Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
15-11-2011
Gehaktballetjes met kaas en duivelse dipsaus.
Ik maak steeds een grotere hoeveelheid balletjes op voorhand klaar en bewaar ze in de diepvries. Op tijd uit de diepvries halen, even bakken en je hebt vlug een lekker aperitiefhapje!
Ingrediënten voor min 8 personen:
Voor de balletjes:
800gr gemengd gehakt 1 ei ong. 5 eetlepels paneermeel peper, zout, en muskaatnoot een blok halfoude harde kaas olijfolie
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in. Doe het ei en een beetje paneermeel erbij en kruid met peper, zout en muskaatnoot en meng alles goed door elkaar. Indien nodig voeg je nog wat paneermeel toe. Snij de kaas in blokjes van 1 cm. Neem telkens een blokje kaas en vorm hierrond een klein gehaktballetje. Werk zo al het gehakt op.
Voor de dipsaus: meng de mayonaise onder de ketchup en kruid extra met peper van de molen. Plet het teentje look en roer dat eronder. Voeg er dan de sambal bij. Als het goed pikant mag zijn kan je er eventueel nog wat extra sambal bijdoen.
Bak de balletjes in een beetje olijfolie in een hete pan. Draai ze reglematig om en als de kaas er begint uit te lopen zijn ze klaar. Prik ze op stokjes en serveer met het sausje.
Categorie:Hapjes
28-10-2011
Roquettesla met Fetakaas en gedroogde rode vruchten.
Door de gedroogde vruchten kan je dit slaatje ook in de herfst of winter klaarmaken.
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gr roquette 200 gr feta 50 gr pijnboompitten 70 gr gedroogde rode vruchten 1/2 granaatappel 6 el olijfolie 2 el balsamicoazijn 1 kl ahornsiroop peper van de molen & zout
Rooster de pijnboompitjes en laat ze afkoelen.
Haal voorzichtig de pitjes uit de granaatappel.
Verdeel de roquette over borden. Snij de feta in blokjes en verdeel over de sla. Strooi de gedroogde rode vruchtjes over de sla en ook de granaatappelpitjes en de pijnboompitten.
Maak een vinaigrette met de olijfolie, balsamicoazijn, ahornsiroop, peper & zout en verdeel die over de salades.
Categorie:Voorgerechten
24-10-2011
Fruit met gegratineerde sabayon.
Je neemt voor dit dessertje natuurlijk seizoensfruit. In de zomer maak ik het met meloen, kiwi, aardbeien, frambozen enz.
Ingrediënten voor 6 personen:
400 gr seizoensfruit 5 eidooiers 120 gr kristalsuiker 200 ml zoete witte wijn ( bv. Montbazillac) 3 el Cointreau 6 ovenschaaltjes
Zet een kookpot met water op het vuur en breng aan de kook. Neem een pot die je in de andere kookpot kan hangen, maar zorg dat die juist het water niet raakt.
Klop nu "au bain marie" de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel. Schenk voorzichtig de wijn bij het mengsel en blijf stevig doorkloppen tot je een luchtige schuimende sabayon krijgt. Je moet in totaal zeker 15 tot 20 minuten kloppen! (goed voor de armspieren ) Giet de sabayon in een kan en laat hem afkoelen.
Verdeel het fruit over de schaaltjes en overgiet het met een beetje Cointreau. Verdeel nu de sabayon over de schaaltjes en zet ze net voor het opdienen een paar minuutjes onder de hete grill, tot de sabayon wat kleur krijgt.
Dien meteen op!
Categorie:Desserten
21-10-2011
Courgettes met kruiden.
Courgetten zijn één van mijn favoriete groenten en in de zomer komen ze minstens één maal per week op tafel.
Ingrediënten voor 4 personen.
6 tot 8 kleine courgettes peterselie tijm 2 teentjes look peper van de molen & zout olijfolie
Gebruik altijd kleine courgettes, die hebben het meeste smaak.
Neem een ovenschotel en vet in met olijfolie.
Snij flink wat peterselie fijn en rits de blaadjes van een paar takjes tijm. Pel de look en plet de teentjes.
Was de courgettes en snijd de uiteinden eraf. Snij de courgettes in fijne schijfjes en leg ze in de ovenschotel. Strooi er de kruiden en de look over. Kruiden met peper van de molen en een weinig zout. Overgiet met een weinig olijfolie.
Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet hem in een voorverwarmde oven van 180°. Laat een half uurtje bakken en roer de courgetteschijfjes eens goed door elkaar. Indien nodig kan je ze nog een kwartiertje verder laten garen, maar de courgettes mogen best nog wat knapperig zijn.
Categorie:Aardappels&groenten
18-10-2011
Citroenmousse met speculoos.
Tip: neem altijd biologische citroenen als je de schil ook gebruikt !
Ingrediënten voor 4 personen:
3,5 dl volle room 50 gr suiker sap en schil van 1 onbehandelde citroen 6 speculoosjes + 1 voor de afwerking 3 gelatineblaadjes
Week de gelatineblaadjes in koud water. Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit.
Warm de room op, doe de suiker erbij en roer tot de suiker opgelost is. Neem van het vuur als de room kookt, doe het citroensap en de citroenrasp erbij en roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes door. Roer goed tot ze volledig opgelost zijn.
Neem 4 glazen, breek de speculoos in grove stukken en verdeel over de glazen. Verdeel het mengsel over de glazen en laat een paar uur opstijven in de frigo.
Werk af met een toefje slagroom en het verkruimelde speculooskoekje.
Categorie:Desserten
14-10-2011
Makreel-avocado hapjes.
Een lekker receptje dat ik gekregen heb van Luc van "La source du bonheur". Merci hé Luc!
Ik heb het aangepast en serveer het als hapje.
Ingrediënten:
2 rijpe avocado's 150 gr gerookte makreel citroensap van 1/2 citroen 1 sjalotje peper & zout
Halveer de avocado's en haal de pit eruit. Haal met een lepel het vruchtvlees uit de avocado en prak het fijn. Giet er een beetje van het citroensap over. Snij de makreel in kleine stukjes, en voeg bij de avocado. Kuis het sjalotje en snipper het heel fijn. Meng dit ook onder de avocado. Kruid bij met peper en zout en voeg naar smaak nog wat citroensap toe.
Smeer het mengsel op toastjes of op geroosterd Frans brood. Smakelijk!
Categorie:Hapjes
12-10-2011
Carpacio van Coeur de boeuf tomaten.
Dit recept is oorspronkelijk van Jeroen Meeus. Ik heb het wat aangepast en deze zomer verschillende keren klaargemaakt en het viel telkens heel erg in de smaak bij de gasten. Vooral bij warm weer is het een ideaal voorgerecht.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 Coeur de boeuf tomaten 200 gr mozarella 4 eetlepels pijnboompitten Fleur de sel & peper van de molen Olijfolie
Maak eerst de groene salsa. Neem een paar takjes van de groene kruiden en hak ze heel fijn. De taaie stengels gebruik je niet. Pel de look en plet fijn. Hak de kappertjes, olijven en augurken erg fijn en voeg ze samen met de look bij de kruiden. Doe de mosterd erbij en een scheutje witte wijnazijn. Roer er dan de olijfolie bij tot je een smeuige stevige salsa krijgt. Kruid bij met zout en peper van de molen.
Zet 4 grote borden klaar en druppel op ieder bord wat olijfolie. Wrijf die uit over het ganse bord met een keukenpenseel. Strooi op ieder bord wat Fleur de sel en peper van de molen.
Neem een vlijmscherp keukenmes en snij de tomaten in zo dun mogelijke schijven. Verdeel de schijfjes tomaat over de borden.
Verhit een pan zonder vetstof en kleur de pijnboompitten hierin. Laat de pitjes afkoelen in een schaaltje.
Snij de mozarella in dikke schijven en breek hem daarna in kleinere stukjes. Verdeel de kaas over de tomaten. Druppel nu een paar flinke klodders van de groene salsa over de tomaten en strooi er daarna de pijnboompitten over.
Werk de carpacio tenslotte af met nog een flinke draai van de pepermolen en een beetje Fleur de sel.
Categorie:Voorgerechten
10-10-2011
Zalm met een citroenkorstje.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 zalmfilets 1 flinke bos fijgehakte peterselie de geraspte schil van 1 onbehandelde citroen 50 gr Japans paneermeel 30 gr amandelpoeder een flinke scheut olijfolie peper & zout
Meng de peterselie, citroenschil, broodkruim, en het amandelpoeder, kruid met peper en zout en voeg er dan olijfolie bij tot het geheel gemakkelijk kan uitgespreid worden.
Kruid de zalmfilets met peper en zout en leg ze in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Leg op iedere zalmfilet een laagje van de citroenmengeling.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200° en laat de vis 5 tot 10 minuutjes garen. Zet de vis de laatste minuut nog even onder de gril zodat het korstje mooi krokant wordt.
Je kan er een wortel-aardappelgratin bij serveren of een gewone aardappelpuree.
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
08-10-2011
Gevulde nectarines uit de oven.
Een zalig dessertje, niet echt Frans maar met een Italiaanse toets. Ingrediënten voor 4 personen:
4 rijpe nectarines 50 gr gemalen amandelen 100 gr amaretti koekjes 50 gr fijne cristalsuiker 2 eetlepels Amaretto 1 eetlepel citroensap 25 gr boter
Halveer de nectarines en verwijder de pit.
Vet een ovenschotel in met boter en schik de vruchten erin met de snijkant naar boven.
Verkruimel de amarettikoekjes en meng met de suiker, amandelen, Amaretto en het citroensap. Verdeel dit mengsel over de nectarines, en verdeel de overgebleven boter erover.
Zet de nectarines in een voorverwarmde oven van 180° en laat ze 20 tot 25 minuten bakken, tot ze zacht zijn.
Werk de nectarines af met bloemsuiker en serveer met het vruchtennat en een toefje slagroom of een bolletje vanilleijs.
Categorie:Desserten
06-10-2011
Roquettesla met Sint - Jacobsvruchten.
Een licht en fris voorgerechtje!
Ingrediënten voor 4 personen:
12 Sint-Jacobsvruchten roquettesla 80 gr pijnboompitten 1 granaatappel olijfolie en margarine peper & fleur de sel
Rooster de pijnboompitten in een anti-kleefpan zonder vetstof en laat ze afkoelen. Maak een deel van de granaatappelpitjes los. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette, kruid ze met peper van de molen en zout.
Schik de roquettesla op de borden. Verdeel de pijnboompitjes en de granaatappel over de borden en doe er wat vinaigrette over.
Doe een beetje olijfolie en een klontje margarine in een pan en laat goed heet worden. Bak de Sint-Jacobsvruchten kort aan langs beide kanten, kruid ze met peper van de molen en fleur de sel, haal ze uit de pan en hou ze even warm. Blus het aanbaksel met een beetje water en laat wat inkoken.
Schik de Sint-Jacobsvruchten over de sla en druppel er een beetje van de saus over.
Categorie:Voorgerechten
02-07-2011
Noten-chocoladetaart
Een heerlijke taart naar een recept van Jamie Oliver.
Ingrediënten voor 10 personen:
150 gr gepelde amandelen 150 gr okkernoten 300 gr pure chocolade 1 volle theelepel cacao 250 gr boter 100 gr kristalsuiker 6 eieren snuifje zout boter & bloem voor de bakvorm
Neem een bakvorm van 20-25cm met losse bodem. Leg op de bodem een stuk bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter en bestuif met bloem. De oven voorverwarmen op 190°.
Hak de amandelen en de okkernoten fijn in een keukenrobot. Hak de chocolade in grove stukken en voeg samen met de cacao bij het notenmengsel. Laat de machine nog even draaien om de chocolade te verbrokkelen.
Klop de zachte boter met de suiker tot een bleke luchtige massa. Meng er één voor één de eidooiers door. Roer er dan het chocolade-notenmengsel onder.
Klop in een propere kom de eiwitten met een snuifje zout stijf. Spatel de eiwitten voorzichtig onder het beslag.
Giet het mengsel in het bakblik en bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer één uur. Steek een satéstokje in de taart om te testen of ze gaar is, het stokje moet er schoon uitkomen.
Werk de taart af met bloemsuiker.
Categorie:Taarten, cake en gebak
19-06-2011
Bananenmilkshake.
Dit "dessert" maak ik vooral als er veel kinderen aan tafel zitten, het is makkelijk om te maken en ze vinden het heerlijk!
Snij 3 bananen in grove stukken, vooeg de melk, de room en het ijs eraan toe en mix op tot een luchtige schuimige shake. Snij de laatste banaan in kleine stukjes en verdeel over 4 hoge glazen. Giet de shake erover en werk af met een toef slagroom en wat geraspte chocolade of een beetje cacao.
Smakelijk!
Categorie:Drankjes
14-06-2011
Aardbeienconfituur.
Van groot tot klein, iedereen lust wel aardbeienconfituur!
Ingrediënten voor een 10-tal potjes:
3 kg aardbeien 2 kg kristalsuiker
De aardbeien voorzichtig wassen, de kroontjes verwijderen en in stukjes snijden. Gebruik liefst een koperen ketel om de confituur te maken. Doe de aarbeien met de suiker in de pot en breng aan de kook. Zet ondertussen een "test"bordje in de ijskast. Laat de confituur rustig pruttelen en schuim regelmatig af. Laat verder koken tot je merkt dat hij dik van een lepel valt. Lepel een beetje van de confituur op het ijskoude bordje en als het voldoende stolt is de confituur klaar.
Giet de confituur in propere bokaatjes en vul tot de rand. Goed afsluiten en laten afkoelen.
Categorie:Confituur en gelei
11-06-2011
Quiche met broccoli.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 450 gr broccoliroosjes 250 ml room 3 eieren 80 gr geraspte gruyère 80 gr brie peper & zout
Leg het bladerdeeg in een bakvorm en prik er met een vork gaatjes in.
Snij de harde uiteinden van de broccoli (die kan je gebruiken in soep!) en verdeel in kleine roosjes. Blancheer de broccoli kort (2 min) in gezouten kokend water. Laat de broccoli goed uitlekken.
De room met de eieren loskloppen en kruiden met peper en zout.
Verdeel de broccoli over de taartbodem, snij de brie in stukjes en verdeel die ertussen. Strooi de gruyère erover en giet voorzichtig het roommengsel over de taart.
Bak de quiche zo'n 25 min. in een voorverwarmde oven van 200°.
Seveer met een beetje gemengde sla.
Categorie:Voorgerechten
08-06-2011
Trio van meloenbolletjes.
Een verfrissend en licht dessert, maar ook heerlijk bij het ontbijt of als tussendoortje! Ingrediënten:
1 Cavaillon meloen 1 Galia meloen 1 Honingmeloen 3 el esdoornsiroop 200 ml meloenaperitief meloensap munt
Snij de meloenen in 2 en haal er met een lepel de pitjes uit.
Maak nu met een parisiennelepel bolletjes van het vruchtvlees en verdeel deze over glazen of kommetjes. Zorg dat je het sap van de meloenen opvangt.
Meng de esdoornsiroop met het meloensap en het meloenaperitief en verdeel dit over de glazen. Werk af met een takje munt.
Je kan natuurlijk ook watermeloen gebruiken. Zorg in ieder geval dat je 3 verschillende kleuren vruchtvlees hebt.
Categorie:Desserten
03-06-2011
Tagliatelli met Sint-Jakobsvruchten en courgettesaus.
Ingrediënten voor 4 personen:
16-20 grote Sint-Jakobsvruchten 500 gr tagliatelli 1 ui 1 teentje look 2 kleine courgettes peterselie 1 kl visfumet (droog) 200 ml room snuifje saffraan olijfolie margarine 1 glas droge witte wijn peper & zout & Fleur de sel
Snipper de ui en de look fijn. Snij de courgettes in kleine dobbelsteentjes.
Fruit de ui en de look in een beetje olijfolie. Voeg de courgetteblokjes erbij en laat even sudderen. Giet de helft van de wijn erbij doe er een koffielepel visfumet bij en kruid met peper & zout. Laat sudderen maar de courgette mag knapperig blijven. Voeg de room toe en een snuifje saffraan en laat nog even inkoken.
Ondertussen de tagliatelli koken in gezouten water.
