De keuken
Net als de badkamer moet de keuken permanent schoon gehouden worden. Dat kan bijzonder moeilijk worden als uw keuken ook dienst doet als wasplaats; probeer het vuile wasgoed niet te sorteren op de werkbladen, want dat zou onhygiënisch kunnen zijn. Als uw huisdieren wel eens over de werkvlakken in de keuken lopen (wat u beter kunt ontmoedigen), bereidt u de voedingswaren altijd op snijplanken.
Afzuigkappen De filter moet regelmatig vervangen of schoongemaakt worden en de kap zelf grondig afgewassen in of met een hete vaatwasmiddeloplossing. Hardnekkige vetsporen kunt u verwijderen met een licht gedoseerde oplossing van ammoniak in heet water.
Afvalverwijderingstoestellen Een elektrische voorziening om afval af te voeren is interessant om voedsel resten kwijt te geraken en vooral nuttig als u op een niet-gelijkvloers appartement woont of elders waar afval kwijtraken niet voor de hand ligt. Hou het toestel schoon, laat er geen theelepels in vallen en werk geuren weg door er schillen van citroenen, sinaasappels of pompelmoezen in te vermalen.
Bakblikken Vul het blik met water en een half handvol wassoda. Laat een paar minuten pruttelen, spoel en droog af.
Bakvormen De algemene regel is dat bakvormen beter presteren naarmate u ze minder afwast. Het ideaal is: na gebruik gewoon afvegen met keukenpapier. Leef altijd eventuele bijzondere onderhoudsinstructies na; zo zijn er antikleefvormen die nooit met vaatwasmiddel maar altijd louter met helder water afgewassen mogen worden. Aangekoekte, verbrande resten kunt u losweken in een kokende oplossing van wassoda; probeer ze niet met een mes af te schrapen van antikleefvormen.Tinnen bakvormen moeten onmiddelijk na het wassen gedroogd worden om te beletten dat ze gaan roesten. Tip:

Vervolg: onderhoud van braadpannen
|