Spitskool is, zoals de naam het al zegt, spitsvormig, met lichtgroene buitenste bladeren en een witte kern. Rauw geraspt en licht gemarineerd in een vinaigrette is het lekker als salde. Spitskool is in tegenstelling tot andere koolsoorten een echte zomergroente.
Rasp 1 tl sinaasappelzeste. Het vruchtvlees uitpersen. De chocolade verbrokkelen. De noten grof hakken. De croissants in stukken scheuren.
Een bakvorm lichtjes beboteren, leg er een vel bakpapier in en beboter ook dit lichtjes. Strooi 100 gr gebrokkelde chocolade op de bodem. Hierover de stukken croissant verdelen. De eieren met de fijne suiker wit schuimig kloppen.
Breng de melk en de room met de rest van de chocolade tot tegen de kook aan, maar laat zeker niet koken. Al roerend de eieren erbij schenken. De geraspte sinaasappelschil, het sinaasappelsap en eventueel wat sinaasappellikeur toevoegen. Blijven kloppen tot de crème als een lint van de klopper afloopt. Nogmaals, laat zeker niet koken. De crème over de vulling lepelen
Met hazelnoot en de rest van de chocolade bestrooien. Gedurende 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven bakken. Na 10 minuten afdekken met alufolie zodat de hazelnoten niet zwart blakeren.
Wat chemische structuur van betreft, lijkt het hop in bier sterk op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Zware bierdrinkers krijgen daarom rondingen aan buik en borsten. Van bierdrinken vervrouwelijk je.
Waarom hoort er schuim op een Stella te staan ? Deze schuimkraag heeft een tweeledige functie. Ten eerste zorgt het schuim voor een verheviging van het boeket. De schuimbelletjes zijn namelijk gevuld met verdampt bier. En het is de lichte, meest geurvolle fractie van het bier dat eerst verdampt. Ten tweede beschermt de schuimkraag het bier tegen oxidatie. Want als bier in contact komt met zuurstof wordt de fijne geur van de hop en de zuren beschadigd.
Er heerst dus inderdaad onrust in astronomenkringen. Vooral voor de Amerikanen valt het zwaar dat Pluto gedegradeerd is tot een dwergplaneet. Het is namelijk de enige (ex)planeet die ooit door een Amerikaan is ontdekt.
En hoe zit het met de schoolboeken ondertussen ? Daar is men veel serener. Wachten op de volgende druk zegt men daar, en dan aanpassen als er al iets valt aan te passen. Want is deze beslissing wel zo zeker ? Trouwens, ze hebben het in dat milieu al lastig genoeg met de spellingswijzigingen.
- Groene, niet-rijpe tomaten, bevatten tomatine, een giftige stof. - Tomaten bevatten veel vitamine C en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. - Tomaten bevatten zuren. De vrijgekomen sappen na het snijden van een tomaat op een marmeren aanrecht vreten even sterk in als citroensap. - Tomaten (en zeker kerstomaten) niet in de koelkast bewaren. Ze blijven gedurende één week goed op een gewone koele plaats. - Uit botanisch standpunt bekeken is een tomaat een vrucht. Tomaten dragen trouwens zaadjes. De Amerikanen hebben het zo echter weeral niet begrepen want het Hooggerechtshof daar heeft beslist dat het een groente is. De reden is dat er op groenten een nulheffing voor import geldt. Zekere gebroeders Nix zagen het niet zitten om heffingen te betalen op tomaten en stapten naar het Hooggerechtshof. Die besliste dat uit wetenschappelijk oogpunt een tomaat geen groente is, maar wel volgens keuken- en taalgebruik.
Minister-PresidentYves Leterme (CD&V) zou reeds meerdere voorakkoorden gesloten hebben n.a.v. de komende gemeenteraadsverkiezingen. Consternatie alom natuurlijk. Reactie van SP.A-voorzitter Van De Lanotte daarentegen : "Het is zoals vroeger met seks voor het huwelijk; iedereen deed het, maar niemand gaf het toe."
In sommige, vaak bio-recepten kan je het ingrediënt oersuiker tegenkomen. Dit is gedroogd biologisch suikerrietsap. Je kan dit oersuiker eventueel vervangen door gewone fijne suiker.
