De Sint stopt meer dan andere jaren speculaas in kinderschoentjes. En die speculaas koopt de goedheilige man het liefst van al bij een artisanale bakker.
De benaming "speculaas" is afkomstig van het Latijnse "speculum". dat spiegel betekent. De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!
Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen. wordt de vorm eerst met maïzena bestoven. Druk het deeg in de vormpjes en klop het er voorzichtig weer uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in de oven. Bestuif de plank voor het vullen steeds opnieuw!
Er zijn heel veel recepten voor het maken van het deeg. maar het belangrijkste ingrediënt is het speculaaskruid.
"Kruiden" eigenlijk, want het is een samenstelling van verschillende kruiden dat verschilt van bakker tot bakker.
Hier een voorbeeldje van speculaas (niet door mezelf gebakken)
30gr. kaneelpoeder 10gr. kruidnagelpoeder 10 gram nootmuskaat 5gr. witte peper 5gr. anijszaad 5gr. korianderzaad
Stamp de specerijen goed fijn. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw. Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.
|