- 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg - 4 peren (bvb. Doyenné du Comice) - 120 gr. boter op kamertemperatuur - 150 gr. griessuiker - 4 eieren - 150 gr. amandelpoeder - 50 gr. bloem - 1 el gehakte pistachenoten
De peren schillen, halveren en het klokhuis verwijderen.
De boter romig kloppen en de griessuiker toevoegen. Eén voor één de eieren erdoor kloppen.
Amandelpoeder en de gezeefde bloem toevoegen.
Een taartvorm beboteren en hierin het bladerdeeg leggen. Inprikken met een vork.
Het mengsel in de taartvorm gieten. Hierin de peren schikken met de bolle kant naar boven.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende twintig minuten, daarna twintig minuten laten verder bakken op 160°C.
- 400 gr. cannellinibonen uit blik - 2 lookteentjes, gepeld - sap van 1 citroen - pezo - handvol platte peterselie - 150 ml. OO - 4 druppels tabasco - zeste van de citroen - brood
De bonen, de knoflookteentjes en het citroensap in de blender doen. Afkruiden met peper en zout. Een handvol platte peterselie toevoegen. De blender langzaam laten draaien en beetje bij beetje de olijfolie toevoegen. Afwerken met de tabasco en een klein beetje zeste van de citroen. Op een stukje brood smeren en serveren bij het aperitief.
De bonen in water laten weken (of bonen in blik gebruiken)
De ui en de look aanstoven in een klontje boter.
De bonen toevoegen, currypasta en -poeder, een fijngsneden halve appel (de rest wordt als garnituur gebruikt), de kokosmelk en de kippenbouillon. Twintig minuten laten koken. Mixen en nogmaals extra zeven. Afkruiden met peper en zout.
De andere helft van de appel in julienne snijden en even besprenkelen met citroensap.
Een kant-en-klaar broodje afbakken in de oven.
De soep in kommetjes scheppen, nog wat currypoeder en de appeljulienne toevoegen en serveren met een broodje.
- 600 gr. eekhoorntjesbrood - boter - 4 dikke witte boterhammen - pezo - 120 gr. gemalen emmentaler - 1/2 sjalot, fijngesneden - 1/2 teentje knoflook, geperst - citroensap - 2 el fijngesneden krulpeterselie - 4 plakken gerookte ham
Het eekhoorntjesbrood met een droog borsteltje reinigen en in stukken snijden.
De boterhammen goudgeel bakken in de boter, kruiden met peper en zout, beleggen met emmentaler. Deze laten smelten onder de grill.
Het eekhoorntjesbrood in een klontje boter bakken, kruiden met peper en zout. Sjalot en knoflook toevoegen en ongeveer vijf minuten meestoven. Blussen met enkele druppels citroensap. De peterselie toevoegen.
De toasten met de ham beleggen, daarop het eekhoorntjesbrood schikken.
Warm serveren.
(HLN, 22/10/11, Peter Goossens)
Eekhoorntjesbrood (cêpes, porcini) is één van de meest smaakvolle wilde paddestoelen, met een licht nootachtige smaak. Kleine exemplaren zijn het lekkerst en lijken wat op een champagnekurk. Gedroogd een perfecte smaakmaker. Vers in de koelkast bewaren en zo snel mogelijk verwerken. Vers in het najaar, gedroogd het ganse jaar.
- 400 gr. spaghetti - 3 el zure room - geraspte Parmezaanse kaas - pezo - 200 gr. trompettes de la mort (hoorn des overvloed) - bruine boter - 2 bakjes beukenzwam (shimeji), hoedjes afgesneden
De spaghetti beetgaar koken in gezouten water; afgieten. Ongeveer 100 milliliter van het kookwater bewaren. Zure room toevoegen en even laten indikken. Op smaak brengen met 25 gram geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout. De pasta toevoegen, nog heel even laten doorkoken.
De trompettes reinigen door ze uit elkaar te trekken en ze heel kort in koud water te spoelen. Onmiddellijk droogdeppen in een keukenhanddoek. Hevig aanbakken in bruine boter en op smaak brengen met peper en zout.
De hoedjes van de beukenzwammen in bruine boter bakken, kruiden met peper en zout.
De gebakken champignons door de warme pasta mengen en afwerken met geraspte Parmezaan.
