Nodig: 300g Koopmans Bio Tarwebloem, 100g witte basterdsuiker, 150g boter, 1 ei, ½ tl bakpoeder,2 el gemalen amandelen
vulling: 125g rozijnen, 2 el rum, 1 kg zachtzure appels, 25 g boter, 3 el suiker, 125g grofgehakte pecannoten
toplaag:, 3 el abrikozenjam, 300 g amandelspijs, 1 ei
taartvorm of springvorm Ø 24 cm
Bereiding: Oventemperatuur en baktijd: Elektrische oven: 200°C Heteluchtoven: 180°C Baktijd: ca. 15+45 minuten
Meng bloem met basterdsuiker, ei en bakpoeder. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
Week de rozijnen in de rum. Verwarm de oven voor. Vet de springvorm in en bestrooi deze met gemalen amandelen. Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bakvorm. Prik de bodem hier en daar in met een vork en bak de deegbodem ca. 15 minuten in het midden van de oven.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in schijfjes. Smelt de boter, voeg de appelschijfjes en de suiker toe en karameliseer ze tot ze half zacht zijn. Laat de appels iets afkoelen. Meng de gehakte pecannoten en de rozijnen erdoor en schep de vulling op de taartbodem.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap, die 4-5 cm groter is dan de bodem en leg deze over de vulling. Druk de randen stevig aan en maak er eventueel met duim en wijsvinger golfjes in. Prik het deegdeksel op enkele plaatsen in met een vork. Bak de taart nog 45 minuten iets onder het midden van de oven.
Bestrijk de taart met abrikozenjam. Roer 1 losgeklopt ei door de amandelspijs. Doe de spijs in een spuitzak en spuit hiermee een versiering op de taart. Laat de spijs iets bruin kleuren onder een voorverwarmde grill.
|