Leerlingen steken meer op van lesgevers van hetzelfde geslacht. Daarnaast beïnvloedt het geslacht van de lesgever het gedrag van de leerlingen. Jongens die les krijgen van een vrouw worden vaker gezien als onrustig. Meisjes die les krijgen van een man kijken minder vaak naar voor en stellen minder vaak vragen.
De totale koffieproductie in de wereld bestaat voor ruim 1/3 uit Robusta-koffie en voor bijna 2/3 uit Arabica-koffie. Arabica is de 'betere', of toch de chiquere soort koffie. In België wordt Robustica vooral gebruikt in grootkeukens, voor de rest zijn we een Arabica-land.
In Heule heeft E.H.Pastoor Henk Gevaert onder de naam De Leiaard een restaurant geopend waar de drie belangrijke religies (christendom, jodendom, islam) elkaar moeten/kunnen treffen. Er worden kleine lekkernijen, van oorsprong uit de drie religies, geserveerd. Het is dus eigenlijk meer een tapasbar, niet echt een restaurant. Zoals de E.H. het zelf zegt : "Lekker eten en drinken, mensen ontmoeten, praten met elkaar, de anderen respecteren. Uiteindelijk is dat toch waar ons geloof om draait."
Miele heeft in zijn gamma onder andere stoomkookapparaten. Op hun website www.miele/stoomkoken kan je een uitstekend boek "De finesses van het stoomkoken", geschreven door Yves Mattagne (chef Sea Grill, Brussel), bestellen.
Een verblijf in blik is niet nefast voor de kwaliteit van sardines, integendeel zelfs. De smaak van sardines van goede kwaliteit, ingelegd met eersteklas olijfolie in vertinde blikken, is na twee jaar in blik sterk verbeterd. De olie confijt de sardines namelijk. Om de olie gelijkmatig over de sardines te verspreiden worden de blikjes om het half jaar gedraaid. Na zes jaar zijn ze op hun best. In Bretagne, de voornaamste sardine-in-blik-producerende regio van Frankrijk, worden zelfs sardineblikjes op jaartal varkocht.
Sardines lijken sterk op haring en sprot. Om verwarring te vermijden neem je de vis op bij het puntje van de rugvin. Blijft het horizontaal hangen is het een haring, zakt de kop naar beneden is het een sprot en zakt de staart naar beneden is het een sardine. Succes gegarandeerd wanneer je dit uittest op de markt.
De jonge vissen, tot één jaar oud, worden sardines genoemd, oudere vissen krijgen de naam pelser, in het Engels pilchard. Het zijn echte vitaminebommetjes en een goede bron van omega-3 vetzuren.
It's not often that my other half requests pasta for dinner. If he did, we would probably eat pasta every day. Even the family I lived with in Italy was amazed at my appetite for it. Though we lived in Florence, we ate risotto and soup as a first course more frequently than pasta. While I love risotto and soup for that matter, I secretly wished I could be the cat down the way who got pasta and butter for dinner every night.
"Make something spicy, with red sauce and olives" he said. That settled it. Pasta Puttanesca for dinner. It's a dish that you make with pantry staples in minutes. Just like the prostitutes supposedly made, either because they had little time for shopping or cooking. Or because the sauce is "spicy" like they are. Or because the scent was supposed to attract their customers.
I find the scent justification for the name "puttanesca" or in the style of the whore, especially hard to believe, but hilarious just the same. Why would delicious pasta attract a customer to a prostitute? To a restaurant, maybe, or a chef, but not a prostitute. But so goes the mythology of this famous Napolitano dish.
The deliciousness of Pasta alla Puttanesca is enough to justify keeping tin of anchovies, jars of olives, capers and canned tomatoes on hand at all times. It's also easy enough to omit the anchovies and make it 100% vegetarian friendly. I like serving it with penne but spaghetti is more traditional. Use whichever pasta you like, just be sure to use a really good quality one that has a rough surface, sure to really hold onto the sauce. And it wouldn't hurt to save me some.
