- 1 grote ui - 2 teentjes look - 1 el tomatenpuree - 1 blik gepelde tomaten (400 gr.) of 1/2 kg. gepelde en ontpitte verse tomaten - 2 el gesnipperd basilicum - olijfolie - peper en zout
Ui en knoflook snipperen en in flink wat olijfolie stoven maar niet laten kleuren. Er de tomatenpuree doorheen roeren en dan de tomaten toevoegen. Laten garen. Basilicum toevoegen en de saus fijnmixen.
Verse tomaten worden het best ontpit want de pitjes maken de saus bitter als ze worden gemixed. Indien je de tomaten niet ontpit moet je de saus door de roerzeef draaien, daarin blijven de pitjes achter.
- 1 tomaat - 1 sjalot - 1 ui - 1 glas rode wijn - 1 glas rode porto - 2 glazen rundfond - 1 el rode wijn
De ui en de sjalot snipperen en in boter laten keuren. De tomaat pellen en ontpitten, in kleine blokjes snijden en aan het uimengsel Het tomatenvocht laten verdampen. De wijnazijn toevoegen en lichtjes laten karameliseren. Rode wijn, porto en rundfond toevoegen. Laten inkoken tot een dikke saus. Zeven.
- 300 gr. gemengd gehakt - 2 eieren - 200 gr. paneermeel - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 100 gr. gemalen kaas (pecorino, parmezaan of grana padana) - 2 el gehakte bladpeterselie - olijfolie - peper en zout
Het gehaht aanmaken met het ei en het paneermeel. De knoflook, de kaas en de peterselie erdoorheen kneden. Naar smaak bijkruiden met peper en zout. Balletjes rollen met de grootte van een kerstomaat.
De balletjes goudbruin frituren en olijfolie. Even laten uitlekken op keukenpapier. Warm serveren, op houten prikkers.
Bij het rollen van de balletjes, uw vingers na elk balletje even in rode wijn dompelen. De wijn geeft er meteen een heerlijke wijntoets aan.
De knoflook dient eerst geroosterd te worden. Het 'steeltje' van de knoflookbol snijden, de teentjes wat uit elkaar duwen en de bol besprenkelen met olijfolie. De bol verpakken in aluminiumfolie en gedurende verrtig minuten in de oven op 200 °C zetten. Het vruchtvlees van de knoflook kan nu gemakkelijk uit de velletjes geduwd worden en met zachte boter vermengd worden. Aan deze knoflook boter ka je ook nog gehakte tuinkruiden toevoegen.
Johannes Kiderlen uit Waldburg, Duitsland, begon in 1994 met zijn project : "zorgvuldig uitgekozen producten van zorgvuldig uitgekozen producenten samenbrengen en die uit een vaatje tappen". De eerste belgische winkel van Vom Fass werd geopend in Aalst. Verkochte producten zijn vooral olieën en azijnen, grappa's en likeuren en wijnen en whisky's.
- 1 varkensgebraad van ongeveer 600 gr. - peper en zout - 1 ui, gesnipperd - 1 laurierblaadje - 10 cl water - 2 x het sap van 1/2 sinaasappel - 500 gr. jonge wortelen - 100 gr. cashewnoten, grofgehakt - 1.5 dl. room - enkele blaadjes bladpeterselie of koriander
In de pan een varkensgebraad aan alee kanten goudbruin kleuren. Kruiden met peper en zout. Ui, laurier, het water en het sap van een halve sinaasappel toevoegen. Afdekken en ongeveer twintig minuten laten bakken op laag vuur.
De wortelen schoonmaken (de steelzetjes aan de wortelen laten) en aan het vlees toevoegen. Nog twintig minuten laten verdergaren.
De cashewnoten roosteren in een pan met antiaanbaklaag.
Wortelen en vlees uit de pan halen en warmhouden. De saus zeven en bijna volledig laten inkoken. Dan het sap van een halve sinaasappel en de room torvorgen. Nog twee minuten laten doorkoken.
Het gebraad in plakjes snijden en de saus erover lepelen. De noten erbij strooien en serveren met de worteltjes en aardappelpuree.
