Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
11-03-2010
Groene tapenade met amandelen
Tapenade is iets typisch zuiders dat meestal op toastjes of brood gesmeerd wordt. Hoofdbestanddeel zijn olijven, in dit geval groene olijven. Ook mensen die geen olijven lusten vinden deze tapenade meestal wel lekker en dat komt omdat er amandelen bijzitten die de smaak van de olijven verzachten. Je kan de tapenade minstens een week bewaren in de ijskast.
Ingrediënten:
250 gr ontpitte groene olijven 100 gr ontvliesde amandelen 1 soeplepel kappertjes 6 ansjovisfilets olijfolie
Mix alle ingrediënten behalve de olijfolie in een keukenrobot. Voeg dan olijfolie toe tot je een smeerbare pasta krijgt. Op de toastjes of brood smeren...klaar!
Categorie:Hapjes
08-03-2010
Quiche met ricotta en zalm
Nodig voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 200 gr gerookte zalm 250 gr ricotta 50 cl room 2 eieren peper uit de molen & zout 2 el verse dille
Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm. Prik er een paar gaatjes in met een vork. Verwarm de oven op 180°.
Klop de ricotta samen met de room en de eieren mooi glad. Kruid met peper uit de molen en een snuifje zout. Meng er de gehakte dille onder. Snij de gerookte zalm in reepjes en voeg 2/3 bij het ricottamengsel. Verdeel dit nu over de taartbodem. Leg dan de overgebleven zalm bovenop het mengsel.
Bak de quiche 20 tot 25 min in de oven op 180°.
Categorie:Voorgerechten
06-03-2010
Kippebillen met paprika en olijven
Ingrediënten voor 4 personen:
6 tomaten 4 rode paprika's 2 uien 100 gr rauwe ham 2 teentjes look 4 kippebillen olijfolie peper & zout 2 kl paprikapoeder tijm zwarte en groene olijven
Bak de kippebillen in de olijfolie langs alle kanten mooi bruin en hou ze opzij.
Pel de tomaten, snij ze in 4 en haal de zaadjes eruit. Pel de uien en snij ze in plakken. Snij de teentjes look heel fijn. Kuis de paprika's en snij ze in repen. Snij de rauwe ham fijn.
Stoof nu de uien en de look in olijfolie, voeg er de paprika's aan toe. Strooi er verse tijm over en kruid met peper, zout en het paprikapoeder. Laat even stoven en doe er dan de tomaten bij, de rauwe ham en de kippebillen. Laat alles nog een 30-tal min. stoven tot de kip gaar is. Voeg er als laatste nog een paar groene en zwarte olijven bij. Serveer met rijst.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
04-03-2010
Pavlova met mango
Ik heb deze pavlova met mango gemaakt maar in de zomer kan het natuurlijk ook met aardbeien, perziken, pruimen enz...
Nodig voor 6 personen:
250 gr mascarpone 100 ml slagroom 125 gr bloemsuiker 100 gr meringue 2 mango's
Klop de mascarpone met de slagroom en 100 gr suiker mooi glad. Verbrokkel de meringue in grove stukken en verdeel ze over 6 glazen. Lepel er het mascarponemengsel over.
Schil de mango's en pureer 1 mango met 25 gr suiker. Snij de andere mango in mooie blokjes.
Giet de mangocoulis over het mascarponemengsel en verdeel daarna de blokjes mango erover. Werk af met een toefje slagroom en wat meringuepoeder.
Categorie:Desserten
01-03-2010
Meringue
Vermits ik in de winter veel advokaat maak heb ik altijd héél veel eiwitten over. Ik probeer ze voor een stuk op te gebruiken door er meringues van te maken. Kleine rozetjes voor bij de koffie of hele bakblikken vol om te gebruiken in desserts.
Ingrediënten:
250 gr eiwitten 250 gr bloemsuiker 250 gr fijne cristalsuiker
De oven voorverwarmen op 100°
Klop de eiwitten op met de helft van de suiker tot het is volume begint toe te nemen. Voeg er daarna de andere helft van de suiker aan toe en klop tot er zachte pieken ontstaan.
Spuit nu rozetjes op een bakplaat bekleed met bakpapier of strijk met een palet het eiwit uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.
Laat in de oven "drogen" gedurende minstens 1,5 u. De meringues mogen zeker niet bruin worden! Zet de oven eventueel nog wat lager. Laat de meringues verder afkoelen in de oven met de deur op een kier.