Pasta alla Puttanesca makes enough for a pound of pasta
2 Tablespoons olive oil 2 cloves of garlic 3 anchovies (from a tin) 1/2 cup Kalamata olives 1 Tablespoon capers 1 - 2 pinches chili flakes (depending on how spicy you like) 1 28 ounce can of whole peeled tomatoes optional: a few fresh bail leaves or oregano leaves
Mince the garlic finely. Heat the olive oil in a heavy saucepan over medium heat, and add the anchovies and garlic, stirring to break up the anchovies and keep the garlic from burning. Cook until the garlic is fragrant and the anchovies melt. Roughly chop the olives and add them, the chili flakes and the drained capers to the pan. Stir and then add the tomatoes, crushing each one in your hand before adding it to the pan along with the juice. Simmer over low heat for about 15 minutes, stirring frequently. Sauce should be thick and rich. Toss sauce with penne, spaghetti or bucatini over medium heat for a couple of minutes before serving to allow the pasta to absorb some sauce. Add torn basil leaves or oregano if desired. Note: This sauce does require need salt or cheese, because of the salty flavors of anchovies, capers and olives.
Vis bak je best in olijfolie. Als je in boter bakt, heb je veel kans dat het roomgedeelte van de boter gaat verbranden en dat je zo zwarte puntjes op de vis krijgt.
Bruinre bonen kunnen als plantaardige eiwitbron (vegetarisch) of als koolhydraatbron aangewend worden. Ze zijn een gezonde eiwitvervanger voor gehakt. Wel opgelet. Bij een gerecht als chili con carne wordt vaak gehakt, bruine bonen en rijst tegelijkertijd gebruikt. Door die combinatie bevat het gerecht zeer veel calorieën. Een mogelijheid om deze calorieën te beperken bestaat erin om bruine bonen met rijst en groenten te gebruiken (vegetarisch dus, met de bruine bonen als eiwitbron) of om de chili te bereiden met gehakt, bruine bonen en groenten (bruine bonen als koolhydraatbron).
Visbar Noordzee - een viswinkel maar dan ééntje met een buitentoog (vissoepje, wijntje,...)- vind je in benedenstad Brussel, vlak bij de Sint-Katelijnekerk, Het Sint-Katelijneplein en de Vlaamsesteenweg. Ongelooflijk gezellig.
Steven Tuyls is naar mijn mening één van de betere dagblad-sportjournalisten van het land. Spijtig dat zijn stukken in De Gazet Van Antwerpen verschijnen.
Soms vraagt een mens zich wel eens af : van wie is dat liedje bij dit reclamefilmpje ? Je kan een poging wagen de oplossing te zoeken op www.commercialbreaksandbeats.co.uk.
Als je eens iets moet opzoeken over een film, een acteur of iets dergelijks is www.imbd.com the place to be. Een goed alternatief is www.filmforce.ign.com.
Een reusachtig archief van zogenaamde freeware tools, gratis software dus, is te vinden op de website www.tucows.com. Elk programma is voorzien van een goede omschrijving.
De website www.gutenberg.org is een database die meer dan 18.000 titels van boeken bevat die gratis te downloaden zijn, de zogenaamde e-books. Er zijn meer dan 50 Nederlandstalige titels beschikbaar.
De site www.ebook.nl geeft een overzicht van enkel Nederlandstalige gratis downloads.
Toch even opletten wanneer je een zomers slaatje met vis wil klaarmaken. Nitraatrijke groenten meng je immers best niet teveel met vis, zeker niet meer dan één keer in de week. Te grote hoeveelheden nitraat veroorzaken de aanmaak van schadelijke stoffen in het lichaam (nitrosamines).
Onder andere volgende groenten zijn nitraatrijk : andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, radijs, reddich, paksoi, rode biet, sla, spinazie, chinese kool, koolrabi en venkel.
Vijf leerlingen die een schooljaar lang aluminiumfolie gebruiken om hun broodlunch in te verpakken, verbruiken even veel aluminiumfolie als er nodig is voor de productie van één fiets.
Men mag sojabonen (en de afgeleide producten zoals drankjes en tofu) niet verwarren met sojascheuten. Sojabonen zijn rijk aan eiwitten en arm aan water, bij sojascheuten is dit juist andersom.
De frisk tabletjes werden in1986 door de Leuvense kruidenier Jean-Pierre Konings ontwikkels en gecommercialiseerd. Ondertussen werd de zaak, gevestigd in Rotselaar, wel verkocht.
Bier na wijn geeft venijn of wijn na bier geeft plezier. Dit is onzin. Het enige wat belangrijk is, is de hoeveelheid alcohol die je tot je neemt. En hoofdpijn en misselijkheid zijn louter de reacties op de giftigheid van alcohol in grote hoeveelheden.
