
De recensent der recensenten was nog niet langsgeweest. Tot gisteren. Sergio Herman, driesterrenchef van restaurant Oud Sluis in Nederland én van deze (weekend)krant, ging lunchen in Aalst en dineren in Terrae. 'Ze kunnen rug aan rug staan', zei hij in zijn eindoordeel. 'Maar als ik moet kiezen, dan Karnivale in Aalst.' De chocoladetaart van Ken gaf duidelijk de doorslag.
Vieze vis
Het zag er eerst niet goed uit voor Ken en Karel in Aalst. Sergio ontdekte een darmkanaaltje dat niet was verwijderd in een langoustine. 'Goor en vies', zei hij daarover. En de griet die hij daarna als hoofdgerecht kreeg, was al helemaal niet te eten. 'De vis ruikt naar ammoniak', zei de sterrenchef. 'Hij heeft zo'n vieze diepvrieskleur en is niet vers. Volgens mij heeft hij al eens onder de grond gelegen. Bah. Ik word gek van slechte vis. Als zo iets in mijn restaurant binnenkomt, stuur ik het onmiddellijk terug.'
Ook in Terrae in Genk, bij Jimmy en Lucie, was Sergio Herman niet meteen lovend. Hij walgde van de marsepein waarmee de kommetjes voor de amuses waren vastgekleefd aan het onderbord. 'Nog nooit meegemaakt op restaurant!' De tartaar als voorgerecht vond hij prima. 'Eten met power, je voelt dat dit geen mietjeskeuken is, dat er een vrouw met ballen achter het fornuis staat.' Maar de hoofdgerechten vond hij te sterk gekruid. 'Met peper en zout moet je voorzichtig zijn. Het is geen poedersuiker die je over een pannenkoek strooit. Lucie kan een goeie chef worden, maar ze moet nog leren doseren.'
Sublieme taart
Sergio Herman leek zijn beslissing te laten afhangen van de desserts. In Genk was hij wat ontgoocheld. 'Een dessert moet je van tafel blazen. Het moet verrassend en sexy zijn.' En dat was de dame blanche van Lucie in Genk duidelijk niet. In tegenstelling tot de chocoladetaart van Ken in Aalst.
'Lekker en luchtig', was zijn eerste en voorzichtige oordeel. Tot hij nog eens proefde. 'Hier moet je niet over lullen. Dit is gewoon top, driesterrenchocoladetaart. Subliem, zelfs. Ik zou het zo in mijn eigen restaurant serveren. Als Ken een zaak opent en enkel deze taart verkoopt, is hij binnen.'
De taart van Ken zorgde dus voor de doorslag. 'Karnivale' is de favoriet van Sergio voor de eindoverwinning. En dat is straf. Want Karel en Ken stapten met vertraging in de wedstrijd, en ze werden al twee keer genomineerd. (nieuwsblad)