Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
22-05-2012
Banofee pie
Op verzoek van Sabina hier het recept van de Banofee pie.
Een heerlijk dessert of 4-uurtje!
Ingrediënten voor 8-10 personen:
Voor de taartbodem:
1 pak "Petit beurre" koekjes 90 gr gesmolten boter een scheutje lopende honing (meer of minder naar smaak) een snuifje "Fleur de sel"
Je begint met het blik gecondenseerde melk te koken. Zet het gesloten blik in een pot gevuld met water en kook dit op een zacht vuurtje gedurende 2 uur. Het blik moet de hele tijd onder water staan, vul dus eventueel een beetje water bij. (Je kan natuurlijk ook verschillende blikken tegelijk afkoken, vermits ze gesloten blijven kan je de "caramel" blikken makkelijk lang bewaren)
Laat het blik voldoende afkoelen en open het dan. Je hebt nu een heerlijke caramel.
Neem de petit beurre koekjes en plet ze met een deegrol of maal ze in de "Magimix" tot je kruimels hebt. Meng de gesmolten boter, de honing en een snuifje Fleur de sel eronder. Neem een springvorm en leg op de bodem bakpapier. Stort het koekjesmengsel erop en druk dit goed plat. Laat dit hard worden in de frigo.
Smeer de caramel op de koekjesbodem en leg er een dikke laag in schijfjes gesneden bananen op. Druk ze ook een beetje aan en zet dit weer even in de frigo.
Klop de slagroom op met de bloemsuiker. De slagroom moet goed stijf geklopt worden! Smeer nu een dikke laag slagroom over de bananen en zet alles terug in de frigo.
Haal net voor het serveren uit de frigo en strooi er geraspte chocolade over. Haal de pie voorzichtig uit de springvorm en snij in stukken zoals een taart.
En dan, smullen maar
Categorie:Taarten, cake en gebak
14-03-2012
Citroentaart met meringue.
Op aanvraag hier het recept van mijn citroentaart!
Ingrediënten:
één zanddeegbodem zeste van 2 biologische citroenen sap van 3 citroenen 130 gr boter 130 gr bloemsuiker 4 eieren
Voor de meringue: 3 eiwitten 150 gr kristal suiker
Leg de zanddeegbodem in een springvorm en druk goed aan. Bak de deegbodem "blind" (met een vulling van bv. droge erwten) gedurende 15 min in een voorverwarmde oven van 180°. Neem de vulling van de bodem en bak nog 10 min verder. Laat de bodem afkoelen.
Rasp de schil van 2 citroenen heel dun en pers 3 citroenen uit. Breng het citroensap met de zeste , de suiker en de boter aan de kook tot de suiker opgelost is. Neem dan van het vuur. Pak een paar eetlepels van het sap en roer dat door de losgeslagen eieren. Roer dit mengsel nu door de rest van het sap en laat terug even koken tot het mengsel begint te binden. Laat een beetje afkoelen en giet de citroencrème dan op de taartbodem. Laat een paar uur afkoelen in de ijskast.
Klop voor de meringue de 3 eiwitten stijf en voeg er geleidelijk de suiker aan toe. Spuit mooie toefjes van de meringue op de taart en bruin de meringue met een gasbrander of zet de taart even onder de grill.
Categorie:Taarten, cake en gebak
23-01-2012
Aperitiefrolletjes met ham en kruidenboter.
Simpel maar wel lekker!
Ingrediënten voor 8 personen:
4 sneetjes bruin brood 200 gr Bayonneham (of andere ham)
voor de kruidenboter: 250 gr boter peterselie-bieslook-2 teentjes look Peper van de molen & zout
De kruidenboter maak je best een dag op voorhand. Als je 250 gr boter neemt kan je de overschot in de diepvries steken en eens gebruiken bij lamskoteltjes o.d.
