Toen eind jaren '70 van de vorige eeuw de Voyagers I en II op hun onbemande reis door de ruimte vertrokken, hadden ze een aantal foto's en afbeeldingen, typerend voor de mensheid, mee. Ze moesten maar eens aliens tegenkomen. Maar als je die foto's nu bekijkt..... Misschien toch nog maar eens een paar Voyagers sturen ?
Symbaloo is een startpagina die je zelf kunt inrichten. Het is een simpel rooster met knoppen waarachter de links zitten die je zelf vaak gebruikt. Knoppen aanpassen is een kwestie van slepen en klikken. Naast links-knoppen kan je kiezen uit een bescheiden verzameling gadgets die je op je startpagina terecht kunt laten komen.
- grote glazen weckpot - 2 1/2 aubergines - 1/2 l. witte wijn - 1/2 l. witte-wijnazijn - knoflook - pikant pepertje - oregano - zout - platte peterselie - arachideolie of half arachide - half olijfolie
De aubergines schillen (om verkleuring tijdens het bewaren tegen te gaan). In dunne plakken snijden, en deze plakken in reepjes. Zout over de reepjes aubergine strooien en gedurende twee uur vocht laten onttrekken. Afspoelen en laten uitlekken.
De wijn en de wijnazijn aan de kook brengen en de auberginereepjes ca. drie minuten laten meekoken. Afgieten en laten afkoelen. De reepjes aubergine mbv. een schone theedoek droogzwieren. De groente nog twee uur laten nadrogen in de zon.
De weckfles goed omspoelen. De droge aubergine erin doen, om en om met gesneden tenen knoflook, oregano, ringetjes peper en blaadjes platte peterselie. Het geheel overgieten met de olie tot de reepjes onderstaan. De pot schudden zodat eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen, daarna afsluiten. De aubergine minstens één week voor gebruik laten trekken op een koele donkere plek. Ze zijn een paar maanden houdbaar, ideaal om de winter mee door te komen.
Deze aubergines kunnen als salade of als bijgerecht gebruikt worden.
"Mindfulness is een combinatie van boeddhistische technieken en westerse psychologie met als doel je beter te voelen door zoveel mogelijk in het hier en nu te staan."
"Het is een techniek die aangewezen is bij mensen met angststoornissen, depressies, burn-out of gewoon voor mensen die meer kwaliteit in hun leven willen."
Bjorn Prins, de oprichter van ITAM (www.itam.be) is de grote voorvechter van de mindfulness-techniek.
voor de vinaigrette : - 2 eieren - 1 tl mosterd - peper en zout - 1 tl sherryazijn - 25 cl arachideolie - 1/2 bosje dille
voor de balsamicosiroop : - 80 gr. kristalsuiker - 2 dl. balsamicoazijn
All ingrediënten voor de vinaigrette in de keukenrobot mixen.
De asperges en de boontjes elk apart in vier à zes minuten beetgaar koken in ruim gezouten water. Laten afkoelen in ijskoud water.
De tomaten ontvellen en ontpitten, de sjalotten pellen, het vruchtvlees uit de avocado's halen. Tomaten, sjalotten en avocado's in kleine blokjes snijden. Een ringvorm op het bord plaatsen en die vullen met de brunoise van tomaat, sjalot en avocado. Er onmiddellijk enkele eetlepels van de vinaigrette zodat de avocado niet kleurt.
De boontjes, groene asperges en de pata negra er bovenop leggen.
De balsamicosiroop maken. De suiker met een scheutje water tot een goudgele karamel koken, blussen met de balsamicoazijn en al roeren tot een dikke stroop laten inkoken. Het bord afwerken met de siroop.
(Zomerse familierecepten van Wout Bru. Feeling, 06/07)
"Pech, verlies en verdriet horen simpelweg bij het leven. Meer nog, iedereen heeft het recht om af en toe eens flink aan de grond te zitten en de controle te verliezen."
- 4 bakharingen - 4 sneden gerookt spek van 0.5 cm. dik - 2 el bruine suiker - 1/2 dl. appelazijn - 1 kg. aardappelen - 2 dl. room - 2 uien - 1/2 bot peterselie
De aardappelen in de schil koken. In plappen van één centimeter dik snijden.
Het gerookte spek in reepjes snijden en in wat boter krokant bakken.
Uit het vet halen en in datzelfde spek de aardappelen samen met de in ringen gesneden uien bakken. Het spek ompnieuw toevoegen, bestrooien met de suiker en blussen met azijn en room. Even laten indikken.
De bakharingen in boter gaar bakken. Met peper kruiden.
