Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    16-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo gezond kan zout zijn!

    Het is met zout zoals met suiker: de meeste mensen gebruiken er te veel van.
    En dan nog onder zijn slechtst mogelijke vorm: geraffineerd, ontdaan van al zijn gunstige mineralen en sporenelementen en chemisch bewerkt. Dit totaal gedenatureerd zout, pure natriumchloride, zit - net als fabriekssuiker  massaal in geconserveerde, industrieel aangemaakte en kant-en-klare voedingsmiddelen, tot zelfs in zoete snoep" Een ernstig probleem voor de volksgezondheid. En toch ... zonder (goed) zout kunnen wij niet leven!
     
    Zoutloos maakt ziek!
    Zout is net als water een fundamenteel element van het menselijke leven.
    Even fout als overdreven zoutgebruik is een dieet met te weinig zout. Hoewel een beperkt aantal mensen overgevoelig zou zijn voor zout, heeft hoge bloeddruk vaak meer te maken met een tekort aan water dan met te veel zout. Bij een zoutarm - en zeker zoutloos - dieet wordt zout aan het bot onttrokken om het gehalte in het bloed op peil te houden.
     
    Een tekort aan zout, waarmee oudere hart- en bloeddruklijders nogal eens te maken hebben, heeft botverweking (osteomalacie) en botontkalking (osteoporose) tot gevolg. Maar ook overmatig zoutgebruik is slecht voor het bot.
     
    Tekort maakt suf
    Zoutte kort leidt tot sufheid bij bejaarden, wat veel voorkomt in te-huizen. Dr. Reiner Kollack van het Gilead Ziekenhuis in het Duitse Bielefeld: 'Op hoge leeftijd functioneren de bloedsomloop en de bloeddruk minder goed. Is er daarbij een zout- en watertekort, dan worden de hersenen niet meer voldoende doorbloed.' Zout is er ook nodig om cellen en weefsels te ontzuren. Te weinig zout bemoeilijkt bovendien het lossen van slijm. Bronchitis-, astma-, sinusitis- en hooikoortslijders moeten veel plat water drinken en ten minste een halve koffielepel volwaardig zout per dag gebruiken. Slechts in één geval is zoutloos eten onafwendbaar, nl. bij cortisonegebruik!

    Welk zout?
    Het courante huishoud-, keuken- of tafelzout deugt slechts om bij vriesweer op de straatstenen te strooien. Het is soms gewoon afval van de zinkindustrie of afkomstig uit de zee en gedroogd en komt meestal uit zoutmijnen. Het werd hoe dan ook gebleekt, geraffineerd - d.w.z. van ongeveer 70-80 mineralen-sporenelementen ontdaan. Er werden emulgatoren en stabilisatoren aan toegevoegd (E527, 530, 532, 535, 537, 540, 542, 550) en om klontering te voorkomen wordt er dan nog aluminiumdioxide bijgestopt, een krachtig allergeen.

    Dat deugt dus niet! Maar wat dan wel?
    Ondanks de vervuiling van de zeeën is er her en der nog degelijk, hoogwaardig en onbehandeld zeezout te vinden. Dat merkt men aan de prijs. En sinds kort is er het uitzonderlijke Himalayazout. Goed volwaardig zout gebruikt men matig maar regelmatig. Waardeloos geraffineerd zout: zoveel mogelijk mijden. En vergeet daarbij het geraffineerde zout niet, aanwezig in zowat alles wat
    eetbaar is en dat u niet zelf bereidt.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs