Au Cercle des Chênes - Culinair
Foto

CHAMBRES & TABLE D'HÔTES      
"AU CERCLE DES CHÊNES"
Rudy & Myriam de Ruijter-De Smet
Lacalcinie
47140 Auradou
France
tel:0033(0)5 53490198
gsm:0033(0)6 04189506
www.aucercledeschenes.com 
www.bloggen.be/aucercledeschenes
info@aucercledeschenes.com



Categorieën
  • Aardappels&groenten (11)
  • Brood (3)
  • Confituur en gelei (5)
  • Desserten (30)
  • Divers (4)
  • Drankjes (4)
  • Hapjes (21)
  • Hoofdgerechten - Gevogelte (13)
  • Hoofdgerechten - Vis (9)
  • Hoofdgerechten - Vlees (5)
  • Koekjes (6)
  • Pasta (5)
  • Sauzen (1)
  • Soepen (8)
  • Taarten, cake en gebak (26)
  • Voorgerechten (31)

  • Inhoud blog
  • Beste wensen!
  • Gazpacho van Granny Smith en komkommer.
  • Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • Limoncello roomijs met een caramel tuile.
  • Caramel tuiles.
  • Bladerdeegwafeltjes met zalm en kruidenkaas.
  • Luchtige trifle met meringue.
  • Crème brûlée van foie gras.
  • Gazpacho met mozzarellacrème.
  • Pommes Duchesse.
  • Grieks slaatje.
  • Crème brulée taart.
  • Courgetterolletjes met geitenkaas.
  • Hier gaan we weer!
  • Ananascarpacio met citroensorbet en muntsuiker.
  • Kaaskoekjes.
  • Gratin van courgettes met ricotta.
  • Zalmterrine.
  • Watermeloen met Bleu de Basque.
  • Yoghurtmousse met banaan en ahornsiroop.

    Mijn favorieten
  • Au Cercle des chênes
  • Au Cercle des chênes - blog
  • Jamie Oliver's site
  • Dagelijkse kost
  • Le Sot L'y Laisse
  • Chef Nini
  • Papilles et Pupilles
  • Jeremy Fort

  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • blood pressure (blood pressure)
        op Luchtige trifle met meringue.
  •   verhuisbedrijf spijkenisse (verhuisbedrijf spijkenisse)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • dit wordt mijn afsluiter voor mijn nieuwjaarsmenu (Vermeire Greta)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • Lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • paardenbloem gelei (Britt )
        op Paardebloemgelei

  • Archief per maand
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009

    Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde. Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak. Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten. Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen! Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
    31-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersentaart.

    Je kan deze taart ook perfect bakken met opgelegde kersen. Laat deze dan wel heel goed uitlekken.

    Ingrediënten voor 8 personen:

    1 vel kruimeldeeg
    500gr ontpitte kersen
    3 el cristalsuiker
    80 ml room
    1 ei
    1 el kirch


    Bekleed een bakvorm met het kruimeldeeg en prik met een vork gaatjes in het deeg.

    Verdeel de kersen over het deeg en strooi er 2 el suiker over.

    Bak de taart 15 min. in een voorverwarmde oven op 190°.

    Klop ondertussen het ei op met de room, 1 el suiker en de kirch. Haal de taart uit de oven en giet het beslag erover.

    Zet de taart terug in de oven en laat ze nog zo'n 35 min. verder bakken.

    Smakelijk!

                                        


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    29-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip Bigarade.

    Dit is een klassieker bij ons en tevens het lievelingsgerecht van Kerim en Nils.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 kipfilets
    2 sinaasappels
    1 verse ananas of 1 blik ananasschijven
    0,5 dl vers sinaasappelsap
    olijfolie
    margarine
    peper & zout
    2 soeplepels gevogeltefond
    Cointreau
    Bruine Sauseline

    Schil de sinaasappels en zorg dat je het witte velletje er mee af hebt. Snij nu met een scherp mesje de partjes los tussen de vliesjes en vang het sap op.

    Schil de ananas, zorg dat alle donkere puntjes eruit zijn en snij in vingerdikke schijven. Verwijder de harde kern met een appelboor.

