Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
08-10-2011
Gevulde nectarines uit de oven.
Een zalig dessertje, niet echt Frans maar met een Italiaanse toets. Ingrediënten voor 4 personen:
4 rijpe nectarines 50 gr gemalen amandelen 100 gr amaretti koekjes 50 gr fijne cristalsuiker 2 eetlepels Amaretto 1 eetlepel citroensap 25 gr boter
Halveer de nectarines en verwijder de pit.
Vet een ovenschotel in met boter en schik de vruchten erin met de snijkant naar boven.
Verkruimel de amarettikoekjes en meng met de suiker, amandelen, Amaretto en het citroensap. Verdeel dit mengsel over de nectarines, en verdeel de overgebleven boter erover.
Zet de nectarines in een voorverwarmde oven van 180° en laat ze 20 tot 25 minuten bakken, tot ze zacht zijn.
Werk de nectarines af met bloemsuiker en serveer met het vruchtennat en een toefje slagroom of een bolletje vanilleijs.
Categorie:Desserten
06-10-2011
Roquettesla met Sint - Jacobsvruchten.
Een licht en fris voorgerechtje!
Ingrediënten voor 4 personen:
12 Sint-Jacobsvruchten roquettesla 80 gr pijnboompitten 1 granaatappel olijfolie en margarine peper & fleur de sel
Rooster de pijnboompitten in een anti-kleefpan zonder vetstof en laat ze afkoelen. Maak een deel van de granaatappelpitjes los. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette, kruid ze met peper van de molen en zout.
Schik de roquettesla op de borden. Verdeel de pijnboompitjes en de granaatappel over de borden en doe er wat vinaigrette over.
Doe een beetje olijfolie en een klontje margarine in een pan en laat goed heet worden. Bak de Sint-Jacobsvruchten kort aan langs beide kanten, kruid ze met peper van de molen en fleur de sel, haal ze uit de pan en hou ze even warm. Blus het aanbaksel met een beetje water en laat wat inkoken.
Schik de Sint-Jacobsvruchten over de sla en druppel er een beetje van de saus over.
Categorie:Voorgerechten
02-07-2011
Noten-chocoladetaart
Een heerlijke taart naar een recept van Jamie Oliver.
Ingrediënten voor 10 personen:
150 gr gepelde amandelen 150 gr okkernoten 300 gr pure chocolade 1 volle theelepel cacao 250 gr boter 100 gr kristalsuiker 6 eieren snuifje zout boter & bloem voor de bakvorm
Neem een bakvorm van 20-25cm met losse bodem. Leg op de bodem een stuk bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter en bestuif met bloem. De oven voorverwarmen op 190°.
Hak de amandelen en de okkernoten fijn in een keukenrobot. Hak de chocolade in grove stukken en voeg samen met de cacao bij het notenmengsel. Laat de machine nog even draaien om de chocolade te verbrokkelen.
Klop de zachte boter met de suiker tot een bleke luchtige massa. Meng er één voor één de eidooiers door. Roer er dan het chocolade-notenmengsel onder.
Klop in een propere kom de eiwitten met een snuifje zout stijf. Spatel de eiwitten voorzichtig onder het beslag.
Giet het mengsel in het bakblik en bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer één uur. Steek een satéstokje in de taart om te testen of ze gaar is, het stokje moet er schoon uitkomen.
Werk de taart af met bloemsuiker.
Categorie:Taarten, cake en gebak
19-06-2011
Bananenmilkshake.
Dit "dessert" maak ik vooral als er veel kinderen aan tafel zitten, het is makkelijk om te maken en ze vinden het heerlijk!
Snij 3 bananen in grove stukken, vooeg de melk, de room en het ijs eraan toe en mix op tot een luchtige schuimige shake. Snij de laatste banaan in kleine stukjes en verdeel over 4 hoge glazen. Giet de shake erover en werk af met een toef slagroom en wat geraspte chocolade of een beetje cacao.
Smakelijk!
Categorie:Drankjes
14-06-2011
Aardbeienconfituur.
Van groot tot klein, iedereen lust wel aardbeienconfituur!