Het is erg moeilijk om mooie meringues te maken en mijn rozetjes waren ook een beetje gebarsten, maar ze zijn er niet minder lekker om
Categorie:Koekjes
27-02-2010
Normandische pannekoeken.
Eerst maak je een pannekoekbeslag met:
250 gr bloem 50 gr bruine suiker een snuifje zout 5 eieren 7 dl melk 25 gr gesmolten boter een scheutje Calvados
Nodig voor de Normandische pannekoeken:
1 appel per persoon donkere kandijsuiker margarine eventueel nog Calvados, ijs, slagroom
Per persoon schil je één appel, je haalt het klokhuis eruit met een appelboor en je snijdt hem in schijfjes. Smelt flink wat margarine in een pan en bak al de appelschijfjes aan weerszijden al even aan. Haal ze uit de pan.
Nu smelt je terug margarine in de pan en je verdeelt een aantal appelschijfjes over de pan. Je giet er voorzichtig wat pannekoekenbeslag over. Laat dit nu op een zacht vuur bakken. Neem een 2de pan waar je ook wat margarine in smelt. Als de pannekoek onderaan gaar is keer je de pannekoek met de pan om in de 2de pan. Strooi flink wat donkere kandijsuiker over de pannekoek en smelt terug wat boter in de eerste pan. Draai de pannekoek nogmaals om (dus met de suiker naar onder) in de andere pan. Laat hem nu nog even karameliseren en draai hem dan op een bord met de suikerkant naar boven.
Je kan de pannekoek nu nog flamberen met Calvados en een bolletje ijs of wat slagroom is er ook verrukkelijk bij (dit is natuurlijk enkel voor wie niet op zijn lijn moet letten )
Het vergt wel wat handigheid om de pannekoek met appeltjes mooi op het bord te krijgen. Gebruik voldoende boter, dan glijdt de pannekoek beter uit de pan! Oppassen voor je handen want door de karamel kan je je lelijk verbranden!
Categorie:Taarten, cake en gebak
25-02-2010
Appeltaart met frangipane
Ingrdiënten:
kruimeldeeg 3 appels 125 gr gesmolten boter 75 gr fijne cristalsuiker 2 eieren 125 gr amandelpoeder 1 el. bloem 2 el. abrikozenconfituur
De oven voorverwarmen op 200°. Leg het deeg met bakpapier in de taartvorm. Mix de gesmolten boter met de suiker en doe er dan één voor één de eieren bij. Daarna mix je het amandelpoeder er onder en op het laatste meng je de bloem erdoor. Schil de appels en snij ze in vier. Verwijder het klokhuis. Snij de kwartjes nu in fijne partjes maar zorg dat ze onderaan vast blijven zitten. Schep nu het amandelmengsel op de taartbodem en schik er de appels op met de bolle kant naar boven. Bak de taart 40 min. op 200°. Verwarm de abrikozenconfituur en strijk de appels ermee in. Laat de taart afkoelen.
Heerlijk als 4-uurtje of als dessert!
Categorie:Taarten, cake en gebak
23-02-2010
Tagliatelli met gerookte zalm en champions
Simpele ingrediënten, vlug klaar en lekker!
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gr tagliatelli 500 gr gerookte zalm 4 tomaten 250 gr champignons peper & zout 400 ml room olijfolie dille - peterselie
Snij de champignons in schijfjes en stoof ze in een beetje olijfolie. Snij dan de tomaten in blokjes en voeg ze bij de champions. Laat nog even stoven en voeg er dan de room bij. Kruid met peper en zout en laat de saus wat indikken. Kook de tagliatelli en giet af. Verdeel hem over de borden. Snij de gerookte zalm in reepjes en voeg hem bij de saus. Laat nog even opwarmen, snipper wat dille of peterselie over de saus en giet dan over de tagliatelli.
Categorie:Pasta
21-02-2010
Quiche met brie, zongedroogde tomaten en walnoten
Je proeft het zuiden in deze quiche met brie, zongedroogde tomaten en walnoten!
Ingrediënten voor 8 personen
1 vel bladerdeeg 250 gr Brie 10 zongedroogde tomaten 50 gr walnoten bieslook 4 eieren 2dl room peper & zout
Verwarm de oven op 200°. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.
Snij de brie in plakken en verdeel over de taartbodem. Hak de zongedroogde tomaten en de walnoten in stukjes en verdeel dit ook over de taartbodem. Snipper de bieslook fijn en verdeel ook over de taartbodem. Klop de 4 eieren samen met de room los, kruid met peper en zout en giet dit nu over de taart. Zet de taart een 40 min in de oven op 200°.
