Asperges bevatten 94 % water. Ze drogen snel uit waardoor ze taai worden en hun smaak verliezen. Bij aankoop moet altijd de voet van de asperge gecontroleerd worden. Als die droog en houterig aanvoelt is de asperge niet vers. Een andere manier om de versheid van asperges te controleren is door er twee tegen elkaar aan te wrijven. Als ze een piepend geluid maken zijn ze vers. De beste manier om asperges te bewaren is door ze eerst 15 minuten in een koudwaterbad, aangevuld met ijsblokjes, te dompelen. Wikkel ze dan in een vochtige handdoek en verpak ze in vershoudfolie. In de groentelade van de koelkast kan je ze dan maximum één week bewaren.
Aromastoffen zijn zeer gevoelig voor temperatuur. Vergelijk de smaak van een koude camembert maar eens met dezelfde camembert op kamertemperatuur. Of doe deze test eens met rode wijn. Haal daarom in plastic verpakte charcuterie of kaas steeds een tijdje voor het serveren uit de verpakking en uit de koelkast.
Het drinken van sinaasappelsap heeft een (letterlijk) verfrissend effect. De lichaamstemperatuur daalt met 1/2 tot zelfs 1 graad Celsius na het drinken van reeds één glas.
Leg per portie een stuk alu-folie in een diep bord. In het mideen inwrijven met olijfolie, kruiden met pezo, en er wat look en sjalot opstrooien. Verdeel hierover wat venkel en enkele peultjes. Hier bovenop leg je een visfilet. Werk af met 3 kerstomaten, 4 olijven en een handvol verse kruiden. Besprenkelen met olijfolie en Ricard. Sluit het pakketje goed af, maar zorg dat de folie de vis niet raakt (stoomruimte laten dus). Gedurende 10 to 12 minuten op een niet-hete plaats op de barbecue leggen. Opdienen met een aardappel in de schil en een slaatje.