    Bak nu de kipfilets langs beide zijden in de hete olijfolie en kruid ze met peper en zout. Bak ondertussen in een andere pan de ananas in een beetje margarine. 
    Als de kipfilets klaar zijn haal je ze uit de pan en hou ze samen met de anans warm onder aluminiumfolie in een oven op 50°.

    Blus het aanbaksel in de pan met een scheutje Cointreau en giet er het appelsiensap bij. Voeg er de gevogeltefond aan toe en laat een beetje inkoken. Als je de saus graag wat dikker hebt kan je er wat bruine Sauseline aan toevoegen.

    Warm de partjes sinaasappel op in de magnetron.

    Schik de kipfilets en het fruit op warme borden en werk af met de saus. Lekker met kroketjes!

                                        


    Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
    27-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersenclafoutis.

    Het is volop kersentijd en dus het ideale moment om een authentieke kersenclafoutis te maken.
    In het oorspronkelijke recept van clafoutis worden steeds kersen gebruikt die niet ontpit zijn. Dat zou de smaak ten goede komen. Je kan ze natuurlijk ook ontpitten als je dat wilt.

    Ingrediënten voor 8-10 personen:

    500 gr verse kersen
    60 gr bloem
    90 gr cristalsuiker
    4 eieren
    2,5 dl melk
    25 gr gesmolten boter
    boter om in te vetten
    bloemsuiker

    Verwarm de oven voor op 180°.
    Vet een ondiepe ovenschotel in met boter.

    Leg de kersen in de ovenschaal.

    Maak het beslag: zeef de bloem in een kom, voeg de suiker toe. Meng er langzaam de losgeklopte eieren, melk en boter aan toe en klop tot een glad beslag.

    Giet het beslag over de kersen en bak de clafoutis zo'n 30 tot 35 min. in de oven op 180°.
    Bestrooi met bloemsuiker en dien warm op.

                                    


    Categorie:Desserten
    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Margarita-roomijs.

    Een topper! Het recept komt uit het boek: "Nigella express" van Nigella Lawson.

    Ingrediënten voor 8-10 personen:

    1,25 dl limoensap
    30 ml Tequila
    45 ml Cointreau
    150 gr poedersuiker
    5dl slagroom

    Giet het limoensap, de Tequila en de Cointreau in een kom en roer de suiker erdoor. Goed opkloppen tot de suiker is opgelost.

    Giet de room erbij en klop het mengsel op tot het dik en lobbig is, maar niet stijf.

    Schep het mengsel in een diepvriesdoos en zet minstens één nacht in de diepvries.

    Rasp voor het serveren een beetje limoenschil over het ijs!


                                                          

    Smakelijk! Het is een super eenvoudig recept en het resultaat is echt overheerlijk!


    Categorie:Desserten
    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petit beurretaart.

    Een klassieker maar ik gebruik cacao en Amaretto. De taart is erg machtig dus met mate eten

    Ingrediënten:

    ongeveer 1 pak Petit beurrekoekjes
    250 gr zachte boter
    250 gr bloemsuiker
    2 kl cacaopoeder
    1 kopje sterke koffie
    2 el Amaretto 
    hagelslag


    Mix de boter met de bloemsuiker en de cacao tot een smeuig geheel.

    Meng de Amaretto met de koffie.

    Leg een laag koekjes op een rechthoekige cakeschotel en besmeer ze met een laagje botercrème. Dompel nu de volgende koekjes telkens langs één kant in het koffiemengsel en leg ze met de natte kant naar onder op de vorige laag, besmeer de koekjes terug met het botermengsel. Herhaal alles en werk laag per laag af.
    Eindig met een laag botercrème en bestrijk de zijkanten van de taart ook met botercrème. Strooi er dan rijkelijk chocoladehagelslag op.
    Zet de taart in de ijskast en laat ze minstens een paar uur opstijven. Hoe langer je wacht hoe beter de smaken zich mengen, dus geduld is de boodschap!


                                         


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    13-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notenbrood.

