Benodigdheden: (voor 10 stuks kruimelige appelkoeken) 250 g Koopmans Zelfrijzend Bakmeel, 125 g basterdsuiker, ½ tl zout (ca 2 g), 1 zakje vanillesuiker (bv. Dr. Oetker), 160 g boter (op kamer-temperatuur), 1 el melk, 1 middelgrote appel
Eventueel voor decoratie: poedersuiker
Extra nodig: muffinbakblik,mixer met deeghaken
Oventemperatuur en baktijd: Elektrische oven: 175°C Heteluchtoven: 160°C Gasoven: stand 3 Baktijd: ca. 30 minuten
Bereidingswijze: Plaats een rooster onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Vet het muffinbakblik in met boter of gebruik Dr Oetker Bakspray.
Meng het Zelfrijzend Bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker door elkaar. Voeg de boter en de melk toe en meng alles totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Zet het kruimeldeeg in de koelkast.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes (ca 1,5-1,5 cm). Schep in elk vormpje een volle eetlepel kruimeldeeg en druk dit een iets aan. Leg op het kruimeldeeg ca. 4 stukjes appel. Verdeel de resterende deegkruimels over de vormpjes. Druk de kruimels voorzichtig een beetje aan en plaats het bakblik in de oven. Bak de koeken in ca. 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de koeken na het bakken ca. 5 minuten in het bakblik afkoelen.
Haal de koeken uit het bakblik. (Dit kan biivoorbeeld door een theedoek over het bakblik te leggen en het bakblik samen met de theedoek om te keren.) Laat de koeken verder uitdampen op een rooster. Bestuif de afgekoelde koeken eventueel met poedersuiker.
|