Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
02-10-2011
Salsa di noci
Doordat ik deze week nogal wat walnoten gekregen heb, probeer ik hier ook creatief mee om te gaan. Na mijn notentaart heb ik gisteren gekozen om een tapenade te maken van noten. We kregen 's avonds bezoek en dan is het altijd leuk dat er wat hapjes zijn. De salsa di noci is dan ook goed bevallen. Ik had hem op tafel gezet samen met wat korte broodstengels om te dippen. Maar je kan hem even goed serveren op de biefstuk, bij pasta, op kip, kalkoen of gewoon op alles wat u graag lust.
Nodig :
- 200 gr gepelde walnoten - één hand vol pijnboompitten - 1 droge boterham - 50 ml olijfolie - 6 soeplepels room - 2 teentjes knoflook - peper en zout
Werkwijze :
Maal de noten fijn in de tupperware kaasmolen en doe ze in een mengkom. Maal ook de pijnboompitten fijn en voeg ze toe aan de noten. Knijp de teentjes knoflook uit en voeg ook toe. Voeg de room bij de malse boterham en vermeng dit alles onder de fijngemalen noten. Kruid af met peper en zout en roer tot een mooie pasta.
Zoals eerder beloofd volgt hier nog een foto van dit recept dat ik al eerder heb geplaatst. Ze zijn supersnel klaar en gemakkelijk te maken in de mini tartelettes van tupperware. Niet alleen dus voor mini pizzaatjes, koekjes, cakejes, financiers maar ook voor deze snelle mini quiches.
Gisteren hadden we onverwacht volk op bezoek en dat was de ideale gelegenheid om deze hapjes nog eens vlug te maken.
Tip : Wanneer je op het kleine fotootje dubbelklikt, kan je deze vergroot bekijken. Recept staat bij aperitiefhapjes of bij week van 6/6/11 t/m 12/6/11
Bij het aperitief probeer ik steeds andere hapjes te geven en één van de favorieten van vele gasten is volgend :
Nodig :
Verse abrikozen
garnaaltjes uit blik of vers
coctailsaus
enkele blaadjes basilicum
Werkwijze :
Halveer de abrikozen en haal de pit eruit. Meng wat coctailsaus onder de garnalen en kruid bij met wat paprikapoeder. Doe een eetlepel van dit mensel telkens in de holte van de gehalveerde abrikoos. Garneer met een blaadje basilicum.
Heel fris met warm weer en het is weer eens wat anders.
Zomertijd betekent hier bij ons vaak gasten op bezoek en dit gaat natuurlijk vaak gepaard met de nodige hapjes en drankjes. Onderstaand receptje maakte ik vanmiddag en is een soort tapenade die goed samen gaat met een toastje of broodstengels. Met dank aan Lucrèce en Johan voor de aubergines uit hun tuin.
Nodig : 2 aubergines 2 teentjes knoflook wat provencekruiden 1 soeplepel wijnazijn het sap van 1 citroen 1 grote tomaat. peper en zout cayennepeper
Werkwijze:
Prik de rauwe aubergines in met een vork en leg ze een half uurtje in een oven van 180° om zacht te maken. Leg de laatste 10 min. ook de tomaat bij in de oven die je eerst kruislings heb ingesneden. Laat nadien de aubergines afkoelen en schraap het vruchtvlees met behulp van een lepel uit de schil. Doe dit in de quickchef en voeg er de ontpelde tomaat aan toe. Pers de teentje knoflook erbij en kruid met peper en zout. Voeg provencekruiden toe naar smaak en breng verder op smaak met cayennepeper, sap van 1 citroen en wijnazijn. Draai nu een paar keer goed aan de hendel van de quickchef zodat je een smeuiige pasta bekomt. Laat een paar uurtjes goed intrekken in de koelkast en serveer met broodstengels of toastjes.
Gisteren hebben we hier le 14 juillet mogen meebeleven. Naar jaarlijkse traditie worden er op 14 juli een toespraak gegeven door de burgemeester en gebeurt er een bloemlegging dit om 2 historische momenten te herdenken nl die van 14/7/1789 omdat toen de Bastille werd bestormd en alle gevangenen werden bevrijd en die van 14/7/1790 omwille van het feest van de verzoening en de eenheid van Frankrijk. Nadien wordt iedereen vriendelijk uitgenodigd op de receptie achter het gemeentehuis. Niet alleen drankjes zijn beschikbaar maar ook verschillende hapjes kan men er nuttigen. Het is altijd een leuke bedoening en zo blijf je natuurlijk contacten houden bij de bewoners van het dorpje. De hapjes gaan van chips, nootjes, toastjes tot rauwkost met bijhorende sausen zoals o.a. deze anchoïade die wij persoonlijk erg lekker vonden. Omdat onze gasten hier vanavond ook hun laatste avond verblijven heb ik ze ook uitgenodigd om een drankje te komen nuttigen en heb ik alvast ook deze saus/tapenade voor ze gemaakt. Nodig :
een handvol ansjovisjes goed ontzout of anders ansjovis verkrijgbaar in kleine potjes opgelegd in olijfolie 2 teentjes look geperst beetje peper een tiental kappertjes een beetje olijfolie Doe alles in de quickchef en goed draaien tot je een smeuige pasta bekomt.