Snij de kruiden fijn en pers de teentjes look. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en meng er de kruiden onder. Je doet er zoveel kruiden bij als je zelf wilt. Kruid met flink wat peper van de molen en zout en meng alles goed onder de boter. Leg de boter op aluminiumfolie en rol ze tot een worst. Leg minstens een nachtje in de koelkast.
Neem het brood en snij de korsten eraf. Rol het brood plat met een deegrol en smeer er de kruidenboter op. Beleg met de Bayonneham. Rol het brood nu voorzichtig op in aluminiumfolie en leg een paar uur in de ijskast. Snij juist voor het serveren mooie rondjes van de broodrolletjes.
Categorie:Hapjes
08-01-2012
Flan bresiliënne.
Een lekkere flantaart met slagroom en bresiliënnootjes, hier bij ons in Frankrijk kan je die nergens kopen. Dus als we er echt zin in hebben maak ik ze zelf!
Ingrediënten:
een vel bladerdeeg 1/2 liter melk 125 gr kristalsuiker 2 el vanillesuiker 60 gr bloem 4 eieren 1/2 liter slagroom 3 el bloemsuiker bresiliennenootjes
Neem een springvorm en leg het bladerdeeg met het bakpapier in de vorm. Prik er met een vork gaatjes in.
Klop de eierdooiers samen met de helft van de kristalsuiker op. Klop goed tot het mengsel bleek wordt. Spatel nu de bloem eronder en roer daarna de melk eronder.
Klop de eiwitten stijf met de andere helft van de kristalsuiker en spatel dit dan voorzichtig onder het beslag.
Giet het beslag in de vorm en bak de taart 45 min in een voorverwarmde oven op 170°.
Laat de taart afkoelen.
Klop de slagroom met de bloemsuiker stijf. Smeer de slagroom op de taart en strooi er een laag bresiliennenootjes over.
Smakelijk!
Categorie:Taarten, cake en gebak
04-01-2012
Gemarineerde kerriekip.
Je kan de kip klaarmaken in een grillpan, op een grillplaat of in de zomer natuurlijk ook op de barbecue!
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipfilets 150 ml yoghourt 1,5 el kerriepoeder 3 teentjes look 3 el olijfolie zout & peper barbecuespiesen
Neem een schaal en meng daarin de yoghourt, de geperste teentjes look, het kerriepoeder, de olie, zout & peper.
Snij de de kipfilets in lange repen van ongeveer 1cm en leg ze in de marinade. Dek af en zet 2 uur in de frigo.
Steek de gemarineerde kippereepjes zig - zag op de spiesen.
Verwarm een grillpan of een grillplaat en rooster de spiesen zo'n 8 minuten. Draai ze regelmatig om en bestrijk ze eventueel nog met wat olijfolie.
Ik serveerde de spiesjes met gegratineerde venkel en rijst.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
31-12-2011
2012!
Categorie:Divers
26-12-2011
Geitekaasbolletjes met een notenkorstje.
Ingrediënten voor 8 personen:
100 gr zachte jonge geitenkaas een mengeling van noten bv: okkernoten - hazelnoten - amandelen - pistachenoten
Hak de noten fijn in de keukenrobot tot je kleine "kruimels" hebt. Giet de nootjes in een soepbord.
Rol bolletjes van de geitenkaas en rol ze door de notenmengeling. Prik de bolletjes op mooie prikkers.
Categorie:Hapjes
21-12-2011
Bieslookroomsaus.
Voor de verandering eens een lekker, simpel sausje voor bij vis. Ik maakte het bij zalm met broccolimousse, trostomaatjes en pasta.
Kuis het sjalotje en snipper het zeer fijn. Stoof het sjalotje in een beetje olijfolie maar laat het niet kleuren.
Giet de witte wijn erbij en laat een beetje inkoken.
Roer nu de room eronder en kruid de saus met peper van de molen en zout. Laat de saus nog even pruttelen.
Neem een flinke bos bieslook en snij die fijn. Roer de bieslook onder de saus en dien op met vis.