Ingrediënten voor een 10-tal potjes:
3 kg aardbeien 2 kg kristalsuiker
De aardbeien voorzichtig wassen, de kroontjes verwijderen en in stukjes snijden. Gebruik liefst een koperen ketel om de confituur te maken. Doe de aarbeien met de suiker in de pot en breng aan de kook. Zet ondertussen een "test"bordje in de ijskast. Laat de confituur rustig pruttelen en schuim regelmatig af. Laat verder koken tot je merkt dat hij dik van een lepel valt. Lepel een beetje van de confituur op het ijskoude bordje en als het voldoende stolt is de confituur klaar.
Giet de confituur in propere bokaatjes en vul tot de rand. Goed afsluiten en laten afkoelen.
Categorie:Confituur en gelei
11-06-2011
Quiche met broccoli.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 450 gr broccoliroosjes 250 ml room 3 eieren 80 gr geraspte gruyère 80 gr brie peper & zout
Leg het bladerdeeg in een bakvorm en prik er met een vork gaatjes in.
Snij de harde uiteinden van de broccoli (die kan je gebruiken in soep!) en verdeel in kleine roosjes. Blancheer de broccoli kort (2 min) in gezouten kokend water. Laat de broccoli goed uitlekken.
De room met de eieren loskloppen en kruiden met peper en zout.
Verdeel de broccoli over de taartbodem, snij de brie in stukjes en verdeel die ertussen. Strooi de gruyère erover en giet voorzichtig het roommengsel over de taart.
Bak de quiche zo'n 25 min. in een voorverwarmde oven van 200°.
Seveer met een beetje gemengde sla.
Categorie:Voorgerechten
08-06-2011
Trio van meloenbolletjes.
Een verfrissend en licht dessert, maar ook heerlijk bij het ontbijt of als tussendoortje! Ingrediënten:
1 Cavaillon meloen 1 Galia meloen 1 Honingmeloen 3 el esdoornsiroop 200 ml meloenaperitief meloensap munt
Snij de meloenen in 2 en haal er met een lepel de pitjes uit.
Maak nu met een parisiennelepel bolletjes van het vruchtvlees en verdeel deze over glazen of kommetjes. Zorg dat je het sap van de meloenen opvangt.
Meng de esdoornsiroop met het meloensap en het meloenaperitief en verdeel dit over de glazen. Werk af met een takje munt.
Je kan natuurlijk ook watermeloen gebruiken. Zorg in ieder geval dat je 3 verschillende kleuren vruchtvlees hebt.
Categorie:Desserten
03-06-2011
Tagliatelli met Sint-Jakobsvruchten en courgettesaus.
Ingrediënten voor 4 personen:
16-20 grote Sint-Jakobsvruchten 500 gr tagliatelli 1 ui 1 teentje look 2 kleine courgettes peterselie 1 kl visfumet (droog) 200 ml room snuifje saffraan olijfolie margarine 1 glas droge witte wijn peper & zout & Fleur de sel
Snipper de ui en de look fijn. Snij de courgettes in kleine dobbelsteentjes.
Fruit de ui en de look in een beetje olijfolie. Voeg de courgetteblokjes erbij en laat even sudderen. Giet de helft van de wijn erbij doe er een koffielepel visfumet bij en kruid met peper & zout. Laat sudderen maar de courgette mag knapperig blijven. Voeg de room toe en een snuifje saffraan en laat nog even inkoken.
Ondertussen de tagliatelli koken in gezouten water.
Bak de Sint-Jakobsvruchten langs beide kanten in een beetje margarine (niet te lang bakken!) en kruid ze met Fleur de sel en peper van de molen. Haal de Sint-Jakobsvruchten uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie. Blus het aanbaksel met de rest van de witte wijn en voeg dit bij de saus. Voeg nu ook nog een handsvol fijngehakte peterselie bij de saus.
Schik de tagliatelli op de borden, giet de saus erover en leg daarop de Sint-Jakobsvruchten.
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
31-05-2011
Kersentaart.
