Tv-kok Piet Huysentruyt gaat werken en deeltijds wonen in Antwerpen. Vanaf morgen staat hij achter het fornuis van restaurant FoodJ in Kasteel Bisschoppenhof in Deurne. 'Antwerpen is braakliggend terrein voor mij, maar het ziet er tof uit.'
Hij woont nog altijd officieel in Frankrijk, maar toch zal hij vanaf morgen de operaties in de keuken van FoodJ leiden. Eerst ontvangt hij nog een rist BV's en andere culinaire vrienden, maar vanaf vrijdag kan het 'gewone volk' kennismaken met zijn kookkunsten.
De TV-kok gooit zich helemaal en komt zelfs in Antwerpen wonen. 'Ik zal natuurlijk nog wel voor de helft in Frankrijk wonen, maar voor de andere helft leef ik in mijn appartement in Antwerpen. Het bevindt zich op enkele minuten van het restaurant.'
Of een West-Vlaming (Sentenaar uit kuurne) wel iets kent van Antwerpen? 'De stad ziet er tof uit. Ik voel me er al goed thuis, maar eigenlijk is Antwerpen toch nog braakliggend terrein voor mij. Iedereen die me dus wil uitnodigen om te komen eten, mag dat doen. Ook een doodgewoon frietkot, als het maar lekker is', grijnst hij. 'Wat ik wel weet van de stad, is dat ze goed centraal gelegen is. Ik kan vlot doorreizen naar Gent of Brussel. Zelfs een trip naar mijn ma in Kuurne valt best mee.'
En vrouw en kinderen? Die laten echtgenoot en pa begaan. 'Mijn vrouw blijft in Frankrijk, net als mijn zoon Cyriel die Chinees gaat studeren in Lyon. Mijn dochter Marie gaat nu een jaar naar China.'
De leiding en de kaart zijn dan wel in handen van Huysentruyt, maar de dagdagelijkse gang van zaken wordt overgelaten aan de jonge chef Kevin Vanderhofstat. TV-opnames en andere bezigheden houden Huysentruyt van zijn kookpotten weg. 'Schreeuwen zal ik niet doen tegen Kevin. Natuurlijk kreeg ik vroeger veel naar mijn hoofd geslingerd van de chef-kok, maar toen was ik maar een waterdrager. Kevin heeft zijn sporen al verdiend, en hem opleiden gebeurt in alle sereniteit. Hij kent zijn vak goed en wil gewoon nog wat bijleren van mij', vertelt hij.
En wat schaft de pot? Geen placenta's of varkensneuzen, die hij vroeger nog wel eens durfde koken, maar gewone kost. 'Elitaire gastronomie is niet het opzet van FoodJ. Ik wil er een Vlaamse brasserie met een lage drempel van maken met lekkere gerechten van bij ons', aldus Piet. Op de kaart: tomatensoep met balletjes, Vlaamse stoverij met Grimbergen en een hamburger met sla en frietjes. 'Allemaal met mijn aparte touch.'
Wie nog interesse heeft om zijn restaurant 'Le Lutin Gourmand' in Frankrijk te kopen, kan het nog altijd. Zijn droomrestaurant staat nu bijna twee jaar te koop en zoekt nog altijd een nieuwe eigenaar.
Als rasechte Sentenaar heeft Piet ook als jonge gast vertoeft in het bekendste cafeetje van Sente bij Meintje, Begin van de vakantie is het cafeetje nog eens na enkele jaren gesloten te zijn geweest voor een dag door een ploeg terug geopend voor de allerlaatste keer er komen apartementen in de plaats te staan en zo wilden ze nog een keer voor allen die hier zoveel jaren over de vloer zijn geweest met Meintje een dag in het cafeetje vertoeven. Gisteren woensdag 27 augustus stond in de krant "cafe van Meintje met de grond gelijk gemaakt".
|