Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
13-07-2011
Tapenade van zwarte olijven
In het zuiden hebben de mensen de gewoonte alvorens men aan het avondeten begint eerst nog een aperitiefje te nuttigen met bijhorende versnaperingen. Meestal wordt het aperitief genomen samen met vrienden. Omdat ik graag telkens met iets anders voor de dag wil komen heb ik me deze keer gewaagd aan tapenade gemaakt van zwarte olijven. Helemaal niet moeilijk en het resultaat mag er wezen.
Wat heb je nodig :
200 gr zwarte ontpitte olijven (mag zeker de goedkoopste soort zijn) een koffielepel mosterd een tiental kappertjes 6 ansjovisjes op olijfolie een beetje olijfolie peper en zout 1 teentje knoflook
Werkwijze:
Doe de olijven samen met het teentje knoflook in de quickchef en draai enkele malen goed door. Voeg dan de ansjovisjes toe en de kappertjes. Draai nog eens goed en doe dan de rest erbij zoals de mosterd en de kruiden alsook de olijfolie. Deze tapenade kan je enkele weken bewaren in de koelkast als je hem in een afsluitbaar potje doe en de bovenkant overgiet met wat olijfolie zodat je hem als het ware hermisch afsluit.
Verwerking : Smeer wat tapenade op sneetjes stokbrood of op toastjes. Je kan ook doen zoals ik en eerst wat tapenade smeren en daarover wat in brunoise gesneden tomaatjes strooien, verder afwerken met enkele blaadjes basilicum. Het zoutige van de tapenade is zeker heerlijk met erg warm weer en daarbij dan nog een glaasje heerlijke rosé. Je waant je als god in Frankrijk dan.