Je kan deze taart ook perfect bakken met opgelegde kersen. Laat deze dan wel heel goed uitlekken.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel kruimeldeeg 500gr ontpitte kersen 3 el cristalsuiker 80 ml room 1 ei 1 el kirch
Bekleed een bakvorm met het kruimeldeeg en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Verdeel de kersen over het deeg en strooi er 2 el suiker over.
Bak de taart 15 min. in een voorverwarmde oven op 190°.
Klop ondertussen het ei op met de room, 1 el suiker en de kirch. Haal de taart uit de oven en giet het beslag erover.
Zet de taart terug in de oven en laat ze nog zo'n 35 min. verder bakken.
Smakelijk!
Categorie:Taarten, cake en gebak
29-05-2011
Kip Bigarade.
Dit is een klassieker bij ons en tevens het lievelingsgerecht van Kerim en Nils.
Schil de sinaasappels en zorg dat je het witte velletje er mee af hebt. Snij nu met een scherp mesje de partjes los tussen de vliesjes en vang het sap op.
Schil de ananas, zorg dat alle donkere puntjes eruit zijn en snij in vingerdikke schijven. Verwijder de harde kern met een appelboor.
Bak nu de kipfilets langs beide zijden in de hete olijfolie en kruid ze met peper en zout. Bak ondertussen in een andere pan de ananas in een beetje margarine. Als de kipfilets klaar zijn haal je ze uit de pan en hou ze samen met de anans warm onder aluminiumfolie in een oven op 50°.
Blus het aanbaksel in de pan met een scheutje Cointreau en giet er het appelsiensap bij. Voeg er de gevogeltefond aan toe en laat een beetje inkoken. Als je de saus graag wat dikker hebt kan je er wat bruine Sauseline aan toevoegen.
Warm de partjes sinaasappel op in de magnetron.
Schik de kipfilets en het fruit op warme borden en werk af met de saus. Lekker met kroketjes!
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
27-05-2011
Kersenclafoutis.
Het is volop kersentijd en dus het ideale moment om een authentieke kersenclafoutis te maken. In het oorspronkelijke recept van clafoutis worden steeds kersen gebruikt die niet ontpit zijn. Dat zou de smaak ten goede komen. Je kan ze natuurlijk ook ontpitten als je dat wilt.
Ingrediënten voor 8-10 personen:
500 gr verse kersen 60 gr bloem 90 gr cristalsuiker 4 eieren 2,5 dl melk 25 gr gesmolten boter boter om in te vetten bloemsuiker
Verwarm de oven voor op 180°. Vet een ondiepe ovenschotel in met boter.
Leg de kersen in de ovenschaal.
Maak het beslag: zeef de bloem in een kom, voeg de suiker toe. Meng er langzaam de losgeklopte eieren, melk en boter aan toe en klop tot een glad beslag.
Giet het beslag over de kersen en bak de clafoutis zo'n 30 tot 35 min. in de oven op 180°. Bestrooi met bloemsuiker en dien warm op.
Categorie:Desserten
26-05-2011
Margarita-roomijs.
Een topper! Het recept komt uit het boek: "Nigella express" van Nigella Lawson.
Ingrediënten voor 8-10 personen:
1,25 dl limoensap 30 ml Tequila 45 ml Cointreau 150 gr poedersuiker 5dl slagroom
Giet het limoensap, de Tequila en de Cointreau in een kom en roer de suiker erdoor. Goed opkloppen tot de suiker is opgelost.
Giet de room erbij en klop het mengsel op tot het dik en lobbig is, maar niet stijf.
Schep het mengsel in een diepvriesdoos en zet minstens één nacht in de diepvries.
Rasp voor het serveren een beetje limoenschil over het ijs!
Smakelijk! Het is een super eenvoudig recept en het resultaat is echt overheerlijk!
Categorie:Desserten
31-03-2011
Petit beurretaart.
Een klassieker maar ik gebruik cacao en Amaretto. De taart is erg machtig dus met mate eten
Ingrediënten:
ongeveer 1 pak Petit beurrekoekjes 250 gr zachte boter 250 gr bloemsuiker 2 kl cacaopoeder 1 kopje sterke koffie 2 el Amaretto hagelslag
Mix de boter met de bloemsuiker en de cacao tot een smeuig geheel.