Lekker bij rauwkost zoals komkommer, bloemkoolroosjes, worteltjes maar ook op simpele toastjes.
In het zuiden hebben de mensen de gewoonte alvorens men aan het avondeten begint eerst nog een aperitiefje te nuttigen met bijhorende versnaperingen. Meestal wordt het aperitief genomen samen met vrienden. Omdat ik graag telkens met iets anders voor de dag wil komen heb ik me deze keer gewaagd aan tapenade gemaakt van zwarte olijven. Helemaal niet moeilijk en het resultaat mag er wezen.
Wat heb je nodig :
200 gr zwarte ontpitte olijven (mag zeker de goedkoopste soort zijn) een koffielepel mosterd een tiental kappertjes 6 ansjovisjes op olijfolie een beetje olijfolie peper en zout 1 teentje knoflook
Werkwijze:
Doe de olijven samen met het teentje knoflook in de quickchef en draai enkele malen goed door. Voeg dan de ansjovisjes toe en de kappertjes. Draai nog eens goed en doe dan de rest erbij zoals de mosterd en de kruiden alsook de olijfolie. Deze tapenade kan je enkele weken bewaren in de koelkast als je hem in een afsluitbaar potje doe en de bovenkant overgiet met wat olijfolie zodat je hem als het ware hermisch afsluit.
Verwerking : Smeer wat tapenade op sneetjes stokbrood of op toastjes. Je kan ook doen zoals ik en eerst wat tapenade smeren en daarover wat in brunoise gesneden tomaatjes strooien, verder afwerken met enkele blaadjes basilicum. Het zoutige van de tapenade is zeker heerlijk met erg warm weer en daarbij dan nog een glaasje heerlijke rosé. Je waant je als god in Frankrijk dan.
Het is alweer eventjes geleden dat ik nog een berichtje heb gepost. Maar aan ideeën en uitvoering ontbreekt het wel niet. Alleen de tijd..... Toch wil ik hierbij graag dit supergemakkelijke aperitiefhapje meegeven. Wat heb je nodig :
Werkwijze : De romatomaatjes wassen en in 4 overlangs snijden. Op een rooster schikken en overstrooien met grof zout, kruiden en geperste knoflook. 's Morgens om 9 u zet ik ze in volle zuiderse zon en 's om 19 u zijn ze klaar om direkt te degusteren als aperitiefhapje. Ik doe er dan nog wel een klein straaltje olijfolie over. Ze zijn werkelijk overheerlijk en kunnen niet tippen aan de zongedroogde tomaatjes die je kant en klaar koopt. Supermakkelijk dus en helemaal niet duur. Diegene die geen zuiderse zon hebben om de tomaatjes te drogen kunnen ze natuurlijk ook in de oven steken maar moeten dan toch gauw enkele uurtjes tellen om ze te drogen op een lage temperatuur.
Je kan de gedroogde tomaatjes heel goed bewaren door ze in een confituurpotje te stoppen en goed aandrukken en overgieten met olijfolie. Zo heb je er nog lang plezier aan.
Doe de plastiekjes van de surimistaafjes en leg ze in de quickchef. Draai een paar maal en voeg de hardgekookte eieren toe. Weer een paar maal draaien. Voeg tenslotte de mayonaise toe en kruid af met peper en zout. Voeg er nog het mespuntje ketshup en wat peterseliesnippers aan toe. Nog eens draaien en klaar.
Lekker op de boterham maar ook op toastjes, als hapje op wat witloofblaadjes of als vulsel in kleine cocktailtomaatjes.
Gisteravond als hapje gegeven aan vrienden maar helaas vergeten een foto te maken. Zodra ik dit nog eens maak heb je nog een foto tegoed.