    Ingrediënten:

    250 gr roggemeel
    250 gr tarwebloem
    200 gr gehakte walnoten
    2 zakjes gedroogde gist
    2 kl zout
    1,5 kl suiker
    1,5 el olie
    425 ml lauw water
    1 el melk


    Doe al de ingrediënten in de mengkom van de keukenrobot en laat de machine zo'n 10 min kneden.
    Haal het deeg uit de mengkom en vorm, op een met bloem bestoven aanrecht, een bol van het deeg. Laat het deeg nu 30 min rijzen (bedek het met een keukenhanddoek) op een warme plaats.
    Haal het deeg uit de kom en kneed het nog eens opnieuw en vorm er een lang brood van. Leg het in de vorm en laat nogmaals zo'n 45 min rijzen. Bestrijk het brood met een beetje melk.
    Bak het brood 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
    Haal het brood uit de oven en haal het onmiddelijk uit de vorm. Laat het afkoelen op een rooster.

                                       


    Categorie:Brood
    09-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foie gras met appeltjes en Calvados.


    Een typisch streekgerecht, en ondertussen zijn wij ook al echte liefhebbers geworden van een lekker stukje eenden foie gras.
    Het is heel belangrijk dat je foie gras erg vers is en van goede kwaliteit.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    400 gr eenden foie gras
    2 appels "Pink Lady"
    margarine
    Fleur de sel
    peper van de molen
    een scheutje Calvados

    De appels in 4 snijden en het klokhuis verwijderen. Snij ieder kwartje nog eens in 3 stukjes.
    Verwarm in een pan een beetje margarine en laat de appeltjes al even "voor"stoven maar zorg dat ze nog niet helemaal mals zijn.
    Snij de foie gras in escalopes van 1,5 cm breed.
    Neem een andere pan en verhit ze zonder vetstof. Bak in de hete pan de foie gras zo'n minuutje langs beide kanten. Kruid met Fleur de sel en peper van de molen. Haal de foie uit de pan en hou warm.
    Leg de appeltjes nu in de foie gras pan, giet er een scheut Calvados in en flambeer (opgepast: zorg dat de dampkap NIET aanstaat).
    Schik de appeltjes en de foie gras op een bord en overgiet met de saus.

    Je kan dit voorgerechtje ook als amuse geven, maak de porties kleiner en serveer in lepeltjes!

                                        



    Categorie:Voorgerechten
    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkelgratin.
    Venkel is een groente die je tegenwoordig overal kan kopen. De smaak is een beetje anijsachtig en persoonlijk hou ik daar niet zo van, maar deze venkelgratin is erg zacht van smaak en zo lust ik venkel wel graag.
    Deze gratin past uitstekend bij o.a.vis.

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 kleine venkelknollen
    2 teentjes look
    1 dl room
    peper & zout
    olijfolie
    75 gr geraspte Parmesan

    Snij de venkelknollen in dunne schijven. Verhit een beetje olijfolie in een pan en doe de venkel erin. Pel de look en pers hem bij de venkel. Laat de venkel gedurende een 10-tal minuutjes zachtjes stoven en kruid met zout en peper van de molen.
     
    Neem een ovenschaal en doe de venkel erin, giet de room erover en bedek met de geraspte Parmesan.
    Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 200° en laat het gerecht zo nog 15-20 min. gratineren.

                                             


    Categorie:Aardappels&groenten
    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel - courgettesoep.

    Een lekker romig soepje!

    Ingrediënten voor 4 personen:

    2 venkelknollen
    2 kleine corgetten
    1 ui
    1 teentje look
    olijfolie
    1 l kippebouillon
    room
    peper & zout

    Was de venkel en de courgetten en snij in stukjes. Je moet de courgetten niet schillen. Kuis de ui en de look en snij fijn.
    Neem een soeppot en fruit de ui met de look glazig. Voeg de venkel en de cougetten toe, laat ze even mee stoven en giet er dan de kippebouillon bij.
    Kruid met peper en zout.
    Laat de soep zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn.
    Mix de soep met een staafmixer en werk af met een beetje room.

                                        


    Categorie:Soepen
    13-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikertaart.

    Een mierzoete taart voor op zondagnamiddag.

