Als de hoeveelheid zout toegevoegd door voedingsproducenten beperkt zou worden, zou één op vijf hartziekten kunnen worden vermeden. Jaarlijks zouden zo duizenden mensen kunnen redden, omdat de kans op hartaanvallen en beroertes verkleint.
Volgens recent Australisch onderzoek zou deze relatief simpele wet twintig keer effectiever zijn dan voedingsadvies.
Dagelijks zou je niet meer dan 6 gram zout mogen opnemen, maar gemiddeld is de opname nu 9 gram. Door voedingsproducenten te verplichten minder dan 3 gram (maaltijden) of 0,6 gram (broodjes) zout toe te voegen, zou de zoutinname serieus beperkt kunnen worden. Nu bevatten veel bereide maaltijden meer dan 3 of 4 gram zout.
Regering "Het is onvoldoende om mensen aan te raden minder zout te eten en gewoonweg te hopen dat ze gezondere keuzes zouden maken. De voedselproducenten moeten gedwongen worden het zoutgehalte te verminderen: ze hebben die verantwoordelijkheid ten op zichte van de consument. Doen ze het niet, dan moet de regering maar ingrijpen", aldus onderzoekster Linda Cobiac.
Consumentensmaak Daar lijken ze vooralsnog niet voor te vinden te zijn. Gezondheidsorganisaties en -ministers proberen de sector uit vrije wil zover te krijgen het zoutgehalte gradueel te laten zakken.
Of de consument dat leuk zal vinden is een andere vraag. We zijn gewend aan veel 'smaak', veroorzaakt door zout, in eten en vinden 'pure' voeding vaak smakeloos. (edp)
|