Categorie:Sauzen
19-12-2011
Mojito.
Een lekkere,klassieke cocktail die wordt klaargemaakt als Tom hier is.
Ingrediënten (per glas) :
50 ml Cubaanse rum 1/2 limoen verse muntblaadjes 1 el rietsuiker bruiswater (of soda) gecrushd ijs
Neem een stevig hoog glas. Snij de 1/2 limoen in 4 stukjes en doe die in het glas. Doe hierbij ongeveer 7 muntblaadjes en 1 eetlepel fijne rietsuiker. (Voor wie het graag zoeter heeft kan je wat meer suiker gebruiken)
Neem een stamper en stamp alles zodat de smaken zich vermengen.
Vul het glas gedeeltelijk met gecrushd ijs en overgiet met 50 ml Cubaanse rum, en vul aan met het bruiswater. Dien op met rietjes.
3 sjalotjes 20 cl droge witte wijn 5 cl witte wijnazijn 250 gr koude boter peper en zout
Kuis en snipper de sjalotjes fijn. Verwarm in een pannetje de witte wijn, de wijnazijn en doe daar de sjalotjes bij. Laat dit rustig inkoken tot de vloeistof bijna allemaal verdampt is.
Kruid ondertussen de kabeljauwfilets met peper en zout. Verwarm de olijfolie met de margarine in een pan en bak hierin de kabeljauwfilets mooi gaar. Haal ze uit de pan en hou ze warm.
Werk nu de saus verder af, snij de boter in kleine blokjes en voeg ze één voor één toe aan de saus, blijf ondertussen steeds roeren in de saus. Als al de boter toegevoegd is kruiden met peper en zout.
Giet de saus nu door een fijne zeef en dresseer de vis met de saus op de borden. Werk af met een plukje dille.
Lekker met aardappelpuree en een gratin van venkel! (voor het recept van de venkelgratin kijk bij de categorie "aardappels en groenten")
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
02-12-2011
Witloofblaadjes met krab.
Een klassieker!
Ingrediënten:
stronkjes witloof 1 blik goede krab 1 hardgekookt eitje 2 el mayonaise peper en zout
Kuis het witloof en haal de blaadjes uit elkaar.
Haal de krab uit het blik en giet het nat eraf. Meng de krab met het fijngesneden hargekookt eitje en de mayonaise. Kruid eventueel nog bij met peper en zout.
Leg op elk blaadje witloof een koffielepel van de krabsla. Klaar!
Categorie:Hapjes
27-11-2011
Pruimen-amandeltaart.
Deze taart maak je met verse pruimen.
Ingrediënten:
1 vel kruimeldeeg 1 kg pruimen 100 gr amandelpoeder 100 gr suiker 100 gr boter 2 eieren
Bekleed een taartvorm met het kruimeldeeg en bak die 15 min. blind in een voorverwarmde oven op 180°. Verwijder dan het vulsel en bak de bodem nog 5 minuten verder.
Snijd de pruimen in twee en verwijder de pitten. Mix het amandelpoeder, de suiker en de zachte boter. Roer er dan de eieren onder.
Leg de pruimen op de taartbodem en giet de amandelcrème erover. Strijk mooi glad.
Bak de taart nog 30 minuten in de oven op 175°.
Laat de taart afkoelen voordat je ze serveert.
Categorie:Taarten, cake en gebak
25-11-2011
Quiche met 3 soorten kaas en prei.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg het wit van 2 preien 5 eieren 25 cl room 50 gr zachte geitekaas 50 gr oude geitekaas 50 gr gruyère 50 gedroogde pruimen zonder pit en in 2 gesneden olijfolie peper & zout
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.