Categorie:Voorgerechten
19-02-2010
Spekrolletjes met gedroogde pruimen van Agen
Als aperitiefhapje maak ik geregeld spekrolletjes met pruimen. Natuurlijk gebruik ik hiervoor ons streekprodukt bij uitstek, de gedroogde pruimen van Agen.
Dit hapje is super simpel om klaar te maken en... erg lekker!
Wat heb je nodig?
Dun ontbijtspek (ik gebruik gerookt spek) Gedroogde pruimen (ontpit)
Reken op min. 3 stuks per persoon.
Leg op ieder sneetjes spek een pruim en rol het spek op.
Zet in de oven onder de grill. Reken op een dikke 5 min. Als het spek kleur krijgt en knapperig wordt draai je al de rolletjes eens om. Hou het wel goed in de gaten want voordat je het weet is het spek verbrandt, dus op tijd uit de oven halen!
Nu prik je in ieder rolletje een houten prikker en dan zijn ze klaar om op te dienen!
Categorie:Hapjes
16-02-2010
Gevulde peren
Dit recept maak ik al klaar sinds het eerst jaar dat we chambres d'hôtes doen, en het viel direkt in de smaak! Een kleine anekdote: er was ooit één van de gasten (ik noem geen namen maar het was een vrouw ) die vroeg of ze haar bord mocht uitlikken omdat ze het zo lekker vond...wij hadden daar geen probleem mee en dus heeft ze dat ook echt gedaan We hebben er nog altijd spijt van dat we toen geen foto genomen hebben, maar ja toen hadden we nog geen blogs en dus lag ons fototoestel niet altijd in de aanslag.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 mooie peren (niet te rijp!) een 15-tal amandelmakarons 4 el. abrikozenconfituur 30 gr zachte boter een beetje appelsap citroensap
Schil de peren maar laat het steeltje eraan. Snij de onderkant mooi recht zodat ze kunnen blijven staan. Snij het "hoedje" eraf en haal met een parisiënne lepeltje een deel van het vruchtvlees eruit. Bestrijk de peren met wat citroensap zodat ze mooi wit blijven. Verkruimel de makarons en meng er de abrikozenconfituur en de boter onder. Vul de peren met dit mengsel en zet ze in een beboterde schaal. Giet er een beetje appelsap bij. Bak de peren in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 25 min (hangt een beetje af van de peersoort) en overgiet ze af en toe met het appelsap. Dien de peren lauw op en geef er een bolletje ijs bij!
Categorie:Desserten
10-02-2010
Pruneaux d'Agen.
De gedroogde pruimen van Agen.
Eén van de specialiteitenin onze streek zijn de beroemde Pruneaux dAgen, de pruimensoort die hiervoor gebruikt wordt is de prunes dente. Koop je in België een zakje gedroogde pruimen dan komen ze waarschijnlijk uit onze regio.
In heel de streek rond Agen zie je uitgestrekte boomgaarden met pruimenbomen. In de lente kan hier je dan ook prachtige wandelingen maken tussen de pruimenboomgaarden die dan in bloem staan.
Vanaf 15 augustus begint men de pruimen te oogsten. Een paar boeren, zoals bv. Etienne en Marie van de bio-dynamische boerderij "Le Bequi" (http://www.lafermedubequi.com/index.php)doen het nog op de authentieke manier. Ze wachten tot de pruimen van de bomen vallen en dan worden deze opgeraapt.
Maar de meesten boeren gebruiken tegenwoordig machines, die machines worden rond de stam geplaatst, ze schudden met de bomen en de pruimen vallen ofwel op netten die op de grond liggen ofwel vallen ze in een soort omgekeerde paraplu die rond de boomstam staat.
De pruimen worden dan eerst gewassen en gesorteerd op grootte. Dan gaan ze op leggers de oven in om te drogen.
Die gedroogde pruimen worden hier in allerlei gerechten verwerkt. In stoofschotels, verwerkt in slaatjes, in desserten enz . En natuurlijk worden ze ook opgelegd in eau de vie, armagnac of in rode wijn.
Maar je kan ze ook zo eten, bij het ontbijt of als tussendoortje.
07-02-2010
Speculoosijs
In België kan je speculoosijs gewoon in de supermarkt kopen maar hier kennen ze dat niet dus dan zit er niets anders op dan er zelf voor te zorgen!
