 |
Brengt het aroma van een geurige kop koffie je ook meteen in de stemming?
Juiste mélange Een kopje koffie is pas echt lekker wanneer koffies van verschillende origines oordeelkundig worden gemengd. Elk koffieland, bijna elke plantage levert een eigen smaakvariëteit op. De ene koffie proef je onmiddellijk vooraan in de mond.
De andere heeft zo'n zware, volle smaak dat hij wat lichter moet gemaakt worden. Weer een ander zorgt voor een compleet aroma, ...
Daar let de koffiebrander allemaal op. Hij proeft en mengt en proeft weer. Zo stelt hij met 4 tot soms 8 koffiesoorten mélanges samen die beantwoorden aan de smaak van zijn cliënteel. Bovendien is koffie een product van moeder natuur. Dus kan elke oogst verschillend zijn. Net als bij wijn. Daarom past de koffiebrander desnoods zijn mélanges aan, zodat wij een constante smaak én kwaliteit in onze kop krijgen. Hoe branden? Koffiebranden is eigenlijk karameliseren: de natuurlijke suikers en vetten die elke koffieboon bevat, worden 'gebakken'. De mooie bruine kleur die koffie hierdoor krijgt, is niet alleen bedoeld om het oog te strelen, maar ook het gehemelte. Want de brandgraad bepaalt de smaak van 'de koffie: hoe donkerder de koffie gebrand is, hoe harder hij smaakt.
Een goudbruine, licht gebrande koffie is zachter van smaak en beter verteerbaar. Zo brandt de koffiebrander voor elke smaak wat wils. In Nederland en Duitsland bijvoorbeeld brandt hij de koffie zacht, in Frankrijk 'n ietsje harder en in Italië pittig donker. België ligt net op de scheidingslijn tussen de noordelijke en de Latijnse smaak. Zo komt het dat koffie in Brussel en Wallonië donkerder kleurt, terwijl hij in Vlaanderen lichter gebrand wordt.
Hoe malen? De koffie malen net voor het zetten is natuurlijk het beste voor een vol smaakrendement. En de maalgrofte pas je aan de manier van koffiezetten aan. Dat varieert. Hoe fijner de koffie gemalen is, des te trager loopt het hete water door de koffie. Loopt hij te traag door, dan gaan bittere smaken overwegen. Loopt hij te snel door, dan krijgen de aroma's niet de tijd om opgenomen te worden.
In het algemeen kan je stellen: gemalen koffie ziet er uit als poeder, maar wanneer je het tussen de vingers wrijft, moet je nog piepkleine korreltjes voelen. Maal de koffie dus nooit tot bloem. Gelukkig vind je ook voorgemalen koffie in de handel. Daar zorgde de koffiebrander weer voor. En die weet natuurlijk maar al te goed hoe nauwkeurig het maalwerk moet gebeuren. Hij beschikt over zeer precies afgestelde molens. Daarin wordt de koffie onmiddellijk na het branden perfect gelijkmatig gemalen.
Hoe verpakken? In bonen of gemalen, een degelijke verpakking om de koffie te verhandelen is van vitaal belang. Lucht, met zijn zuurstof en waterdamp, snoept vreselijk vlug aroma - dus smaak - weg. Daarom wordt ontzettend veel aandacht besteed aan goede verpakking. Naast vacuümpakjes vind je ook luchtdicht verpakte koffie: een ventieltje laat de natuurlijke C02 van de gemalen koffie uit het pak, zonder de zuurstof van buiten er in te laten.
Hierdoor kan de koffie meteen na het malen verpakt worden, zodat het aroma van de koffie volop bewaard blijft. Op de verpakking staat vaak 1 jaar houdbaarheid vermeld. Niet vacuüm- of luchtdicht verpakte koffie van bij de kleine brander haal je natuurlijk dagvers in huis en verbruik je probleemloos binnen de 3 maanden voor bonen, binnen de maand indien gemalen.
|