Bak de Sint-Jakobsvruchten langs beide kanten in een beetje margarine (niet te lang bakken!) en kruid ze met Fleur de sel en peper van de molen. Haal de Sint-Jakobsvruchten uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie. Blus het aanbaksel met de rest van de witte wijn en voeg dit bij de saus. Voeg nu ook nog een handsvol fijngehakte peterselie bij de saus.
Schik de tagliatelli op de borden, giet de saus erover en leg daarop de Sint-Jakobsvruchten.
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
31-05-2011
Kersentaart.
Je kan deze taart ook perfect bakken met opgelegde kersen. Laat deze dan wel heel goed uitlekken.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel kruimeldeeg 500gr ontpitte kersen 3 el cristalsuiker 80 ml room 1 ei 1 el kirch
Bekleed een bakvorm met het kruimeldeeg en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Verdeel de kersen over het deeg en strooi er 2 el suiker over.
Bak de taart 15 min. in een voorverwarmde oven op 190°.
Klop ondertussen het ei op met de room, 1 el suiker en de kirch. Haal de taart uit de oven en giet het beslag erover.
Zet de taart terug in de oven en laat ze nog zo'n 35 min. verder bakken.
Smakelijk!
Categorie:Taarten, cake en gebak
29-05-2011
Kip Bigarade.
Dit is een klassieker bij ons en tevens het lievelingsgerecht van Kerim en Nils.
Schil de sinaasappels en zorg dat je het witte velletje er mee af hebt. Snij nu met een scherp mesje de partjes los tussen de vliesjes en vang het sap op.
Schil de ananas, zorg dat alle donkere puntjes eruit zijn en snij in vingerdikke schijven. Verwijder de harde kern met een appelboor.
Bak nu de kipfilets langs beide zijden in de hete olijfolie en kruid ze met peper en zout. Bak ondertussen in een andere pan de ananas in een beetje margarine. Als de kipfilets klaar zijn haal je ze uit de pan en hou ze samen met de anans warm onder aluminiumfolie in een oven op 50°.
Blus het aanbaksel in de pan met een scheutje Cointreau en giet er het appelsiensap bij. Voeg er de gevogeltefond aan toe en laat een beetje inkoken. Als je de saus graag wat dikker hebt kan je er wat bruine Sauseline aan toevoegen.
Warm de partjes sinaasappel op in de magnetron.
Schik de kipfilets en het fruit op warme borden en werk af met de saus. Lekker met kroketjes!
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
27-05-2011
Kersenclafoutis.
Het is volop kersentijd en dus het ideale moment om een authentieke kersenclafoutis te maken. In het oorspronkelijke recept van clafoutis worden steeds kersen gebruikt die niet ontpit zijn. Dat zou de smaak ten goede komen. Je kan ze natuurlijk ook ontpitten als je dat wilt.
Ingrediënten voor 8-10 personen:
500 gr verse kersen 60 gr bloem 90 gr cristalsuiker 4 eieren 2,5 dl melk 25 gr gesmolten boter boter om in te vetten bloemsuiker
Verwarm de oven voor op 180°. Vet een ondiepe ovenschotel in met boter.
Leg de kersen in de ovenschaal.
Maak het beslag: zeef de bloem in een kom, voeg de suiker toe. Meng er langzaam de losgeklopte eieren, melk en boter aan toe en klop tot een glad beslag.
Giet het beslag over de kersen en bak de clafoutis zo'n 30 tot 35 min. in de oven op 180°. Bestrooi met bloemsuiker en dien warm op.
Categorie:Desserten
26-05-2011
Margarita-roomijs.
Een topper! Het recept komt uit het boek: "Nigella express" van Nigella Lawson.
Ingrediënten voor 8-10 personen:
1,25 dl limoensap 30 ml Tequila 45 ml Cointreau 150 gr poedersuiker 5dl slagroom
Giet het limoensap, de Tequila en de Cointreau in een kom en roer de suiker erdoor. Goed opkloppen tot de suiker is opgelost.
Giet de room erbij en klop het mengsel op tot het dik en lobbig is, maar niet stijf.
Schep het mengsel in een diepvriesdoos en zet minstens één nacht in de diepvries.
Rasp voor het serveren een beetje limoenschil over het ijs!
Smakelijk! Het is een super eenvoudig recept en het resultaat is echt overheerlijk!