De aardappelen met ui en spek in een diep, opgewarmd bord scheppen en er een bakharing op schikken. Rijkelijk met gehakte peterselie bestrooien.
(Uit :'De Limburgse keuken met Steve Stevaert en de 44 Limburgse burgemeesters'. Borgerhoff & Lamberigts. Voorpublicatie HBvL 22/09/07)
"Ik heb geleerd dat een trainer vooral een psycholoog moet zijn : met Afrikanen moet je bijvoorbeeld op een heel persoonlijke, voorzichtige manier omgaan. Maar eigenlijk geldt dat voor iedereen : we zijn allemaal een beetje Afrikaan".
- 1 kg. tomaten - 4 gedroogde tomaten op olie - 6 olijven - 1 el kappertjes op zout - peper - olijfolie - zeezout
voor de garnering : - 1 rode ui - citroensap
De tomaten ontvellen en ontptten en in vier snijden. Bestrooien met wat zeezout en laten uitlekken.
De kappertjes spoelen en ze grof hakken samen met de olijven en de zongedroogde tomaten.
De kwartjes tomaat in blokjes snijden en ze vermengen met het kappertjesmengsel.
Olijfolie en peper en zout naar smaak erdoor roeren.
De rode ui in zo dun mogelijke schijfjes snijden en vijftien minuten laten marineren in het citroensap met wat peper en zout. De tartaar ermee garneren.
- 400 gr. zwarte pasta - 12 Sint-Jakobsnoten - 2 venkelknollen - 50 gr. boter - 4 el pastis - 2 dl witte wijn - peper en zout - limoen of citroen
De venkel in schijfjes snijden en beetgaar stoven in een bodempje water met een klontje boter, de pastis en peper en zout. De venkel uit de pan nemen en warm houden.
De wijn bij het kookvocht gieten en even laten inkoken. Deze saus binden met een klontje koude boter en op smaak brengen met peper en zout.
De Sint-Jakobsnoten in dunne schijfjes snijden.
De pasta beetgaar koken en vermengen met de venkel. De Sint-Jakobsnoten op de warme pasta leggen en overgieten met de saus.
Het gerecht serveren met een kwartje limoen of citroen.
(Uit het artikel 'Kleurentherapie', Feeling, 06/07)
voor de aïoli : - 1 el mayonaise - 125 gr. Bulgaarse yoghurt - 1 mespuntje chilipoeder - 2 tl gehakte look - 2 el fijngehakte lente-ui
voor de frietjes : - 8 aardappelen Nicolas of 16 krielltjes - 1 el olijfolie - 1 tl tijmblaadjes - 1 tl gehakte rozemarijn - peper en zout
De oven voorverwarmen op 200 °C.
De mayonaise met yoghurt, chilipoeder en look vermengen. Lente-uitjes toevoegen.
De olijfolie mengen met peper, zout, tijm en rozemarijn. De in stukjes gesneden aardappel erin wentelen.
De aardappelen in één laag over een bakplaat verdelen. Grdurende vijfentwintig minuten in de oven bakken zodat ze aan de buitenkant goudbruin zijn en zacht van binnen.
De aardappelen op een bord of in een frietbakje doen en er de aïoli met chili bij serveren.
De aardappelen kunnen ook in de magnetron op een crispplaat geroosterd worden, en dit gedurende veertien minuten.
In het boek "Six degrees : our future on a hotter planet" geeft Mark Lynar ons een beschrijving van wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde, graad per graad.
- 400 ml. melk - 1 ui - 8 kruidnagels - 2 laurierblaadjes - peper en zout - 200 gr. serranoham - 100 gr. boter - 100 gr. bloem - 1 eiwit - 5 el paneermeel
De kruidnagels in de ui prikken en in een pannetje met de melk en de laurierblaadjes leggen. De melk tot tegen het kookpunt brengen, de fijngesneden ham toevoegen en alles 15 à 20 minuten laten sudderen. De melk van het vuur nemen en ui en laurierblad verwijderen. De melk met peper en zout kruiden.
De boeter en de bloem op een zacht vuurtje tot een stevige roux roeren, de warme melk toevoegen en roeren tot een gladde stevige massa ontstaat die gemakkelijk van de bodem en randen van het pannetje loskomt. Deze massa op een bord storten en even laten afkoelen.
Er kroketten van rollen, ze door het losgeklopte eiwit en dan door het broodkruim halen. Goudgeel frituren.