(HLN, 22/10/11, Peter Goossens)
Trompette de la mort is een diepgrijze wilde paddestoel. Ze doen het zowel vers als gedroogd goed in stoofschotels, bij wild en bij vis. Ze blijven maar beperkt goed. Vers van september tot en met februari, gedroogd het ganse jaar
Beukenzwam (shimeji) is een witte of bruine paddenstoelengroep die geteeld wordt. Ze groeien als bundel en hebben lange, smal toelopende stelen en halfronde hoedjes. Op hun voedingsbodem kan je ze een drietal dagen bewaren in de koelkast. Voor gebruik de onderkant afsnijden, steeltjes en hoedjes zijn eetbaar. Rauw zijn ze zeer bitter. Gegaard hebben ze echter een umami-effect doordat ze vol aminozuren zitten. Het hele jaar door verkrijgbaar.
De koffie in een pan gieten, de chocolade toevoegen en op een laag vuur laten smelten. Regelmatig omroeren. Als de chocolade gesmolten is de pan van het vuur nemen en laten afkoelen.
De slagroom opkloppen tot de dikte van dikke yoghurt. De room voorzichtig maar grondig door de chocolade spatelen.
De eiwitten opkloppen. De suiker erbij strooien zodra het eiwit luchtig en schuimig is. Verder opkloppen tot de massa stevig en compact is.
Het eiwit beetje bij beetje door het chocolade-roommengsel spatelen.
De mousse in een kom of schaaltjes scheppen en minstens drie uur in de koelkast zetten.
- 200 gr. tomaten, ontveld en ontpit, in blokjes - 1 tl gedroogde basilicum - peper - zeezout - 3 gr. agar-agar - 30 cl. sojacrème - 1 el gedroogde peterselie - 100 gr. verse geitenkaas, losgeroerd - 4 gemarineerde tomaten, gepeld en in stukjes gesneden
De tomatenblokjes in een pan doen. Kruiden met basilicum, peper en zout. Op een matig vuur verwarmen.
Eén gram agar-agar toevoegen zodra de tomatenblokjes aan de kook komen. Twee minuten laten doorkoken. Blijven roeren. Laten afkoelen en het mengsel in vier glazen gieten. Gedurende één uur in de koelkast plaatsen.
De sojacrème aan de kook brengen. Eén gram agar-agar toevoegen, onder voortdurend roeren laten doorkoken. Van het vuur nemen, op smaak brengen met peper en zout en de peterselie toevoegen.
De geitenkaas onder dit mengsel kloppen en lauw laten worden.
Op de tomatengelei gieten, verder laten afkoelen. Drie uur in de koelkast plaatsen.
Voor het serveren afwerken met gemarineerde tomaat en gedroogde peterselie.
- 2 eierdooiers - 1 ei - 1 vanillestokje - 250 ml. room (40 % vetgehalte) - 60 gr. suiker
voor de afwerking : - bruine suiker - witte suiker
Alle ingrediënten in een maatbeker met een kleine staafmixer goed opmixen. In potjes van ongeveer vier centimeter diameter verdelen.
In een diepe bakplaat plaatsen, water tot de randen van de potjes bijvullen, en 20 minuten in een oven op 120°C plaatsen.
Een mix van bruine en witte suiker maken. Als de crème brûlée lauw is de suikermix over de crème strooien. De suiker met een brander tot een hard korstje branden.
(NB Magazine, 20/10/11, uit 'Feest op het bord', Lucie Ory, Lannoo)
- 200 gr. vers gekookt vlees van noordzeekrab - 1 hardgekookt eitje - pezo - 2 el zelfgemaakte mayo - citroensap - 1 dl. schaaldierenjus
De krab op smaak brengen met wat mayonaise, het fijngehakte ei, peper, een klein beetje zout, citroensap en een lepeltje schaaldierenjus. Mengen tot een mooie, volle krabsalade.
De venkelknollen in kleine stukjes snijden. Kruiden met peper en zout. Kippenbouillon, room en melk toevoegen. Onder deksel laten gaar koken.
Het kookvocht afgieten en opvangen.
De venkel met een deel van het kookvocht tot een smeuïge puree mixen. De puree door een fijne zeef drukken. Mengen met 20 centiliter room en 30 centiliter kookvocht. Mengen met de agaragar en het mengsen op een plaat uitstorten.
In de koelkast plaatsen en twee uur laten opstijven.
Er kunnen dan smalle repen van de venkelgelei gesneden worden en op een bord gedresseerd worden.