Om aardappelen 'en papillot' te koken gebruik je best nieuwe aardappelen. Borstel ze schoon en spoel ze tot het water helder blijft. Dep ze droog. De aardappelen rondom bestrijken met gesmolten boter. Ze elk apart verpakken in aluminiumfolie. Gedurende 40 à 45 minuten in een op 225 °C voorverwarmde oven plaatsen tot ze goed gaar zijn.
www.gratis.rijbewijsonline.be ie een gratis website met de theorie en oefenvragen voor de rijbewijzen A3, A en B. Sinds kort geldt dit ook voor rijbewijs C.
In gerechten waarin je opgeklopte room gebruikt, klop je die best niet te stijf. Als je te lang doorklopt krijg je een botersmaak in plaats van een luchtige mousse.
Zowel bij warme als bij koude bereidingen de slagroom pas op het einde toevoegen. Als het gerecht dan in de koelkast gezet wordt stijft het vanzelf verder op.
Als taartversiering wordt de room natuurlijk wel zo stevig mogelijk opgeklopt. Je kan de slagroom daardoor opspuiten met een spuitzak.
Wijngaardslakken in mergpijp met knoflook en grof zeezout
Wijngaardslakken in mergpijp met knoflook en grof zeezout (4 p)
- 12 mergpijpen van 6 cm. lang - 1 bol knoflook - peper en zout - 4 dozijn kleine escargots - kervel - platte peterselie - dile - basilicum - grof zeezout
De mergpijpen minstens twaalf uur laten weken in zout water. Het merg eruit duwen en dit in water met azijn leggen.
Vier vuurvaste borden nemen en op elk ervan drie mergpijpjes zetten. Vullen met de escargots en fijn plakjes knoflook. Bovenop een dikke plak merg leggen.
Kruiden met peper en zout en gedurende tien minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C zetten.
Garneren met de gehakte verse kruiden en grof zeezout.
Onmiddellijk serveren.
Recept van Viviane Verheyen, chef van Le Zoute Zoen, Antwerpen.
Bart Debie, voormalig politiecommissaris in Antwerpen, is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk wegens buitensporig politiegeweld en vervalsing van processen-verbaal. Uit mijn jonge jaren als reporter bij een correctionele rechtbank weet ik nog hoe zldzaam zo'n vonnis is. Bij klachten over politiegeweld is het immers vaak woord tegen woord, en voor een rechtbank weegt het woord van een agent nog altijd zwaarder dan dat van een modale burger.
De veroordeling is er dan ook alleen gekomen omdat er bewijzen en getuigenissen in overvloed zijn.
Na de gebruikelijke jeremiade over verkochte en onbekwame rechters stelde Debie op zijn webstek onmiddellijk na zijn veroordeling dat hij desondanks vol trots verder gemeenteraadslid zal blijven, en ook wil opkomen voor de federale verkiezingen. Met steun van zijn kopman Philip Dewinter.
Dat heeft alvast het voordeel van de duidelijkheid. Om het met de woorden van Dewinter zelf te formuleren: "Ik heb liever wat meer robocops à la Bart Debie dan halfzachte gendarmes".
Ziedaar nogmaals in alle klaarheid het wereld- en maatschappijbeeld van het Vlaams Belang: een onversneden politiestaat, waar agenten een vrijgeleide krijgen om wat ze maar willen te doen met verdachten en burgers. Slaan, folteren, daar gaan we ons toch niet druk over maken, zekerst.
Toegegeven, er hebben dergelijke regimes bestaan in de wereldgeschiedenis, zowel in nazistische, communistische als in Zuid-Amerikaanse dictaturen, waar dit soot politieoptreden als niet meer dan normaal werd ervaren. Waar individuele rechten en vrijheden probleemloos werden geofferd op het altaar van de eigen ideologie.
We hopen dan ook van harte dat Wim Debie zijn welverdiende plaats krijgt op de lijst van het Vlaams Belang, zodat het voor iedereen zonneklaar is waar deze partij echt voor staat. Niet om uw gedacht te zeggen, zoals ze koppig blijven volhouden, maar wel om op uw gezicht te kloppen wanneer ze ooit in een machtspositie terchtkomen.
In het Vlaams Belang jargon heet dat dan "een harde aanpak van de criminaliteit", die blijvend gesteund moet worden. Dat bij die harde aanpak af en toe folterpraktijken worden gebruikt, zelfs tegen mensen die achteraf volkomen onschuldig blijken, is dan "de bluts met de buil".
Het is gewoon sterker dan henzelf. Alle verzachtingspogingen ten spijt kunnen de topfiguren van het Vlaams Belang het niet nalaten met de regelmaat van de klok hun ware gezicht te laten zien.
En dat is een zeer goede zaak. Zodat niemand kan zeggen dat ze niet weten op wie ze stemmen en zodat alle anderen duidelijk weten waarom ze er niet op stemmen.
Dit is een opiniestuk uit De Morgen van 06/04/07, van de hand van hoofdredacteur Yves Desmet. Ik heb het integraal overgenomen, gewoon omdat het zegt waarop het staat. Weinig anderen dan Yves Desmet hadden het zo treffend kunnen verwoorden denk ik.
Bart Debie was hoofdcommissaris in Antwerpen toen hij meende dat hij hoogst persoonlijk 'de waarheid' maar eens uit enkele allochtonen moest kloppen. Na zijn ontslag kon hij onmiddellijk terecht bij het VB waar hij tot vandaag 'veiligheidsadviseur' is.
Een vitello is een kalfje dat nooit iets anders dan melk heeft gekregen. Een vitellone is een ouder dier - meestal van één tot drie jaar - dat nooit enig werk heeft verricht.
Kardemom heeft een doordringende geur en een frisse smaak (die wat doet denken aan munten). In de winkel te vinden in poedervorm of als peulen. Meekoken noodzakelijk om de specerij ten volle tot haar recht te laten komen. Peulen worden na het koken best weggenomen.
Ras el hanout, letterlijk vertaald 'hoofd van de winkel', is een mengeling van 24 ingrediënten (kruiden, specerijen, rozenknoppen,...) waarvan elke kruidenmeester zijn eigen samenstelling heeft. Het is duur, dus wordt steeds maar een mespuntje toegevoegd, vlak voor de bereiding klaar is. Armere Marokkaanse gezinnen hebben voor eigen dagelijks gebruik een aan eigen smaak aangepaste melange van zwarte peper, paprika, kurkuma, gember en komijn. Het is dan we geen ras el hanout, maar toch een mooi begin.
Wanneer je pistachenoten of amandelen in een blender maalt, loop je het risico dat het een pasta wordt. Dant kunt U vermijden door er een beetje griessuiker (een snuifje) aan toe te voegen, zodat het niet gaat plakken.
- 8 kabeljauwfilets - citroensap - peper en zout - 8 blaadjes salie - 8 sneetjes gerookte ham
De visfilets droogdeppen. Besprenkelen met wat citroensap en er een blaadje verse salie opleggen. De filets in een sneetje gerookte ham rollen en vastzetten met een prikker. De saltimboca's vijf minuten in een braadpan bakken. Heet serveren.
Lekker met tagliatelle, gekookt met een takje verse salie en vermengd met gepocheerde courgettelinten en verse tomatenblokjes.
Ricotta-spinazietaartjes met dille : ongeveer 12 stuks
- 250 gr. ricotta - 150 gr. mascarpone - 80 gr. blauwe kaas, verbrokkeld - 200 gr. spinazie - 2 eieren, losgeklopt - 2 kl gedroogde of 2 el verse dille - 2 el vers geraspte Parmezzan - peper en zout
De spinazie op een hoog vuur kort aanfruiten in de olijfolie. Grof hakken.
De ricotta met de mascarpone, de eieren, de Parmezaan en de dille mengen. Toevoegen aan de spinazie en mengen.
Het mengsel in kleine timbaaltjes doen (of in bijvoorbeeld lege Sint-Jakobsschelpen) en gedurende ongeveer vijfentwintig minuten bakken in een oven op 175 °C.
- 1.5 kg. rijpe cavaillon - sap van 1 sinaasappel - sap van 1 citroen of limoen - scheutje witte porto - 1 el munt, fijngesneden - 1 rijpe avocade in zeer fijne brunoise - olijfolie - peper - 4 el grijze garnalen, kreeft of gerookte ham
De cavaillon schillen, halveren en de pitten verwijderen. Het vruchtvlees pureren met het sinaasappel- en limoensap en de porto.
Goed koud laten worden.
De puree in glaasjes gieten en garneren met een mengeling van garnalen, munt, avocado, een scheutje olijf- of sesamolie en peper.