Belgen eten te weinig brood zeggen de cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. De aangeraden hoeveelheid per dag om genoeg trage koolhydraten en verzels op te nemen bedraagt 175 à 420 gram bruin brood (dit zijn 5 tot 12 sneetjes). De gemiddelde Belg eet slechts een gemiddelde van 120 gram ofte 4 boterhammen per dag.
Is dit ei nog vers ? Doe de test met het bakje water. Als een ei daarin zinkt, is het vers. Blijft het drijven, weggooien dan maar (wel niet breken, best). Eieren hoeven trouwens niet zo nodig in de koelkast bewaard te worden. Met de punt naar beneden op een koele plaats (kelder) bewaard blijven ze tot drie weken goed.
Het is soms makkelijk om even snel te kunnen omrekenen hoeveel tomaten er in een bepaald recept horen. Volgende hoeveelheden van tomaten stemmen met elkaar overeen :
Door het eten van voedsel dat koolhydraten met een hoge glycemische waarde bevat, valt men sneller in slaap. Dit voedsel verhoogt de hoeveelheid van het aminozuur tryptofaan in het bloed. Voedselsoorten met hun index : dadels (103), Frans brood (95), puree (70), gekookte aardappelen (56), sinaasappelsap (52), chocoladereep (49), volle melk (30).
Het onderscheid tussen een smoothie en een sapje is subtiel maar in oorspron is een smoothie een drankje op basis van vers gepureerd fruit en niets anders dan dat. Steeds vaker wordt er echter yoghurt in de bereiding gemengd. In sapjes kunnen ook geperste-gepureerde groenten en soms zelfs een beetje alcohol. Het onderscheid met een coctail is dan niet veraf meer.
Van die kleine dingen die je niet mag vergeten als je een BBQ op verplaatsing organiseert: aluminiumfolie, ovenwanten, visklemmen, tangen om het vlees om te draaien, olie en een borsteltje, barbecuekruiden, (geweekte) prikkers,
In het foodcafé op het Hogeschoolplein in Leuven schenken ze (zomer 2006) Sangria die als volgt is samengesteld : rode wijn, witte martini, wodka, sherry dry, cointreau, witte porto en sinaasappelschillen. En dit voor de ronde prijs van 6 euro.
In de US, waar anders, zijn tegenwoordig de chlorofyldrankjes erg in trek. Ze worden ook groen bloed genoemd, want chlorofyl is het bestanddeel dat planten hun groene kleur geeft. Het drankje houdt het gelaat fris en rimpelloos, het breekt bacterieën en virussen af, het helpt de lever met het ontbinden van vetten, en het geeft extra energie. Kortom, hoe meer chlorofyl je tot je neemt, des te langer zou je leven.
Jan Leyers, muzikant, TV-presentator, ... De Standaard, 24/08/06
"Enkel al werkend kom je tot een tekst, een melodie, een song. Inspiratie is voor amateurs."
"Samen vormen je boeken een dagboek. Bij elk boek dat je vastpakt weet je ineens weer waar je het gekocht hebt, wanneer je het gelezen hebt, waar je was, wat je gevoeld hebt. Ik zou nooit een boek wegdoen, ook niet de boeken die ik niet gelezen heb."
"Ik ben veel meer aangesproken en ontroerd geweest door romanpassages dan ik ooit door een vers was."
"Keuken is eerbied voor de natuur, het bewerken van kwaliteitsproducten en het behouden van de pure smaak." Het credo van Vincent De Leenheer, chef van restaurant Domestica, Gent.
Het is zeer lang geleden, maar de naam Thurstone zegt me nog iets, ik denk van bij differentiële psychologie.
Nu goed, het is niet eens duidelijk of het over dezelfde Thurstone gaat, maar op de site www.likebetter.com gaat het over psychologische testen. je moet er foto's paarsgewijs vergelijken, en daarna wordt er iets gezegd over je persoonlijkheid. Dit soort testen zou gebaseerd zijn op 'de wet van het comparatieve oordeel'.