De bereiding kan sneller afgewerkt worden door alleen de crème zonder de agaragar te gebruiken en hiervan een streep over het bord te trekken.
- 1 ui, fijngesnipperd - 2 teentjes look, fijngehakt - 1 stukje gember van 1 bij 2 cm. - 2 tomaten fijngesneden - 1/2 stengel citroengras - 1 blik van 125 gr. tomatenblokjes - 1/2 el zwartebonentaotjo (of Chinese zwarte- of bruinebonenpasta) - 10 gr. trassi (gefermenteerde, gezouten garnalen of 1 cl. Thaise vissaus) - 2 limoenblaadjes - 6 korianderzaadbolletjes - 3 curryblaadjes - zout
De ui en de knoflook aanstoven. De gember en de fijngesneden tomaten toevoegen en laten meestoven. Citroengras en alle andere ingrediënten toevoegen. Kruiden met een beetje zout en twee uur op een zacht vuur laten garen.
Het citroengras, de gember en de limoenblaadjes verwijderen.
De ingrediënten in een kom gieten en met een aantal korte impulsen tot een compote mixen.
- 600 gr. Parijse champignons, in stukken gesneden - 125 ml. witte wijn - 12 romatomaten, gepeld en in stukken gesneden - 1 tl fijngemalen korianderzaad - 1 teentje knoflook, fijngesneden - OO - 1 blaadje laurier - sap van 1/2 citroen - 1 sjalotje, fijngesneden - 1/2 rode chilipeper, zonder pitjes, fijngesneden - 1 el fijngesneden koriander - pezo
Sjalotten en knoflook glazig stoven in één eetlepel olijfolie. Blussen met witte wijn en droogkoken. Tomaten, laurier, chilipeper en korianderzaad toevoegen en ongeveer twintig minuten op een zacht vuurtje laten compoteren.
De champignons toevoegen en opnieuw twintig minuten zachtjes laten sudderen. Laten afkoelen en op smaak brengen met peper, zout, citroensap en koriander.
Parijse champignons zijn de meest gekweekte en gegeten paddenstoelen. Er zijn witte en kastanjebruine. De kastanjechampignon heeft een licht nootachtige smaak en zijn vruchtvlees is steviger dan dat van de witte.
- 8 sneden volkorenbrood (pantiquebrood) - 8 el tzatziki - bosje radijzen - 200 gr. rauwe ham
Vier boterhammen besmeren met de tzatziki. De radijsjes in dunne plakjes snijden en op de tzatziki leggen. Beleggen met de rauwe ham en afdekken met de vier resterende boterhammen.
- 1/2 l. volle yoghurt - 2 teentjes knoflook uit de knijper - 1 komkommer - 1 el OO - 1 el azijn - pezo
De komkommer schillen en in de lengte doormidden snijden. Met eeen koffielepel de zaadjes verwijderen en grof raspen. Laten uitdruppen in een vergiet. De olie en de azijn met de look, peper en zout mengen. Dit mengsel en de komkommer bij de yoghurt voegen. het geheel goed onder elkaar kloppen, eventueel nog op smaak brengen met azijn. Enkele uren in de koelkast laten trekken.
voor de saus: - 1 ui fijngesneden - 100 gr. champignons, in stukken gesneden - 2,5 dl. bruine fond - cabernet-sauvignonazijn
De twee soorten gehakt mengen. De helft van de panko in de melk weken en onder het gehakt mengen, samen met ei, peper, zout, paprikapoeder, knoflook en ui. Goed mengen. Kleine balletjes rollen, ze door de rest van de panko rollen en aanbakken in bruisende boter. Verder laten garen in de oven.
Voor de saus de balletjes uit de pan nemen en warmhouden. Ui en champignons gaarstoven in de pan, bevochtigen met fond en even laten doorkoken. Afwerken met een scheutje cabernet-sauvignonazijn. De gehaktballetjes terug in de pan doen en alles opwarmen.
- 200 gr varkensgehakt - 600 gr. rundergehakt - 1 ui, fijngesnipperd - olijfolie - 3 el fijngehakte peterselie - pezo - 150 gr. cheddar, in stukjes gesneden - boter - 1 ui, in fijne ringen gesneden - volle melk - witte bloem - 4 bagels - 4 plakken cheddar - zoetzure augurken - gesneden icebergsla - zelfgemaakte curryketchup
De ui aanstoven in wat olijfolie.
