September is fruitmaand, de appel Malus domestica - De appel is verreweg de belangrijkste fruitsoort van het noordelijk halfrond en wordt in toenemende mate ook verbouwd op het zuidelijk halfrond. Ook wat het aantal rassen betreft staat de appel zeer hoog op de wereldranglijst. Als cultuurvrucht is de appel al heel lang bekend, langer waarschijnlijk dan de peer. Dat valt onder andere af te leiden uit vondsten in Italië 7 en Zwitserland, waar bij prehistorische paalwoningen resten zijn gevonden van gekweekte appels die al zo'n 4500 jaar geleden moeten zijn geteeld.
Over de wilde voorouders van de moderne appel bestaat enige onzekerheid. Waarschijnlijk heeft de Europese wilde appel als stamsoort niet zo'n grote rol gespeeld. Een grote rol zou wel zijn weggelegd voor de Astrakanappel uit Siberië en Noord-China.
Hollandse appels zijn er in allerlei kleuren en smaken, van zoet tot zuur en alles wat daar tussenin zit. Ze zijn niet alleen gezond, maar vooral ook erg lekker. Er zit veel vitamine C, calcium en ijzer in appels en vezelstoffen die de spijsvertering bevorderen.
De Alkmene Alkmene; De smaak van de Alkmene is zoetzuur en kan worden vergeleken met die van een Cox's Orange Pippin. De Alkmene is het lekkerst als handappel en als vroege moesappel. Deze appel, met een goed aroma, heeft een helder rode blos op een gele schil. De appel is niet zo groot, maar wel regelmatig van vorm. Het roomwitte vruchtvlees is vrij stevig tot hard. De Alk-mene wordt in september geoogst en is niet lang te be-waren. Daardoor kunnen we maar korte tijd van deze smakelijke variant genieten, van begin september tot half oktober.
Op letten Appels horen stevig aan te voelen en een heldere en frisse uitstraling te hebben. Ze zijn kwetsbaar, dus let op eventuele beurse plekken.
Schoonmaken Wassen en afdrogen is voldoende voor dessert- en handappels. Appels zijn na aankoop circa 2 weken houdbaar. U kunt appels het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Appels scheiden ethyleen af dat het rijpingsproces versnelt. Bewaar ze daarom niet bij producten zoals komkommers en tomaten.
Tips - Wassen en afdrogen is voldoende voor dessert- en handappels.
- Schil kookappels pas op het laatste moment. Verwijder dan ook het klokhuis en snijd ze in stukjes. Eventueel kunt u ze in koud water met citroensap bewaren om te voorkomen dat ze bruin uitslaan.
- Appels zijn een handig en lekker tussendoortje.
|