- 600 gr. lamsboutsnede - 2 takjes rozemarijn - 2 takjes oregano - 3 teentjes knoflook - 4 middelgrote trostomaten - 1 tl zeezout - peper en zout - 2 tl suiker - 8 el olijfolie - 300 gr. aardappelen in de schil gekookt
voor de dressing : - sap en zeste van 1 citroen - 2 sjalotten, gesnipperd - 2 el verse koriander - 1/2 kl chilivlokken - 5 el olijfolie
De tomaten in de lengte doorsnijden, in een ovenschaal leggen, er zout, suiker en peper overstrooien en besprenkelen met olijfolie. Gedurende één uur in een voorverwarmde oven van 120 °C plaatsen.
Alle ingrediënten voor de dressing mengen. De dressing over de tomatenhelften gieten wanneer ze uit de oven komen. De tomaten ofwel meteen serveren, ofwel ze in de dressing laten marineren en afkoelen.
De aardappels doormidden snijden, bedruppelen met olijfolie, bestrooien met rozemarijn en krokant bakken onder de ovengrill. Tussendoor even omroeren.
Het lamsvlees met peper en zout kruiden en aan beide zijden bruin bakken in olijfolie.
Serveren met de aardappels en de tomaten.
Deze tomaten uit de oven zijn ook heerlijk bij gebakken vis of als beleg voor bruschetta.
- 250 gr. inktvis - 2 tomaten, in brunoise - 80 ml. olijfolie - 2 teentjes knoflook - 3 ml. sherryazijn - 2 gr. zout - 1 gr. peper - 3 gr. basilicum
voor de gazpacho: - 4 rijpe tomaten - 120 gr. komkommer - 1/2 rode paprika - 1/2 middelgrote ui - 10 gr. muntblaadjes - 10 gr. basilicumblaadjes - 2 el ketchup (niet gekruid) - peper en zout
De gazpacho maken. De tomaten ontvellen en ontpitten en in vieren snijden. De komkommer schillen en in stukken snijden. De ui hakken. Het vel van de paprika halen met een dunschiller en het vruchtvlees in stukken snijden. Alle ingrediënten in de keukenrobot doen en tot een zachte, dikke soep mengen. De ketchup toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
De inktvisjes schoonmaken, ze in reepjes snijden en ze bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout en laten uitlekken. Vermengen met de brunoise van tomaat, gehakte basilicum, gesnipperde knoflook, sherryazijn en eventueel nog wat peper en zout.
Serveren samen met de gazpacho.
(Zomerse familierecepten van Wout Bru, Feeling 06/07)
- 1 grote tonijnfilet - peper en zout - olijfolie - sap van 1/2 citroen - vruchtvlees van 1 citroen (in partjes gesneden, van witte velletjes ontdaan) - 2 el kappertjes op zout - 1 teentje knoflook - 30 gr. lamsoor - 50 ml. olijfolie
De tonijn in stukken verdelen. Twee eetlepels olijfolie in een pan verhitten en de stukken tonijn snel aan alle kanten bruinbakken (twintig seconden per kant). Bestrooien met peper en zout en twintig minuten laten rusten.
De kappertjes spoelen en ze twintig minuten laten weken en uitlekken.
Een salsa meken van het citroensap, het vruchtvlees van de citroenen, de kappertjes en het uitgeperste teentje knoflook. Kruiden met peper en zout.
De lamsoor afspoelen en droogdeppen.
De tonijn in dunne schijfjes snijden en serveren met een slaatje van lamsoor en citroensalsa.
voor de marinade : - 1/4 liter witte-wijnazijn - 12 peperkorreltjes - 3 laurierblaadjes - 2 takjes tijm - 3 teentjes knoflook - 2 el suiker - 1 tl zout
De marinade maken : alle ingrediënten in een pan doen, een kwart liter water toevoegen en aan de kook brengen. Tien minuten zachtjes laten koken.
De groenten schoonmaken, de zaadjes van de komkommer en de courgette verwijderen, alles in stukken snijden. De groenten beetgaar stomen, ze in een glazen pot doen en er de kokende marinade bijgieten. De pot sluiten en laten afkoelen. De groenten kunnen meteen gebruikt worden, maar ook enkele weken gebruikt worden in de koelkast.
De vis klaarmaken. De bloem op smaak brengen met peper en zout, de vis door de b loem halen en hem gaar bakken in een mengsel van olie en boter. Opdienen met de gemarineerde groenten en een beetje olijfolie.
(Feeling, 06/07, artikel 'Vitaminerijke gerechten voor elke dag')
- 1 ossenstaart - 2 l. bouillon - bloem - boter - 2 uien - 2 selders - 1 prei - 50 gr. magere ham - peper en zout - sherry
De ossenstaart in stukken van vijf centimeter snijden. Opzetten in koud water en aan de kook brengen. Waneer er een grijs schuim aan de oppervlakte verschijnt, de ossenstaartstukken afgieten en ze afspoelen.