Bio-ingenieur Rodrigo Quirago (Universiteit van Leicester):
"Iedereen die we kennen is in ons brein vertegenwoordigd met zijn persoonlijke neuronen. Elk vertrouwd gezicht komt overeen met specifieke cellen, meer bepaald in de mediale temporele hersenschors, het gebied dat instaat voor het lange-termijn geheugen. De herkenning gaat verder dan de louter fysieke gelaatstrekken, het draait eerder om een concept (men herkent bijvoorbeeld ook iemand die gemaskerd is)."
In de National Footbal League heeft men een testbatterij laten ontwikkelen om spelers die een hoofdkwetsuur of een hersenschudding opliepen te evalueren alvorens ze terug in competitie mogen treden. Te vinden bij www.impacttest.com. (De Morgen: 23/08/06).
Misschien is dit iets voor Cedric Roussel, de spits van Zulte-Waregem. Die liep de laatste zeven jaar zes min of meer ernstige hersenschuddingen op. Bij de laatste, twee weken terug, bleef hij langer dan tien minuten buiten bewustzijn. In de NFL staat de zwaarste hersenschudding - type 3 - voor een bewustzijnsverlies tussen vijf en tien minuten.
De boerentoren in Antwerpen bestaat 75 jaar. Dit wordt in het najaar, vanaf september, gevierd met allerhande activiteiten. een overzicht van wat er allemaal te geburen staat is te vinden op www.hoger.be .
De gemiddelde Belg eet jaarlijks: - 75 broden - 7 stokbroden - 45 koffiekoeken - 119 broodjes - 6 taarten - 20 gebakjes. De kostprijs hiervan bedraagt plus minus 210 Euro. (In juli 2004 werd de vaste broodprijs afgeschaft waardoor elke bakker kan vragen wat hij wil voor z'n brood)
Wie z'n biefstuk saignant bestelt wil hem graag bloederig. Maar het rode vocht dat uit het vlees druipt is geen bloed, want door de spieren stroomt geen bloed. De vloeistof is water dat gekleurd is door een eiwit, myoglobine. Dat voorziet de spieren van zuurstof. De zuurstof uit het bloed wordt door myoglobine overgenomen. Diersoorten zoals kippen, maar ook vissen, gebruiken hun spieren relatief weinig, zodat deze spieren ook minder zuurstof nodig hebben en er minder myoglobine nodig is. deze soorten hebben dan ook 'wit' vlees. (HBvL, 22/08/06)
"We zullen het dit seizoen goed doen als we er in slagen het voetbal te spelen dat ik in mijn hoofd heb."
Welk voetbal is dat ?
"Moeilijk in het kort uit te leggen maar ik zal het proberen. We mogen niet met de tegenstander meespelen. Bij balverlies moet onze restverdediging groot genoeg zijn. We mogen dus op geen enkel moment met té veel spelers voor de bal staan. We moeten in elke situatie overal op het veld driehoekjes kunnen maken."
Tot 30 % van de mensen lijden aan aviofobie of vliegangst. Bekende voorbeelden uit de sport zijn Eddy Planckaert en Dennis Bergkamp.
SNBrussels Airlines, BIAC en RUGent slaan de handen in mekaar om in Zaventem opnieuw cursussen tegen vliegangst te geven. De cursus bestaat uit 1 dag theorie gegeven door gezagvoerders, stewards, ... Dit gaat in het algemeen over vliegtuigen, het principe van het vliegen, waardoor worden trillingen veroorzaakt, wat betekenen al die lampjes... Daarnaast leert een therapeut de cursisten omgaan met angst. De tweede dag is een praktijkdag. Onder begeleiding van de therapeut volgt een lijnvlucht met SNBrussels Airlines.
Coordinator van het hele gebeuren is prof. psychologie Rudy De Raedt van de RUG.
Een kop gebonden soep levert meer dan vier keer zoveel calorieën op dan een kop heldere soep. De extra calorieën worden geleverd door het bindmiddel. Wil je toch gebonden soep, laat dan het equivalent aan calorieën in de soep weg uit je hoofdgerecht, bijvoorbeeld een aardappel.
De Vlaamse regionale indicatoren, een uitgave van de overheid, bevat al het cijfermateriaal wat je ook maar over Vlaanderen en zijn inwoners zou willen weten. Het bestaat in boekvorm maar is ook te downloaden onder www.aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties.
