Ik had al een paar keer suikerbrood gebakken maar het was altijd veel te vast. Meer gist bij doen hielp niet, en dus had ik het na een paar pogingen opgegeven. Nu gebruik ik speciale bloem voor luxebrood, je kan die in België kopen bij Aveve, en hier bij ons in de Gamm vert, en mijn suikerbrood is nu echt lekker en veel luchtiger! De hoeveelheid suikerparels die je moet gebruiken heb ik niet aangegeven...dat hangt af van de goesting! Ik gebruik er tamelijk veel maar we houden hier dan ook allemaal van suikerbrood waar véél suiker inzit!
Ingrediënten: 500 gr bloem voor luxebrood
1 zakje droge gist
220 ml lauw water
40 gr boter
20 gr cristalsuiker
Snuifje zout (1,5 maatje)
Suikerparels & 40 gr gesmolten boter
1 eigeel & een beetje water
Al de ingrediënten kneden in de kneedmachine gedurende minstens 10 min. ( met de hand 20 min.)
Het deeg tot een bol vormen en in een kom leggen. Afdekken met plasticfolie en minimum 45 min laten rijzen in de oven op 50°.
Het deeg uitrollen en terug een bol vormen en nog eens 45 minuten laten rijzen.
Rol het deeg dan voorzichtig terug uit en snij het in 2 stukken.
De suikerparels mengen met de gesmolten boter en in het deeg drukken. Leg nu de 2 stukken deeg op elkaar met de suikerparels naar boven. Plooi het deeg naar binnen en vorm zo terug een bol.
Bestrijk het deeg met het eigeel gemengd met een beetje water en doe er nog wat suikerparels op.
Leg het brood in een bakvorm bekleed met bakpapier en laat het 40 min. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°.
Smakelijk!
|