Meng de Amaretto met de koffie.
Leg een laag koekjes op een rechthoekige cakeschotel en besmeer ze met een laagje botercrème. Dompel nu de volgende koekjes telkens langs één kant in het koffiemengsel en leg ze met de natte kant naar onder op de vorige laag, besmeer de koekjes terug met het botermengsel. Herhaal alles en werk laag per laag af. Eindig met een laag botercrème en bestrijk de zijkanten van de taart ook met botercrème. Strooi er dan rijkelijk chocoladehagelslag op. Zet de taart in de ijskast en laat ze minstens een paar uur opstijven. Hoe langer je wacht hoe beter de smaken zich mengen, dus geduld is de boodschap!
Categorie:Taarten, cake en gebak
13-03-2011
Notenbrood.
Ingrediënten:
250 gr roggemeel 250 gr tarwebloem 200 gr gehakte walnoten 2 zakjes gedroogde gist 2 kl zout 1,5 kl suiker 1,5 el olie 425 ml lauw water 1 el melk
Doe al de ingrediënten in de mengkom van de keukenrobot en laat de machine zo'n 10 min kneden. Haal het deeg uit de mengkom en vorm, op een met bloem bestoven aanrecht, een bol van het deeg. Laat het deeg nu 30 min rijzen (bedek het met een keukenhanddoek) op een warme plaats. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog eens opnieuw en vorm er een lang brood van. Leg het in de vorm en laat nogmaals zo'n 45 min rijzen. Bestrijk het brood met een beetje melk. Bak het brood 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Haal het brood uit de oven en haal het onmiddelijk uit de vorm. Laat het afkoelen op een rooster.
Categorie:Brood
09-03-2011
Foie gras met appeltjes en Calvados.
Een typisch streekgerecht, en ondertussen zijn wij ook al echte liefhebbers geworden van een lekker stukje eenden foie gras. Het is heel belangrijk dat je foie gras erg vers is en van goede kwaliteit.
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gr eenden foie gras 2 appels "Pink Lady" margarine Fleur de sel peper van de molen een scheutje Calvados
De appels in 4 snijden en het klokhuis verwijderen. Snij ieder kwartje nog eens in 3 stukjes. Verwarm in een pan een beetje margarine en laat de appeltjes al even "voor"stoven maar zorg dat ze nog niet helemaal mals zijn. Snij de foie gras in escalopes van 1,5 cm breed. Neem een andere pan en verhit ze zonder vetstof. Bak in de hete pan de foie gras zo'n minuutje langs beide kanten. Kruid met Fleur de sel en peper van de molen. Haal de foie uit de pan en hou warm. Leg de appeltjes nu in de foie gras pan, giet er een scheut Calvados in en flambeer (opgepast: zorg dat de dampkap NIET aanstaat). Schik de appeltjes en de foie gras op een bord en overgiet met de saus.
Je kan dit voorgerechtje ook als amuse geven, maak de porties kleiner en serveer in lepeltjes!
Categorie:Voorgerechten
07-03-2011
Venkelgratin.
Venkel is een groente die je tegenwoordig overal kan kopen. De smaak is een beetje anijsachtig en persoonlijk hou ik daar niet zo van, maar deze venkelgratin is erg zacht van smaak en zo lust ik venkel wel graag. Deze gratin past uitstekend bij o.a.vis.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kleine venkelknollen 2 teentjes look 1 dl room peper & zout olijfolie 75 gr geraspte Parmesan
Snij de venkelknollen in dunne schijven. Verhit een beetje olijfolie in een pan en doe de venkel erin. Pel de look en pers hem bij de venkel. Laat de venkel gedurende een 10-tal minuutjes zachtjes stoven en kruid met zout en peper van de molen.
Neem een ovenschaal en doe de venkel erin, giet de room erover en bedek met de geraspte Parmesan. Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 200° en laat het gerecht zo nog 15-20 min. gratineren.
Categorie:Aardappels&groenten
15-02-2011
Venkel - courgettesoep.