Een nieuwe internetcommunity wil of beter zal op het Fiji-eiland Vorovoro (81 ha groot) een nieuw soort stamverband ontwikkelen. Je kan lid worden van de community, en voor elk jaar lidgeld (180 euro) dat je betaalt, maag je een week op het eiland verblijven. Momenteel zijn de voorbereidingen volop aan gang, de stam gaat vanaf 1 september op Vorovoro leven. Interesse ? www.tribewanted.com
Phonak-baas Andy Rihs na de dopingperikelen van Floy Landis en het opheffen van zijn wielerformatie : 'Ik steek mijn geld vanaf nu in de muziek. Of doperen ze zich daar ook ?'
www.food-info.net is een site van de Universiteit van Wageningen over voedselveiligheid en voedingsindustrie in het algemeen. Enorm uitgebreid, up to date, in 20 talen beschikbaar.
Een koud borrelhapje : Verse dadels opensnijden, opvullen met een lepeltje geitenkaas (bvb. Le Garry) en bestrooien met wat verse gehakte tuinkruiden.
een warm borrelhapje : Rol kleine worstjes (Zwan) in een reepje spek of (Ganda)ham. Op spiesjes prikken en een paar minuutjes aan beide kanten op de barbecue leggen.
Stijn Stijnen (de doelman van Club Brugge) over Theo Custers (de nieuwe keeperstrainer van de Rode Duivels) die 'geen onbesproken' reputatie heeft, op de vraag of zo iemand wel in de staf van de Rode Duivels kan opgenomen worden: "Waarom ? Omdat hij geen alimentatiegeld betaalde aan zijn ex-vrouw en in de bak belandde ? Er zouden er meer moeten zijn die dat doen.
Er leven momenteel 6.5 miljard mensen. Daarvan zijn er 800 miljoen ondervoed en maar liefst 1.1 miljard overvoed. 31 % van de mensen kampt met een overgewicht, 12 % is zwaarlijvig (obeet).
Bij Oil & Vinegar kan je olie en azijn 'van het vat' kopen. Je neemt je eigen flesje mee en je tapt het vol bij één van de grote glazen bokalen (te betalen per deciliter). Op die manier is het gemakkelijk mogelijk een heel assortiment olieën aan te leggen. Op zoek naar mooie flesjes dus.
De verantwoordelijke voor de catering tijdens Marktrock is Bernard Leonard. Sinds 2005 krijgt hij wel de "assistentie" van Bert Claes, chef in het kasteel van Horst.
Een team Californische neurochirurgen gebruikt schorpioenengif, althans de synthetische variant TM-601 ervan, om hersentumoren aan te vallen. De gifmoleculen hechten zich zeer gemakkelijk aan tumorweefsel, maar vernietigen het niet. Daarom worden de gifmoleculen gebonden aan radioactief jodium. Het is dit jodium dat de tumor aanvalt. Het TM-601 speelt dus de rol van messenger, en het jodium maakt het zaakje af.
De sportpsycholoog van voetbalclub Anderlecht noemt Johan Desmadryl. Volgens Anthony Vandenborre (de rechtsback) zou de man beter zelf eens naar een psycholoog gaan.
Wat mij het meest bedroeft is dat de dingen waarvan ik aan het begin van mijn leven dacht dat we ze uit de wereld zouden helpen, er aan het eind nog steeds zijn.
De snelste manier om paprika's te schillen is ze in vier te verdelen, de zaadjes en de lijsten te verwijderen en daarna een dunschiller te gebruiken. Een meer bewerkelijke manier: de paprika boven een open vlam houden tot hij geblakerd is. De pel laat dan mooi los. Een derde manier is de paprika in kokend water te dompelen gedurende een minuutje. Daarna laten schrikken in koud water en de pel komt er mooi af. Een bijkomend voordeel aan deze methode is dat de paprika's lichter verteerbaar worden.
In de Greenway-restaurants vind je een volledig vegetarische keuken en een aantal veganistische bereidingen terug op de kaart. Zie ook www.greenway.be. Een baga is daar een knapperige rechthoekige pizzabodem waarop een hartige vegetarische vulling komt.
Uitgeverij Penguin heeft een aantal best-off lijstjes samengesteld. En de winnaars zijn:
- beste seks : Histoire de l'oeil van George Bataille (1928) - beste geliefden : A room with a view van E.M. Forster (1908) - beste slechterikken : Gebroeders Karamazov van Dostojevski (1897) - beste held : David Copperfield van CH. Dickens (1849) - beste overspel : Madame bovary van Gustave Flaubert (1857)
Er worden recent blijkbaar geen degelijke boeken meer geschreven.