Ingrediënten:
5 eierdooiers 300melk 250 ml slagroom 150 gr bloemsuiker 1 soeplepel vanillesuiker 70 gr speculoos
Bereiding:
De eierdooiers met de suiker opkloppen tot alles bijna wit ziet. De melk met de speculoos koken, daarna de room bijvoegen en nog even licht laten koken. Dan het kokende mengsel voorzichtig bij de eieren gieten, en nog even blijven mixen. Daarna alles terug licht opwarmen (niet koken) en blijven roeren. Nu alles laten afkoelen en in de ijskast zetten (af en toe roeren).
Dan in de ijsmachine draaien en nog wat verbrokkelde speculoosjes toevoegen.
Als alles niet dadelijk op is in de diepvries bewaren.
Categorie:Desserten
05-02-2010
Marsepeinkoekjes
Leuk om met kinderen te doen!
Ingrediënten:
300 gr amandelpoeder 250 gr bloemsuiker 1 of 2 eiwitten geconfijt fruit uitsteekvormpjes
Het amandelpoeder mengen met de bloemsuiker. Dan er een beetje eiwit onder mengen en lang genoeg kneden. De marsepein mag niet te droog maar ook niet te nat zijn dus stilaan eventueel nog wat eiwit er onder mengen. Als het eiwit goed is opgenomen vorm je een bol en die rol je uit met een deegrol tot zo'n 0,5 cm dikte. Hier steek je dan figuurtjes uit en je versierd ze met geconfijt fruit. Een kleine 10 min bakken in een voorverwarmde oven op 170°. (de koekjes mogen niet donker worden, want dan zijn ze te hard) Laten afkoelen en smullen maar!
Categorie:Koekjes
03-02-2010
Suikerbrood
Ik had al een paar keer suikerbrood gebakken maar het was altijd veel te vast. Meer gist bij doen hielp niet, en dus had ik het na een paar pogingen opgegeven. Nu gebruik ik speciale bloem voor luxebrood, je kan die in België kopen bij Aveve, en hier bij ons in de Gamm vert, en mijn suikerbrood is nu echt lekker en veel luchtiger! De hoeveelheid suikerparels die je moet gebruiken heb ik niet aangegeven...dat hangt af van de goesting! Ik gebruik er tamelijk veel maar we houden hier dan ook allemaal van suikerbrood waar véél suiker inzit! Ingrediënten: 500 gr bloem voor luxebrood
1 zakje droge gist
220 ml lauw water
40 gr boter
20 gr cristalsuiker
Snuifje zout (1,5 maatje)
Suikerparels & 40 gr gesmolten boter
1 eigeel & een beetje water
Al de ingrediënten kneden in de kneedmachine gedurende minstens 10 min. ( met de hand 20 min.)
Het deeg tot een bol vormen en in een kom leggen. Afdekken met plasticfolie en minimum 45 min laten rijzen in de oven op 50°.
Het deeg uitrollen en terug een bol vormen en nog eens 45 minuten laten rijzen.
Rol het deeg dan voorzichtig terug uit en snij het in 2 stukken.
De suikerparels mengen met de gesmolten boter en in het deeg drukken. Leg nu de 2 stukken deeg op elkaar met de suikerparels naar boven. Plooi het deeg naar binnen en vorm zo terug een bol.
Bestrijk het deeg met het eigeel gemengd met een beetje water en doe er nog wat suikerparels op.
Leg het brood in een bakvorm bekleed met bakpapier en laat het 40 min. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°.
Smakelijk!
Categorie:Brood
01-02-2010
Bloemkoolsoep
Omdat het nog steeds winter is nog maar eens een recept van een lekker soepje. Soep is ook ideaal als je een paar kilo's wil kwijt raken (zoals ik dus ). Je mag er in principe zoveel van eten als je wilt!
Kuis al de groeten en snij in grove stukken. Hou een paar kleine bloemkoolroosjes apart. Stoof de ajuin, de fijngesnipperde look en de prei in de olijfolie. Voeg er de kippebouillon bij en daarna de aardappels en de bloemkool. Laat koken tot de bloemkool gaar is. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Blancheer de overgebleven kleine bloemkoolroosjes. Dien de soep op met wat room en de kleine bloemkoolroosjes.
Categorie:Soepen
30-01-2010
Tomatentorentje met mozarella
Simpel & lekker!
Nodig voor 4 personen:
4 grote tomaten 50 gr pijnboompitten 300 gr mozarella verse basilicumblaadjes olijfolie & balsmicoazijn peper & zout
Snij de tomaten in plakjes van 1cm. Doe dit ook met de mozarella.