Een lekker romig soepje!
Ingrediënten voor 4 personen:
2 venkelknollen 2 kleine corgetten 1 ui 1 teentje look olijfolie 1 l kippebouillon room peper & zout
Was de venkel en de courgetten en snij in stukjes. Je moet de courgetten niet schillen. Kuis de ui en de look en snij fijn. Neem een soeppot en fruit de ui met de look glazig. Voeg de venkel en de cougetten toe, laat ze even mee stoven en giet er dan de kippebouillon bij. Kruid met peper en zout. Laat de soep zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Mix de soep met een staafmixer en werk af met een beetje room.
Categorie:Soepen
13-02-2011
Suikertaart.
Een mierzoete taart voor op zondagnamiddag.
Ingrediënten voor een taart voor 6 personen:
kruimeldeeg 200 gr donkere of blonde basterdsuiker 2 eieren 2 eidooiers 80 gr room 80 gr boter
Bedek de taartvorm met het kruimeldeeg en prik er met een vork wat gaatjes in. Bestrooi de taartbodem met de suiker. Klop de eieren en de eidooiers samen met de room op en giet dit over de suiker. Neem de koude boter en snij ze in kleine stukjes. Verdeel de boter over de taart.
Bak de taart 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220°. Zet de oven dan op 150° en laat de taart nog 30 minuten verder bakken.
Categorie:Taarten, cake en gebak
07-02-2011
Fusilli met gehaktballen en mozarella.
Een lekkere pastaschotel die je op voorhand kan klaarmaken, naar een recept van Jeroen Meus.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de balletjes:
800 g gemengd gehakt
1 ei
1 grote ui 1 teentje look
paneermeel
verse rozemarijn, oregano en salie
zout, peper & muskaatnoot
olijfolie
een klontje boter
Voor de saus:
1 grote ui
2 sneetjes gezouten spek
250 gr kerstomaten
1 groot blik tomaten in stukjes
1 teentje look
Piment dEspelette
verse rozemarijn, oregano en basilicum
rode wijn
Voor de pasta:
400 g fusilli
2 bolletjes mozarella
basilicum
Stoof de fijngesnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meegaren. Doe het gehakt in een ruime schotel en voeg het ei, het paneermeel, de fijngehakte kruiden en de gestoofde ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met peper, zout en muskaatnoot. Rol vrij dikke balletjes van het gehakt.
Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan en bak de balletjes mooi aan alle kanten aan.
Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en look en stoof deze aan. Voeg er het fijngesneden spek aan toe. Kruid met piment dEspelette. Laat alles even verder stoven. Blus met een beetje rode wijn. Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenstukjes aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zon kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur. Snij de kerstomaten in 2 en voeg ze toe aan de pruttelende saus.
Kook de fusilli in gezouten water al dente.
Neem een ruime ovenschotel en stort er de fusilli in. Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Vis er de takjes kruiden uit. Snij de bolletjes mozarella in dikke sneetjes en verdeel ze over de schotel. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven onder de grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.
Categorie:Pasta
04-02-2011
Gegratineerde spruitjesstoemp
Een echt winters gerecht en dat zal hier dus tijdens de table d'hôtes niet op tafel komen. Ik ben zelf niet zo'n spruitjesliefhebber, maar zo vond ik ze wel super lekker!
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg pureeaardappelen 1 kg spruitjes 4 el room 100 gr gemalen Comtékaas 100 gr Roquefort in blokjes 250 gr gerookte spekblokjes 1 eidooier olijfolie peper en muskaatnoot
Kook de aardappelen en de spruitjes apart gaar, giet af en snij de spruitjes in 4.
Bak de spekblokjes even in een beetje olijfolie zodat ze knapperig zijn. Meng de spruitjes en de blokjes Roquefort eronder.
Stamp de aardappels fijn, meng er de room, 50 gr van de Comtékaas en de eidooier onder.
Meng nu het spruitjesmengsel onder de puree en schep alles in een ovenschotel. Bestrooi met de rest van de Comtékaas.
Zet alles nog 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° en laat de laatste 5 minuten nog even gratineren onder de grill.