Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    19-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je misschien nog niet weet

    Brengt het aroma van een geurige kop koffie je ook meteen in de stemming?


    • Juiste mélange

    Een kopje koffie is pas echt lekker wanneer koffies van verschillende origines oordeelkundig worden gemengd. Elk koffieland, bijna elke plantage levert een eigen smaakvariëteit op. De ene koffie proef je onmiddellijk vooraan in de mond.


    De andere heeft zo'n zware, volle smaak dat hij wat lichter moet gemaakt worden. Weer een ander zorgt voor een compleet aroma, ...

    Daar let de koffiebrander allemaal op. Hij proeft en mengt en proeft weer. Zo stelt hij met 4 tot soms 8 koffiesoorten mélanges samen die beantwoorden aan de smaak van zijn cliënteel. Bovendien is koffie een product van moeder natuur. Dus kan elke oogst verschillend zijn. Net als bij wijn. Daarom past de koffiebrander desnoods zijn mélanges aan, zodat wij een constante smaak én kwaliteit in onze kop krijgen.
     
    • Hoe branden?
    Koffiebranden is eigenlijk karameliseren: de natuurlijke suikers en vetten die elke koffieboon bevat, worden 'gebakken'. De mooie bruine kleur die koffie hierdoor krijgt, is niet alleen bedoeld om het oog te strelen, maar ook het gehemelte. Want de brandgraad bepaalt de smaak van 'de koffie: hoe donkerder de koffie gebrand is, hoe harder hij smaakt.

    Een goudbruine, licht gebrande koffie is zachter van smaak en beter verteerbaar. Zo brandt de koffiebrander voor elke smaak wat wils. In Nederland en Duitsland bijvoorbeeld brandt hij de koffie zacht, in Frankrijk 'n ietsje harder en in Italië pittig donker. België ligt net op de scheidingslijn tussen de noordelijke en de Latijnse smaak. Zo komt het dat koffie in Brussel en Wallonië donkerder kleurt, terwijl hij in Vlaanderen lichter gebrand wordt. 

    • Hoe malen?
    De koffie malen net voor het zetten is natuurlijk het beste voor een vol smaakrendement. En de maalgrofte pas je aan de manier van koffiezetten aan. Dat varieert. Hoe fijner de koffie gemalen is, des te trager loopt het hete water door de koffie. Loopt hij te traag door, dan gaan bittere smaken overwegen. Loopt hij te snel door, dan krijgen de aroma's niet de tijd om opgenomen te worden.

    In het algemeen kan je stellen: gemalen koffie ziet er uit als poeder, maar wanneer je het tussen de vingers wrijft, moet je nog piepkleine korreltjes voelen. Maal de koffie dus nooit tot bloem. Gelukkig vind je ook voorgemalen koffie in de handel. Daar zorgde de koffiebrander weer voor. En die weet natuurlijk maar al te goed hoe nauwkeurig het maalwerk moet gebeuren. Hij beschikt over zeer precies afgestelde molens. Daarin wordt de koffie onmiddellijk na het branden perfect gelijkmatig gemalen.

    • Hoe verpakken?
    In bonen of gemalen, een degelijke verpakking om de koffie te verhandelen is van vitaal belang. Lucht, met zijn zuurstof en waterdamp, snoept vreselijk vlug aroma - dus smaak - weg. Daarom wordt ontzettend veel aandacht besteed aan goede verpakking. Naast vacuümpakjes vind je ook luchtdicht verpakte koffie: een ventieltje laat de natuurlijke C02 van de gemalen koffie uit het pak, zonder de zuurstof van buiten er in te laten.

    Hierdoor kan de koffie meteen na het malen verpakt worden, zodat het aroma van de koffie volop bewaard blijft. Op de verpakking staat vaak 1 jaar houdbaarheid vermeld. Niet vacuüm- of luchtdicht verpakte koffie van bij de kleine brander haal je natuurlijk dagvers in huis en verbruik je probleemloos binnen de 3 maanden voor bonen, binnen de maand indien gemalen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs