Een van de hypothesen ivm. het begrip French Fries is dat de Engelse soldaten tijdens en na WOI gek waren van "frieten". Zij noemden ze french fries omdat in het grootste gedeelte van België Frans werd gesproken. Op andere hypothesen komen we later nog eens op.
"Het spel meespelen is de enige manier om er geen last van te hebben."
"De samenleving valt uiteen, mensen leven niet langer meer met maar naast elkaar. Vroeger was er sociale controle. Een aantal dingen was 'not done'. Tegenwoordig kijken de mensen alleen naar zichzelf, als hun eigen putteke maar niet stinkt. En de politiek maar wetten maken. Mensen vragen erom. Ze kunnen blijkbaar niet meer samenleven zonder regeltjes.
eeen kloof tussen burger en politici ? Die is er niet. Mensen hebben alleen een fout verwachtingspatroon. ze denken dat een politicus er enkel voor hun eigen kleine individu is. Ze vergeten dat politici een samenleving moeten organiseren, los van alle eigen belangen.
De bladgroente spinazie is afkomstig uit Perzië, en de Moren brachten ze in de 11de eeuw via Spanje tot bij ons. We kennen spinazie dus niet van de Grieken of de Romeinen zoals vaak wordt aangenomen. Als we het over spinazie hebben, worden er al snel een reeks superlatieven aangehaald. de meest voedzame groente, een zeer licht verteebare groente, de bezem van het spijsverteringsstelsel,..... Nu weten we dat we in alle geval wat betreft die voedzaamheid wat moeten opletten. Vanaf 1929 weten we dat op zijn minst Popeye er ontzettend sterk van werd. De echte mythe rond de spinazie ontstaat echter pas tijdens WOII. De regering van de USA porde zijn bevolking aan om toch maar zuinig om te springen met vlees, en lanceerde daartoe een massa cartoons met Popeye en spinazie. En hierbij kwam dan een wetenschappelijke uitleg over de voedzaamheid van spinazie. Na WOII werd echter duidelijk dat door een (moedwillige ?) vergissing in een overheidslabo de wereld werd voorgehouden dat er in spinazie veel meer ijzer zit dan in werkelijkheid het geval is. Toch heeft spinazie tal van voordelen in onze voeding : ze bevat vtamine C, vitamine F, caroteen, de groente werkt licht laxerend, bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en de vernieuwing van het bloed, ze heeft kankerwerende eigenschappen eb bevat massa's mineralen (waaronder ijzer). Het enige nadeel dat kan optreden met spinazie is oxaalzuur, dat nadelig is voor reumalijders en nierpatiënten. Daarnaast bevat de groente nitraat. Hierdoor mag je spinazie niet herverwarmen omdat er in dat geval schadelijk nitriet kan gevormd worden. Dit probleem verdwijt echter volledig als je de groenten na het koken (in royaal water) afgiet en ze goed laat uitdruppen.
In Italie zou Staf zijn Kiekekot een rosticceria genoemd worden. Hoewel, in een echt Italiaanse rosticceria verkoopt men allerlei soorten geroosterd vlees, en/of gegrilde/gefrituurde hapjes.
In Italie zou Staf zijn Kiekekot een rosticceria genoemd worden. Hoewel, in een echt Italiaanse rosticceria verkoopt men allerlei soorten geroosterd vlees, en/of gegrilde/gefrituurde hapjes.
"Vroeger vochten inwoners uit verschillende dorpen op de kermis met elkaar, vandaag vinden we die stammentwist terug rond het voetbalveld. Mensen hebben dat soort opwinding nodig." "Elke mens heeft nu eenmaal nood aan een gevoel van lokale identiteit."
Roland Renson is antropoloog en sporthistoricus aan de KUL.
Mensen vragen zich van hun sporthelden niet meer af: "Pakt hij of pakt hij niet ?" Maar wel: "Wordt hij ooit gepakt of niet ?" Roland Renson is antropoloog en sporthistoricus aan de KUL.
Werner Helsen is de naam van de inspanningsfysioloog verbonden aan de KUleuven die de scheidsrechters trainde en begeleidde voor het WK 2006 in Duitsland.
Basilicum komt niet enkel uit Mediterrane streken, niet elke basilicumplant is groen, en dé basilicumgeur bestaat niet. De geur van basilicum is samengesteld uit wel zes, zeven verschillende geuren, zodat er nogal wat unieke combinaties en onverwachte toepassingen ontstaan. Enkele voorbeelden met eventuele toepassingen: kaneelbasilicum (appeltaart), anijsbasilicum (bij vis), citroenbasilicum (ook bij vis).
Op de website wijnvanstijn.be (Stijn van der Beken, ex-sommelier Hof van Cleve) kan je een wijnabbonement nemen van 200, 300 of 400 Euro nemen. Je krijgt dan vier maal per jaar een pakket van zes flessen wijn thuisbezorgd. Bij elke fles hoort een technische fiche. Dit betekent dat je naargelang het abbonement 8.3 of 12.5 of 16.5 Euro per fles betaalt. Ook kan je via de website maandelijks een wijn van de maand bestellen. Eveneens met duidelijke technische fiche. Ten derde wordt de mpgelijkheid to 'rent a sommelier' geboden. Dit houdt de organisatie van degustaties in, van eenvoudige tot voor kenners. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk een'rare wijnen met een verhaal'-avond te organiseren. Vanaf september 2006.
Hispalense is een taalinstituut in Tarifa (het zuidelijkste puntje van Spanje), dat Spaanse lessen aanbiedt, en dit gedurende het hele jaar. Een taalbad hier duurt minimum twee, en maximum zestien weken. Er zijn vier niveaus: beginners, gemiddeld, en gevorderden I en II. Verder is er de keuze tussen een standaard en een intensief taalbad. Intensief betekent vergeleken met standaard dat je bijkomend nog per week vijf individuele lessen van één uur elk krijgt. De lessen gaan (werk)dagelijks door van 09.30 tot 13.30. Eeen standaard cursus kost voor twee weken 290 E, voor drie 415 E, voor vier 540 E. Een intensieve cursus kost respectievelijk 530, 775 en 1020 E. Het verblijf in Tarifa en de school kan gecombineerd worden met een verblijf in de accomodatie van de school (je logeert dan met vier tot zes personen op appartement) en met een dagelijkse namiddag-activiteit (keuze uit vb. surfen of vb. walvissen observeren). Een tweewekelijkse standaardcursus kost dan 566 Euro.
Overgewicht en extreem dieet gevaarlijker dan voedselvergiftiging
Een Nederlands studie toont aan dat onze noorderburen, met een bevolking van 16.5 miljoen mensen, jaarlijks 245.000 levensjaren verliezen door een onevenwichtig dieet. Overgewicht kost er zelfs 251.000 levensjaren. Slechts 1000 tot 4000 levensjaren gaan er verloren voor mensen die sterven of ziek worden door voedselvergiftiging. Met andere woorden, slechte eetgewoonten maken meer slachtoffers dan bacterieën, pesticiden, dioxines of andere gevaarlijke stoffen in ons voedsel. Deze resultaten kunnen probleemloos naar België geëxtrapoleerd worden.