De groenten en de ham in dobbelsteentjes snijden, de prei in schijfjes. Bakken in boter.
De ossenstaartstukken door bloem halen en in boter bruin bakken.
Groenten en vlees in een kookketel scheppen en de bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot de ossenstaart gaar is (ongeveer drie kwartier).
De soep serveren met een glaasje droge sherry erbij of bij het doorgeven van de soep per bord een scheutje sherry toevoegen.
- 4 grote, gelijkmatig gevormde aardappelen - 1/2 ui, fijngehakt - 5 el witte wijn - 50 gr. boter - 1 dl. room - 1 el citroensap - peper en zout - 250 gr. versgepelde garnalen - 4 el gehakte peterselie
De aardappelen inprikken en ze in de schil koken tot ze net gaar zijn. De aardappelen enkele minuten in een hete oven leggen zodat ze droog en helemaal gaar worden. Er een kapje afsnijden en ze uithollen. Het aardappelpulp bewaren.
De witte wijn samen met de gesnipperde ui laten inkoken tot er geen vocht meer over is, ongeveer een vijftiental minuten. Boter toevoegen en laten smelten. Room, citroensap en peper en zout naar smaak toevoegen.Mengen. De garnalen toevoegen. Opnieuw goed mengen. Het mengsel kan dikker gemaakt worden door er wat geprakt aardappelpulp door te mengen, maar dit is niet noodzakelijk.
De saus/vulling in en over de aardappelen scheppen en afwerken met peterselie.
Achtentactig (tot nu) gemeenten en steden tot 20.000 inwuit Frankrijk hebben zich georganiseerd en willen aantonen dat hun stadje/dorp de moeite waard is om eens een ommetje te maken bij een bezoek aan Frankrijk : le plus beaux détours de France
- 2 rijpe mango's - 1 rood chilipepertje - 50 ml witte azijn - 50 gr suiker
De mango's schillen en in blokjes van 0.5 op 0.5 centimeter snijden. Het chilipepertje fijnsnijden.
De mangopitten in een pannetje doen en aan de kook brengen samen met azijn en suiker. Door de pectine in de pitten geleert het vocht en bewaart het beter. De pitten verwijderen en het fijngesneden pepertje en de mangoblokjes toevoegen. Zachtjes laten stoven tot de consistentie confituurachtig is.
Laten afkoelen en tot gebruik bewaren in de koelkast.
Lekker bij bijvoorbeeld gegrilde tonijn, gegrilde lamsnootjes,...
- 500 gr. paprika, in stukken - 1 sjalotje, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - takje rozemarijn - peper en zout - olijfolie - 2 dl. kippenbouillon - paprikapoeder
Het sjalotje aanstoven in olijfolie. Paprika, knoflook, rozemarijn en kippenbouillon toevoegen. Gedurende vijftien minuten zachtjes laten koken. Mixen nadat de rozemarijn verwijderd werd. Zeven door een puntzeef. Op smaak brengen met peper, zout en paprikapoeder.
- 50 gr. boter - 50 gr. bloem - 4 dl. melk - nootmuskaat - peper en zout - 1 dl. room - 125 gr. gruyère of goudse kaas, geraspt - ei en paneermeel of broodkruim
Een dikke bechamelsaus maken van boter, bloem, melk, nootmuskaat en pezo. De room en de geraspte kaas door de hete saus roeren. De kaas al roerend smelten en het mengsel op smaak brengen. Volledig laten afkoelen. In porties van 50-70 gram verdelen, door het ei en het paneermeel of het broodkruim halen en frituren in olie van 180°C.
Kaaskroketten 2
- 3 hele eieren - 2 eierdooiers - 50 gr. gezeefde bloem - 50 gr. crème de riz - 1/2 l. melk - peper en zout - nootmuskaat - mespunt cayennepeper - 125 gr. geraspte kaas - ei en paneermeel of broodkruim
De hele eieren en eierdooiers schuimig kloppen. De gezeefde bloem en de crème de riz mengen. De eieren erdoor roeren. De melk aan de kook brengen en samen met peper en zout, nootmuskaat en cayennepeper aan het eier-bloemmengsel toevoegen. Al roerend aan de kook brengen en gedurende vijf minuten al roerend laten pruttelen. De geraspte kaas erdoor roeren en volledig laten smelten. het geheel volledig laten afkoelen. De massa in porties van 50-70 gram verdelen, door het ei en het paneermeel of broodkruim halen en frituren in olie van 180°C.