    Ingrediënten voor een taart voor 6 personen:

    kruimeldeeg
    200 gr donkere of blonde basterdsuiker
    2 eieren
    2 eidooiers
    80 gr room
    80 gr boter

    Bedek de taartvorm met het kruimeldeeg en prik er met een vork wat gaatjes in.
    Bestrooi de taartbodem met de suiker.
    Klop de eieren en de eidooiers samen met de room op en giet dit over de suiker.
    Neem de koude boter en snij ze in kleine stukjes. Verdeel de boter over de taart.

    Bak de taart 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220°. Zet de oven dan op 150° en laat de taart nog 30 minuten verder bakken.

                                          


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusilli met gehaktballen en mozarella.


    Een lekkere pastaschotel die je op voorhand kan klaarmaken, naar een recept van Jeroen Meus.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    Voor de balletjes:

    800 g gemengd gehakt

    1 ei

    1 grote ui
    1 teentje look

    paneermeel

    verse rozemarijn, oregano en salie

    zout, peper & muskaatnoot

    olijfolie

    een klontje boter

     

    Voor de saus:

    1 grote ui

    2 sneetjes gezouten spek

    250 gr kerstomaten

    1 groot blik tomaten in stukjes

    1 teentje look

    Piment d’Espelette

    verse rozemarijn, oregano en basilicum

    rode wijn

     

    Voor de pasta:

    400 g fusilli

    2 bolletjes mozarella

    basilicum

     

    Stoof de fijngesnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meegaren.
    Doe het gehakt in een ruime schotel en voeg het ei, het paneermeel, de fijngehakte kruiden en de gestoofde ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met peper, zout en muskaatnoot.

    Rol
    vrij dikke balletjes van het gehakt.

    Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan en bak de balletjes mooi aan alle kanten aan.
     

    Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en look en stoof deze aan
    Voeg er het fijngesneden spek aan toe. Kruid met piment d’Espelette. Laat alles even verder stoven.
    Blus met een beetje
    rode wijn.
    Laat de alcohol even verda
    mpen en voeg er de tomatenstukjes
    aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zo’n kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur.
    Snij de kerstomaten in 2 en voeg ze toe aan de pruttelende saus.

     

    Kook de fusilli in gezouten water al dente.

     

    Neem een ruime ovenschotel en stort er de fusilli in.
    Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Vis er de takjes kruiden uit.
    Snij de bolletjes mozarella in dikke sneetjes en verdeel ze over de schotel.
    Schuif de schotel in een voorverwarmde oven onder de grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren. 
     

                                    


    Categorie:Pasta
    04-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde spruitjesstoemp

    Een echt winters gerecht en dat zal hier dus tijdens de table d'hôtes niet op tafel komen.
    Ik ben zelf niet zo'n spruitjesliefhebber, maar zo vond ik ze wel super lekker!

    Ingrediënten voor 4 personen:

    1 kg pureeaardappelen
    1 kg spruitjes
    4 el room
    100 gr gemalen Comtékaas
    100 gr Roquefort in blokjes
    250 gr gerookte spekblokjes
    1 eidooier
    olijfolie
    peper en muskaatnoot

    Kook de aardappelen en de spruitjes apart gaar, giet af en snij de spruitjes in 4.

    Bak de spekblokjes even in een beetje olijfolie zodat ze knapperig zijn. Meng de spruitjes en de blokjes Roquefort eronder.

    Stamp de aardappels fijn, meng er de room, 50 gr van de Comtékaas en de eidooier onder.

    Meng nu het spruitjesmengsel onder de puree en schep alles in een ovenschotel. Bestrooi met de rest van de Comtékaas.

    Zet alles nog 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° en laat de laatste 5 minuten nog even gratineren onder de grill.

                                                           
                                                         


    Categorie:Hoofdgerechten - Vlees
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Choco

    Deze choco maak ik altijd voor bij het ontbijt van de gasten, maar zelf ben ik er ook verzot op.
    Ik vond het recept ooit in een Weekend-Knack en zo kwam het in mijn receptenmap terecht. Het recept is erg simpel en dus in een wip klaar!

    Ingrediënten voor een 5-tal potjes choco:

    250 gr pure chocolade
    250 gr "echte" boter
    1 blikje gecondenseerde gesuikerde melk

    Hak de chocolade in stukken en laat hem samen met de boter smelten in de microgolfoven.

    Klop het mengsel mooi op en roer er de gesuikerde melk onder.