Het is een fabeltje dat muggen op licht zouden afkomen. Ze komen daarentegen wel op geuren af. Voornamelijk melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur zijn geliefd. En laat al die stoffen nu in wisselende combinaties, verschillend van persoon tot persoon, op onze huid voorkomen. Onze reukzin neemt deze stoffen niet waar, maar in hoge concentraties zouden ze een fruitige geur hebben. Slaap je met twee klopt het dus wel dat de één meer kan gebeten worden dan de andere. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mensen die niet of nauwelijks gebeten worden, natuurlijke stoffen produceren die muggen afstotelijk vinden. Iedereen maakt deze stoffen weliswaar aan, maar bij sommigen is de hoeveelheid te klein om 'de lokkende' stoffen in ons zweet te overheersen. Binnen het jaar hopen de onderzoekers nu een nieuw afdoend muggenbestrijdingsmiddel te ontwikkelen.
Simon Vroemen is een Nederlandse steeple-loopster, Europees recordhoudster en ze is doctor in de biochemie. Werken doet ze voltijds als reservoir engineer bij Shell. "Werken zorgt voor afleiding. Hoe intelligenter een atleet, hoe meer afleiding hij nodig heeft."
De tienkamp bij de mannen bestaat uit: - 100 meter / 110 meter horden / 400 meter / 1500 meter - kogelstoten / discuswerpen / speerwerpen - verspringen / hoogspringen / polsstokspringen
Spanje is de grootste mosselproducent van Europa, Nederland volgt momenteel slechts op de achtste plaats. Onder invloed van de milieubeweging mag daar slechts in de helft van de Waddenzee nog mosselzaad opgehaald worden.
De Vlaamse Visserij Vereniging heeft een nieuw kwaliteitslabel ingevoerd voor de Vlaamse grijze garnaal : PURUS.
Voortaan moeten garnalen aan vier voorwaarden voldoen om dit label te dragen. Ze moeten gevangen zijn door een Belgisch vissersvaartuig. Het vissen mag per vis-sessie niet langer dan 24 uur duren. De garnalen moeten op origineel Vlaamse wijze, dus mét zout, aan boord gekookt worden. En tenslotte is het verboden additieven of bewaarmiddelen aan de garnalen toe te voegen.
Purus-garnalen worden niet los verkocht, maar worden na het lossen onmiddelijk verpakt zodat ze ook in het binnenland verkrijgbaar zullen zijn.
Eeen vrouw die op dieet was moest noodgedwongen afstappen van het gebruik van Iglo-stoomzakjes, hoewel ze dit soort eten best lekker en vooral dieet-werkzaam vond. Haar echtgenoot vond het echter "luiewijveneten".
De levensstijl van alleenstaanden is veel belastender voor het milieu dan die van gezinnen. Ze consumeren teveel, verknoeien meer energie en laten meer afval achter.
Nadine Meersman is de moeder van Gianni Meersman, die in 2007 profwielrenner wordt bij Discovery Channel.
"Een multinational als Discovery Channel zal nooit toestaan dat er verdachte dingen gebeuren. En wat met de schaduw van Lance Armstrong ? Van die vage dopingverhalen geloof ik geen bal. Iemand die bijna sterft aan kanker, gaat zijn herwonnen gezondheid toch niet op het spel zetten met doping ?
Colorante is een goedkoop alternatief voor saffraan. Het kleurt de rijst voor bijvoorbeeld paella mooi geel. Te koop in Spaanse winkels. (Onder andere in Antwerpen in de Zirkstraat vind je meerdere Spaanse winkels)
Duurzame landbouw en voedselveiligheid als basis voor de kwaliteitsketen: evolutie van de wetten, standaarden en normen (juni 2001) (evolutie Europese wetgeving)
Zet de quorn stukjes onder de groentenbouillon en breng ze zachtjes aan de kook. Laat de bouillon een kwartiertje zijn werk doen, haal de quorn eruit en vang het kookvocht op. Maak re champignons zuiver, vierendeel ze en bak ze even apart aan in een pannetje met een klontje boter.