Maar het is zeer simpel en vlug klaar en ook nog lekker. Nodig :
Quickchef en de mini tartelettevorm van tupperware
Ingrediënten :
1 kleine ui 100 gr bacon in kleine stukjes 2 soeplepels bloem 2.5 dl melk 3 eieren 100 gr geraspte kaas peper, zout
Werkwijze :
Hak de ui fijn in de quickchef. Voeg al de rest van de benodigheden toe en draai nog een paar keer met de quickchef. Vul m.b.v een pollepel de vooraf omgespoelde mini tartelettevorm met het vrij vloeibare deeg. Bak het deeg ong. 20 min op 170 °C.
Eenmaal deze salsasaus geproeft dan ga je nooit nog een potje kopen in de winkel. Deze saus kan zowel in de turbochef, turbomax als ook in de quickchef zeer vlug gemaakt worden. Ik heb dit recept zelfs ingestuurd voor een wedstrijd naar de Heinz ketschup en ook daar kan je het dus vanaf nu nalezen op hun site. Wat heb je nodig :
- 1/4 rode paprika - 1/2 sjalot - 1 teentje knoflook - 1/2 rood pepertje - 1 stengel van het groen van selder - 3 zure augurkjes - 1 soeplepell tomatenpuree - 200 ml tomatenketchup - enkele druppels worshstershiresaus
Werkwijze :
Hak de groente 1 voor 1 in de turbo chef of turbomax, breng ze over in een serveerschaal en voeg de ketchup, tomatenpuree en de worshestersaus toe. Meng goed en laat nog enkele uurtjes in de koelkast trekken. Serveer met nancho, tortilla. Ook toastjes of broodstengels kunnen hier goed bij.
Mini pizza in de nieuwe mini tartelettevorm van tupperware
Heerlijk kleine mini pizzaatje voor als er bezoek is of gewoon voor je eigen gezin. In een oogwenk klaar, heel gemakkelijk en bovendien niet duur. Met 1 pizzadeeg uit de koeling kan je 30 kleine pizzaatjes maken. Nodig : - 1 pizzadeeg uit de koeling (we willen het vooral snel laten gaan) - 1 bokaaltje pizzasaus (verkrijgbaar bij Lidl of gelijk welke supermarkt) - geraspte kaas (hoeveelheid naar eigen smaak) - provencekruiden
Steek met de mini tartelette uitsteekvorm 30 deeglapjes uit. Leg ze in de siliconen tartelettevormen. Doe een soeplepel tomatensaus op het deeg. Strooi er eventueel wat gesnipperde hesp over. Hierboven de geraspte kaas en tenslotte wat provencekruiden. Zet de siliconentartelettevorm 15 min in een voorverwarmde oven van 180 °c. Indien niet voorverwarm dan moet je 20 min. tellen.
Neem de mooiste blaadjes van de witloofstronkjes. Schik deze op een rond bord. Neem de camembert en snij de bovenste korst er af met behulp van een mes. Laat de camembert in zijn doosje zitten maar zonder bovendeksel. Zet hem nu in de microgolf op de hoogste stand : 800 W gedurende 2 à 3 min. Zet de kaas in het midden van het ronde bord waarrond de witloofblaadjes liggen.
De bedoeling is dat de mensen met de witloofblaadjes een schepje nemen van de gesmolten camembert.
Tip : Men kan ook een camenbert in gesloten doosje laten en hem een tiental min. op de barbecue leggen. Heerlijk met stokbrood.
Voor diegene die de croissant party van tupperware nog niet kennen; ik kan hem u van harte aanbevelen. Het is één van mijn favorieten op de demo's en thuis. Wanneer er onverwacht volk langskomt kan je met dit artikel in een mum van tijd heerlijke hapjes op tafel toveren. Wat heb je hiervoor nodig : 1 bladerdeeg, vulling voor erin en natuurlijk de croissantparty zelf. Bladerdeeg moet je natuurlijk niet zelf beginnen maken want dit is veel te omslachting. Je vindt dit in bijna elke supermarkt voor nog niet eens 1 euro. Hiermee kan je 16 mini croissantjes maken ofwel 8 grote croissants. Nadat het bladerdeeg voorzien is van een vulling op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en bakken ong. 10 à 15 min. op 180 °C. Met kan zowel een hartige vulling maken, of een zoete vulling. Tip : Als men bladerdeeg in huis heeft dat bijna aan zijn vervaldatum is en je gaat er niet zo dadelijk iets mee maken, steekt men dit best in de diepvriezer en dan gaat het nog een hele tijd verder mee. Enkele ideeën :
Doe de basilicumblaadjes in de quickchef. Draai een paar keer. Voeg de mozzarellakaas toe en snijd hem fijn. Voeg geperste look toe, kruiden en de tomatenpuree. Draai nog een paar keer met de quickchef. Voeg voor de smeuiigheid wat olijfolie toe. Zet goed onder elkaar en smeer op toastjes.