Kuis en was de prei en snij in kleine stukjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en voeg de prei toe. Laat even zachtjes stoven. Haal de prei uit de pan en laat afkoelen. Klop de eieren los met de room en kruid met flink wat peper en een weinig zout. Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg en verbrokkel de 2 soorten geitenkaas erover. Leg de pruimen erop en giet dan het eimengsel over de taart. Bestrooi met de gemalen gruyère.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende een 30-tal minuten.
Serveer met een frisse salade.
Categorie:Voorgerechten
21-11-2011
Kalkoenrollade met champion roomsaus.
Ingrediënten voor 6 personen:
1 kalkoenfiletgebraad van 1kg 500 gr champions 2 teentjes look verse peterselie 150 gr kruidenkaas 6 sneetjes gerookt spek, dun gesneden 300 ml room een scheutje cognac margarine olijfolie peper & zout
Snij de helft van de champions in kleine stukjes. Kuis de look en plet fijn. Snij de peterselie ook fijn.
Verwarm in een pan een beetje olijfolie en voeg de champions en de look toe. Laat even stoven en voeg dan de peterselie toe en de kruidenkaas. Kruid met peper en zout. Laat even pruttelen en laat daarna wat afkoelen.
Snij het kalkoengebraad open zodat je een rechthoekige lap krijgt. Leg de sneetjes spek op de kalkoen en smeer er daarna de championvulling op. Rol de kalkoen stevig op en bind het vlees vast met keukenkoord.
Leg de kalkoenrollade in een ovenschaal, kruid met peper en zout, en leg er een paar flinke klontjes margarine op. Bak de kalkoenrollade in een voorverwarmde oven op 220°. Overgiet regelmatig met het braadvet en draai de rollade eens om. Een uurtje zou moeten volstaan, maar controleer met een satéprikker de gaarheid. Als het vlees klaar is haal het dan uit de oven en laat het even rusten onder aluminiumfolie.
Snij ondertussen de rest van de champions in schijfjes. Stoof aan in een beetje hete olijfolie, blus met de cognac en roer er de room onder. Flink kruiden met peper en zout.
Snij de kalkoenrollade in dikke plakken en serveer met de championsaus en kroketjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
19-11-2011
Mousse met koffie en walnoten.
Een heerlijk dessertje voor tijdens het weekend!
Ingrediënten voor 6 personen:
250 gr mascarpone 4 eigelen 80 gr bloemsuiker 3 koffielepels heel sterke koffie 10 cl slagroom 60 gr walnoten
Klop de slagroom stijf en zet hem in de frigo.
Klop het eigeel samen met de bloemsuiker op tot het zo goed als wit ziet. Roer er de koffie en de mascarpone onder en de gehakte walnoten.
Spatel nu voorzichtig de slagroom onder het mengsel.
Schep de mousse in een spuitzak en spuit in mooie glazen. Zet de mousses minstens een halve dag in de frigo zodat hij kan opstijven.
Werk voor het opdienen eventueel af met een toefje slagroom en een halve walnoot.
En dan: genieten!
Categorie:Desserten
17-11-2011
St. Marcelinkaasje met notenkorst & sla.
Koop kaasjes die nog niet "te rijp" zijn, want dan lopen ze teveel uit tijdens het aanbakken.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 St. Marcelinkaasjes een mengeling van verschillende soorten noten, bv: pistachenoten (niet gezouten), amandelnoten, walnoten ... 2 eitjes olijfolie gemengde sla 4 aardbeien 6 gele kerstomaatjes 3 el. notenolie 1 el. basamicoazijn 1 kl. ahornsiroop peper & zout
Maal eerst de notenmengeling tot ze bijna fijn zijn. Reken op minstens 8 eetlepels gemalen noten. Je kan natuurlijk ook gemalen noten kopen, maar deze zijn meestal te fijn gemalen!
Neem een bord en klop er de eitjes in los. Neem een 2de bord en leg er een fijn laagje van de notenmengeling in.
Wentel de kaasjes eerst door het ei en daarna door de notenmengeling. Druk de nootjes goed aan en leg de kaasjes terug in de frigo om op te stijven.