Voor de saus laat je eerst een klontje boter smelten. Zet de pan van het vuur en doe er een dikke schep bloem bij. Giet er de melk en de bouillon bij en laat de saus indikken tot een mooie roux. Bijkruiden met pezo en curry. De citroen persen en het sap er voorzichtig ondermengen. Opgelet hiermee: de saus mag maar een licht zuur accent hebben.
Meng de stukjes quorn en de chamignons onder de saus en vul de in de oven verwarmde videetjes royaal.
Van warmoes (synoniem snijbiet) worden de grote groene bladeren ofwel rauw gegeten ofwel gestoofd zoals spinazie. De stengels worden klaargemaakt zoals bleekselder.
Mark de Man, verdediger bij Anderlecht, in Humo over tattoos
"Ik heb ooit overwogen de naam van mijn vriendin, of haar initialen, op mijn rug te laten zetten. Maar dan denk ik altijd : hoe ziet dat ding er over twintig jaar uit ?"
Een van de hypothesen ivm. het begrip French Fries is dat de Engelse soldaten tijdens en na WOI gek waren van "frieten". Zij noemden ze french fries omdat in het grootste gedeelte van België Frans werd gesproken. Op andere hypothesen komen we later nog eens op.
"Het spel meespelen is de enige manier om er geen last van te hebben."
"De samenleving valt uiteen, mensen leven niet langer meer met maar naast elkaar. Vroeger was er sociale controle. Een aantal dingen was 'not done'. Tegenwoordig kijken de mensen alleen naar zichzelf, als hun eigen putteke maar niet stinkt. En de politiek maar wetten maken. Mensen vragen erom. Ze kunnen blijkbaar niet meer samenleven zonder regeltjes.
eeen kloof tussen burger en politici ? Die is er niet. Mensen hebben alleen een fout verwachtingspatroon. ze denken dat een politicus er enkel voor hun eigen kleine individu is. Ze vergeten dat politici een samenleving moeten organiseren, los van alle eigen belangen.
De bladgroente spinazie is afkomstig uit Perzië, en de Moren brachten ze in de 11de eeuw via Spanje tot bij ons. We kennen spinazie dus niet van de Grieken of de Romeinen zoals vaak wordt aangenomen. Als we het over spinazie hebben, worden er al snel een reeks superlatieven aangehaald. de meest voedzame groente, een zeer licht verteebare groente, de bezem van het spijsverteringsstelsel,..... Nu weten we dat we in alle geval wat betreft die voedzaamheid wat moeten opletten. Vanaf 1929 weten we dat op zijn minst Popeye er ontzettend sterk van werd. De echte mythe rond de spinazie ontstaat echter pas tijdens WOII. De regering van de USA porde zijn bevolking aan om toch maar zuinig om te springen met vlees, en lanceerde daartoe een massa cartoons met Popeye en spinazie. En hierbij kwam dan een wetenschappelijke uitleg over de voedzaamheid van spinazie. Na WOII werd echter duidelijk dat door een (moedwillige ?) vergissing in een overheidslabo de wereld werd voorgehouden dat er in spinazie veel meer ijzer zit dan in werkelijkheid het geval is. Toch heeft spinazie tal van voordelen in onze voeding : ze bevat vtamine C, vitamine F, caroteen, de groente werkt licht laxerend, bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en de vernieuwing van het bloed, ze heeft kankerwerende eigenschappen eb bevat massa's mineralen (waaronder ijzer). Het enige nadeel dat kan optreden met spinazie is oxaalzuur, dat nadelig is voor reumalijders en nierpatiënten. Daarnaast bevat de groente nitraat. Hierdoor mag je spinazie niet herverwarmen omdat er in dat geval schadelijk nitriet kan gevormd worden. Dit probleem verdwijt echter volledig als je de groenten na het koken (in royaal water) afgiet en ze goed laat uitdruppen.
In Italie zou Staf zijn Kiekekot een rosticceria genoemd worden. Hoewel, in een echt Italiaanse rosticceria verkoopt men allerlei soorten geroosterd vlees, en/of gegrilde/gefrituurde hapjes.
In Italie zou Staf zijn Kiekekot een rosticceria genoemd worden. Hoewel, in een echt Italiaanse rosticceria verkoopt men allerlei soorten geroosterd vlees, en/of gegrilde/gefrituurde hapjes.