Neem nu een plakje tomaat, leg daarop een plakje mozarella en dan een blaadje basilicum. Kruid met peper & zout en giet er een paar druppels olijfolie over. Zo bouw je de tomaat terug op en je eindigt met wat pijnboompitten. Dien op met wat veldsla en balsamico of pesto.
Ik gebruik in dit recept een Bleu de Basque kaas maar die vind je niet overal. Je kan ook een andere blauwe schimmelkaas nemen maar liefst geen Roquefort want die is te sterk van smaak.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 vierkantjes bladerdeeg
2 peren
50 gr bakboter
4 sjalotjes
300 gr Bleu de Basque
1 ei
zout & peper van de molen
De oven voorverwarmen op 200°.
De sjalotjes kuisen en fijnsnijden. In een pan de sjalotjes stoven in de bakboter tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Laat ze dan even afkoelen.
Schil de peren, en snij ze in partjes.
Neem de bladerdeeg vierkantjes en leg er een beetje van de sjalotjes op, daarna de schijfjes peer en dan verbrokkel je de Bleu de Basque erover.
Smeer wat van het geklopte ei op de randen van het bladerdeeg en vouw het dicht tot een driehoek. Druk de naadjes goed aan. Smeer ook de bovenkant van het driehoekje in met wat ei.
Laat dit dan 15 tot 20 min bakken in de oven op 200°.
Opdienen met een slaatje.
Categorie:Voorgerechten
27-01-2010
Aperitiefrolletjes met gerookte zalm
Je maakt dit hapje een paar uur op voorhand zodat het voldoende kan opstijven in de frigo.
Ingrediënten voor 8 personen:
200 gr gerookte zalm 4 sneden wit brood (of toastbrood) zonder korsten zure room (je kan die zelf maken door een paar druppels citroensap bij volle room te doen) peper & zout bieslook dille
Het brood met een deegroller uitrollen tot het plat is. De zure room mengen met de fijngehakte bieslook en kruiden met peper en zout en dit op het brood smeren. Daarna leg je er de gerookte zalm op en je rolt alles mooi op. Rol de broodrolletjes in aluminiumfolie en leg ze een paar uur in de ijskast. Juist voor het opdienen snij je de rolletjes in schijfjes. Je neemt lepeltjes en legt onderaan wat van de zure room en daarop een schijfje van het zalmbrood. Versieren met een takje dille of bieslook.
Categorie:Hapjes
25-01-2010
Everzwijnstoofpotje
Een paar weken geleden zat er een everzwijn in ons kippenhok, het ganse verhaal kan je lezen op onze blog: http://www.bloggen.be/aucercledeschenes/ Ik kreeg toen van de jagers een mooi stuk everzwijnenvlees van bijna 3 kg en ik heb er een stoofpotje van gemaakt. Het was de eerste keer dat ik everzwijn klaarmaakte en al zeg ik het zelf, het resultaat mocht er zijn!
Vermits het vlees 24 uur moet marineren moet je er wel een dag op voorhand aan beginnen.
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de marinade: 1 ui, 1 sjalot, 1 raap, 2 wortels, 1 teentje look, 1 "bouquet garni", rode wijn, enkele kruidnagels, peterselie, peper en zout
Voor de bereiding: 1,2 kg everzwijn, 2 uien, 200 gr spek in blokjes, 300 gr champions, olijfolie, 30 cl Armagnac, 200 gr gedroogde pruimen van Agen
Laat de gedroogde pruimen 24 uur marnineren in de Armagnac.
Doe in een kom alle ingrediënten voor de marinade en het everzwijnenvlees in blokjes. De groenten snij je in kleine stukken. Goed kruiden met peper en zout. Gebruik voldoende rode wijn zodat het vlees onder staat. Laat dit 24 uur marineren.
Neem nu het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. Verwarm de olijfolie in een pan, braad de stukken vlees mooi aan en hou het apart. Snij de uien fijn en stoof deze even aan. Ook het spek en de champions bak je aan en hou je apart.
Neem nu een stoofpot en doe het vlees erin samen met de marinade en de gestoofde uien. Laat dit stoven tot het vlees zacht is (reken op een 2-tal uren). Voeg er dan het spek en de champions, en de pruimen met de armagnac bij. Laat alles nog een 10-tal min. stoven. Het gemarineerde vlees. Het stoofpotje van everzwijn.