Leg een slamengeling op de borden en werk af met de gele kerstomaatjes en aarbeien. Maak een dressing met de notenolie, balsamico en ahornsiroop en kruid flink met peper van de molen en een beetje zout. Verdeel de dressing over de sla.
Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak er de kaasjes in langs beide zijden tot ze kleur krijgen. Schik de kaasjes op de borden.
Categorie:Voorgerechten
15-11-2011
Gehaktballetjes met kaas en duivelse dipsaus.
Ik maak steeds een grotere hoeveelheid balletjes op voorhand klaar en bewaar ze in de diepvries. Op tijd uit de diepvries halen, even bakken en je hebt vlug een lekker aperitiefhapje!
Ingrediënten voor min 8 personen:
Voor de balletjes:
800gr gemengd gehakt 1 ei ong. 5 eetlepels paneermeel peper, zout, en muskaatnoot een blok halfoude harde kaas olijfolie
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in. Doe het ei en een beetje paneermeel erbij en kruid met peper, zout en muskaatnoot en meng alles goed door elkaar. Indien nodig voeg je nog wat paneermeel toe. Snij de kaas in blokjes van 1 cm. Neem telkens een blokje kaas en vorm hierrond een klein gehaktballetje. Werk zo al het gehakt op.
Voor de dipsaus: meng de mayonaise onder de ketchup en kruid extra met peper van de molen. Plet het teentje look en roer dat eronder. Voeg er dan de sambal bij. Als het goed pikant mag zijn kan je er eventueel nog wat extra sambal bijdoen.
Bak de balletjes in een beetje olijfolie in een hete pan. Draai ze reglematig om en als de kaas er begint uit te lopen zijn ze klaar. Prik ze op stokjes en serveer met het sausje.
Categorie:Hapjes
28-10-2011
Roquettesla met Fetakaas en gedroogde rode vruchten.
Door de gedroogde vruchten kan je dit slaatje ook in de herfst of winter klaarmaken.
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gr roquette 200 gr feta 50 gr pijnboompitten 70 gr gedroogde rode vruchten 1/2 granaatappel 6 el olijfolie 2 el balsamicoazijn 1 kl ahornsiroop peper van de molen & zout
Rooster de pijnboompitjes en laat ze afkoelen.
Haal voorzichtig de pitjes uit de granaatappel.
Verdeel de roquette over borden. Snij de feta in blokjes en verdeel over de sla. Strooi de gedroogde rode vruchtjes over de sla en ook de granaatappelpitjes en de pijnboompitten.
Maak een vinaigrette met de olijfolie, balsamicoazijn, ahornsiroop, peper & zout en verdeel die over de salades.
Categorie:Voorgerechten
24-10-2011
Fruit met gegratineerde sabayon.
Je neemt voor dit dessertje natuurlijk seizoensfruit. In de zomer maak ik het met meloen, kiwi, aardbeien, frambozen enz.
Ingrediënten voor 6 personen:
400 gr seizoensfruit 5 eidooiers 120 gr kristalsuiker 200 ml zoete witte wijn ( bv. Montbazillac) 3 el Cointreau 6 ovenschaaltjes
Zet een kookpot met water op het vuur en breng aan de kook. Neem een pot die je in de andere kookpot kan hangen, maar zorg dat die juist het water niet raakt.
Klop nu "au bain marie" de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel. Schenk voorzichtig de wijn bij het mengsel en blijf stevig doorkloppen tot je een luchtige schuimende sabayon krijgt. Je moet in totaal zeker 15 tot 20 minuten kloppen! (goed voor de armspieren ) Giet de sabayon in een kan en laat hem afkoelen.
Verdeel het fruit over de schaaltjes en overgiet het met een beetje Cointreau. Verdeel nu de sabayon over de schaaltjes en zet ze net voor het opdienen een paar minuutjes onder de hete grill, tot de sabayon wat kleur krijgt.