    Verdeel de choco over een paar glazen bokaaltjes en zet in de ijskast om op te stijven.

    Zet de choco op kamertemperatuur om hem te gebruiken.


                                    


    Categorie:Divers
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advocaatmousse

    Deze mousse is luchtiger en minder zwaar dan een chocolademousse, een ideale afsluiter dus na een zware maaltijd.

    Ingrediënten voor 6 personen:

    3 eiwitten
    60 gr fijne cristalsuiker
    2,5 dl slagroom
    advocaat


    Klop de eiwitten op en voeg als ze bijna stijf zijn langzaam de suiker toe. Blijf kloppen (of laat de keukenrobot het werk doen), tot het eiwit in pieken blijft staan.

    Klop nu de slagroom ook op maar deze mag nog een beetje lobbig zijn.

    Spatel nu voorzichtig een paar eetlepels advocaat onder de slagroom (je kan er advocaat naar smaak bijdoen) en spatel er daarna beetje bij beetje het eiwit onder.

    Verdeel over glazen of potjes en laat een paar uur opstijven in de ijskast.

    Afwerken kan met een toefje slagroom en wat verkruimelde speculoos- of macaronkoekjes

                                        


    Categorie:Desserten
    21-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladekoekjes van Nigella Lawson

    Deze chocoladekoekjes zijn gewoonweg heerlijk. Het is een recept van Nigella Lawson, maar ik heb het een beetje aangepast naar mijn smaak!

    Ingrediënten voor 20 koekjes:

    125 gr pure chocolade
    150 gr gewone bloem
    30 gr cacao
    1 koffielepel bicarbonaat
    1/2 koffielepel zout
    125 gr zachte boter
    75 gr licht bruine kandijsuiker
    50 gr cristalsuiker
    1 koud ei
    350 gr chocoladepaillettes (of gehakte chocoladestukjes)
     

    Breek de 125 gr chocolade in stukken en smelt in de microgolfoven.

    Klop de zachte boter en de 2 soorten suiker in de keukenrobot tot een bleke luchtige massa. Voeg de gesmolten chocolade erbij en roer goed. Meng dan het ei eronder.

    Meng in een kom de gezeefde bloem, cacao, bicarbonaat en het zout, en voeg dit geleidelijk bij het chocolade mengsel.

    Tenslotte roer je de chocoladepaillettes eronder.

    Leg bakpapier op een bakplaat en schep zo'n 20 gelijke porties van het mengsel hierop (dat gaat makkelijk met 2 eetlepels).

    Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 170° en dit gedurende 18 minuten. Test met een satéstokje of de koekjes gaar zijn (het moet er droog uitkomen).
     
    Laat de koekjes wat afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.


                                   


    Categorie:Koekjes
    17-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frangipanetaart

    In België kochten wij regelmatig "Frangipanekes", maar hier vind je dat niet bij de bakkers en dus ging ik aan de slag om zelf een frangipanetaart te maken.

    Ingrediënten voor een taart voor 8 personen:

    1 vel bladerdeeg
    150 gr amandelpoeder
    150 gr bloemsuiker
    120 gr zachte boter
    50 gr bloem
    3 eieren
    175 gr abrikozenconfituur

    Voor de afwerking:

    100 gr bloemsuiker
    2 el water
    een paar geconfijte kersen

    Roer de eieren los en meng er het amandelpoeder en de bloemsuiker onder. Roer er de zachte boter onder en tenslotte de bloem.
    Laat dit nu liefst een paar uurtjes rusten.

    Leg het bladerdeeg in een taartvorm en prik er met een vork wat gaatjes in.
    Smeer de abrikozenconfituur uit over de bodem en bedek dit met de frangipanevulling.

    Bak de taart gedurende 35 min. in een voorverwarmde oven op 180°.

    Als de taart klaar is maak je het glazuur: meng een beetje water onder de bloemsuiker (het mag niet te dun zijn) en strijk het uit over de nog warme taart. Werk af met een paar geconfijte kersen en laat de taart nu helemaal afkoelen op een rooster.

    Smakelijk!

                                     


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met ricotta, asperges en gerookte zalm.

