met kleine porties tot al het vlees mooi dicht geschroeid is. Voeg dan water toe tot het vlees net onder staat, en laat op een zacht vuur sudderen tot het vlees bijna gaar is. Braad ondertussen de gehaktballetjes ook aan en voeg ze bij het vlees.
Reinig de champions, snij ze in schijfjes en stoof ze even aan in een beetje margarine. Voeg ze bij het vlees en breng op smaak met peper en zout en het citroensap. Bind de saus met sauceline.
Dien de kalfsfricasee op met rijst, puree of frietjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Vlees
30-09-2010
Kweeperengelei
Een gelei waar wel wat werk aan is maar met een heerlijk resultaat.
Ingrediënten:
kweeperen kristalsuiker citroen
Eerst moet je het donzige laagje van de kweeperen afwassen, dat gaat makkelijk met een schuursponsje. Daarna snij je de vruchten in stukken. Verwijder enkel de rotte of aangestoken plekken, al de rest mag mee in de pot. Overgiet de kweeperen met water tot ze net onder staan en voeg het citroensap toe (neem 1 citroen per 2 kg kweeperen) Breng aan de kook en laat koken tot de vruchten zacht zijn. Laat alles nu een paar uur of een nacht trekken.
Giet de kweeperen door een linnen doek en vang het sap op. Per liter sap neem je 800gr suiker. Breng dit sap nu terug aan de kook met de suiker en laat koken tot de gelei begint op te stijven. Je kan dit contoleren door een druppel gelei op een koud bord te gieten. Stijft deze direct op dan is de gelei klaar.