De twee soorten gehakt mengen en cheddar, ui en peterselie toevoegen. Kruiden met peper en zout. Goed mengen. Burgers vormen met dit mengsel. De burgers aan beide zijden aanbakken in bruisende boter en verder laten garen in de oven.
De uiringen één minuut in melk leggen, afdeppen, door de bloem halen en goudgeel frituren op 140°C.
De bagels opwarmen, ze opensnijden en beleggen met een burger, één snede kaas - hij moet smelten -, augurken, icebergsla, curryketchup en uiringen. Afdekken.
- 8 sneden volkorenbrood (pantiquebrood) - 400 gr tofu - 1 bussel groene asperges - 1 courgette (of 2 kleine) - 4 el OO - 25 gr. olijven - 1 komkommer - sla (naar keuze) - 4 el mayo - 2 el limoensap - snuifje cayennepeper
voor de marinade : - 4 el OO - 4 el sojasaus - 4 el limoensap - 2 teentjes knoflook - pezo
Voor de tofumarinade de olijfolie, de sojasaus, het limoensap, de geperste knoflookteentjes en de peper mengen. De tofu in plakken van één centimeter dik snijden en minstens één uur laten marineren. De tofu in een grillpan bakken.
De courgettes in de lengte in dunne plakken snijden. De courgetteplakken en de groene asperges met vier eetlepels olijfolie besprenkelen en kruiden met peper en zout. Op een met bakpapier beklede ovenplaat leggen en ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C roosteren.
De olijven en de komkommers in plakjes snijden.
De mayonaise met het limoensap en de cayennepeper mengen. Hiermee vier boterhammen besmeren en ze beleggen met sla, komkommerschijfjes, tofuplakjes, courgetteplakken, olijfringetjes en groene asperges.
Plet alle specerijen fijn en rooster ze in een droge pan. Doe er de tomaten bij en alle andere aromaten. Breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen. Mix alles heel fijn en zeef. Bewwar in een fles in de koelkast.
Dikke sneden briochebrood met een borsteltje aan de bovenkant bestrijken met olijfolie. In een oven van 180 °C plaatsen, maximum 1.5 à 2 minuten. Uithalen en daarop het stoofvlees schikken.
- 1 kg. varkensstoofvlees - 6 sjalotten - 4 wortelen - 1 bakje champignons - 1 raap - 4 knoflookteentjes - 75 gr. boter - 3 el tomatenpuree - takje citroentijn - 1 el bloem - 1 el mosterd - 3 laurierblaadjes - pezo - 1 el kalfsfond - 1 flesje Rodenbach Grand Cru - 1 grote el Luikse siroop
De boter bruinen en het stoofvlees rondom korsten.
Grof gesneden sjalotten, wortelen, raap en fijngesneden look toevoegen. Kruiden met peper en zout.
Rodenbach toevoegen en vervolgens de laurierblaadjes, citroentijm, mosterd, tomatenpuree, Luikse siroop en kalfsfond.
Voeg nu ook een lepel bloem toe en roer het mengsel goed dooreen. Laat de kom nog even op het vuur staan tot het stoofvlees aan het kookpunt komt.
Van het vuur nemen en de stoofpot anderhalf uur onder deksel in een oven van 150°C plaatsen. Af en toe controleren of er extra vocht moet worden toegevoegd.
De stoofpot uit de oven halen, het deksel verwijderen en grof gesneden champignons toevoegen. De saus op een zacht vuurtje wat laten inkoken. Bijkruiden indien nodig.
- 150 gr. zefrijzend bakmeel - 3 eieren - 100 gr. geraspte gruyère - 1 dl. melk - 150 gr. feta - basilicum - enkele kerstomaten - 50 gr. olijven - 100 gr. gerookte of gedroogde ham
- De oven voorverwarmen op 200°C. - Het bakmeel, de fijngehakte olijven en ham, de kerstomaten, de blokjes feta en het fijngehakte basilicum mengen. - De eieren in de melk loskloppen en over de bereiding gieten. Goed omroeren. Geen zout gebruiken. - In een cakevorm gieten en ongeveer 45 minuten laten bakken. De cake wordt dik en goudgeel.
- 250 gr. spirelli - 10 surimistaafjes - 2 grote tomaten - mayo - pezo
- De pasta gaarkoken, onder koud water spoelen. - De surimistaafjes in kleine stukjes snijden en onder de koude pasta mengen. - De tomaten wassen en in kleine blokjes snijden. Op de pastamengeling leggen. - Mayo en pezo toevoegen