    Binnen een paar weken kunnen we weer smullen van verse asperges, ik steek altijd een paar porties in de diepries en die zijn perfect om in deze quiche te gebruiken. 

    Nodig voor 8 personen
    :
    1 vel bladerdeeg
    200 gr gerookte zalm
    250 gr ricotta
    250 gr asperges
    50 cl room
    2 eieren
    peper & zout
    2 el verse dille

    Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm. Prik er een paar gaatjes in met een vork.
    Verwarm de oven op 180°.

    Kuis de asperges en blancheer ze. Laat afkoelen en snij ze in stukjes van 2-3 cm.

    Klop de ricotta samen met de room en de eieren mooi glad. Kruid met peper uit de molen en een snuifje zout. Meng er de gehakte dille onder.
    Snij de gerookte zalm in reepjes en voeg samen met de asperges bij het ricottamengsel. Verdeel dit nu over de taartbodem.

    Bak de quiche 20 tot 25 min in de oven op 180°.


                                      
                                    


    Categorie:Voorgerechten
    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitige gebakjes

    Je kan het fruit in dit receptje aanpassen aan het seizoen. In de zomer gebruik ik graag kersen, perziken of pruimen. In het najaar is het heerlijk met verse vijgen.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    125 gr zachte boter
    110 gr cristalsuiker
    2 eieren
    45 gr vloeiende bloem
    1 el amandelpoeder
    stukjes vers fruit naar smaak
    slagroom

    Roer de boter met de suiker tot een romige massa. Roer de eieren eronder en voeg dan het amandelpoeder erbij. Roer als laatste de bloem voorzichtig onder het beslag.
    Neem kleine bakvormpjes en giet de helft van het beslag in de potjes.
    Leg nu de stukjes fruit in de potjes en giet er dan de rest van het beslag over.

    Bak in een voorverwarmde oven op 200° gedurende ongeveer 25 min. Dek de gebakjes als ze te bruin worden eventueel na een kwartiertje af met aluminiumfolie.

    Deze gebakjes zijn het lekkerst als ze nog lauw zijn. Werk ze af met een toefje slagroom.

     


    Categorie:Desserten
    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met kaas en ham

    Een klassieker die hier vooral in de winter klaargemaakt wordt.
    Mijn "mannen" houden van véél kaassaus, dus als je minder saus wilt moet je de hoeveelheden wat aanpassen!

    Ingrediënten voor 4 personen:

    400 gr macaroni
    300 gr ham
    300 gr geraspte kaas (ik meng Gruyère en Emmenthaler)
    75 gr boter
    75 gr bloem
    ongeveer 1 l melk
    peper & zout & nootmuskaat
    olijfolie

    Neem voor de ham een dikke snee en snij deze in blokjes.

    Maak nu eerst de kaassaus.
    Smelt de boter en voeg de bloem er aan toe. Roer flink om en laat zo even "bakken". Voeg geleidelijk de melk eraan toe tot de gewenste dikte en laat nog even doorkoken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Van het vuur nemen en 200 gr kaas onder de saus roeren.
     
    Kook de macaroni in een ruime pot water met zout en een scheutje olijfolie. Giet de macaroni af en giet hem in een ruime ovenschotel. Verdeel de blokjes ham over de macaroni. Giet hierover de kaassaus en strooi dan de overgebleven kaas over de saus.

    Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 200° en laat nog een 15 minuutjes gratineren.

         




    Categorie:Pasta
    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolademuffins

    Als het maar chocolade is

    Ingrediënten:

    200 gr bittere chocolade (70% cacao)
    3 eieren
    280 gr cristalsuiker
    180 gr zachte boter
    100 gr slagroom
    100 gr bloem

    Smelt de chocolade "au bain marie" of in de microgolfoven.

    Klop de suiker met de eieren op. Meng er de zachte boter onder en dan de gesmolten chocolade. Roer er de slagroom bij en meng er tenslotte voorzichtig de bloem onder.

    Neem muffinvormpjes en vet ze in en bestuif er wat bloem over.

    Bak de muffins zo'n 20 min. in een voorverwarmde oven op 170°.

    Laat afkoelen en ontvorm.

                  

                                                                                                     


    Categorie:Taarten, cake en gebak

    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs