Deze zomervakantie is het elke dag feest in het gezin. Elke dag is er immers wel ergens op deze wereldbol iets te vieren, te herdenken, te beleven. Van het broers- en zussenfeest in China tot de tomatengevechten in Spanje.
Tijdens deze vakantieperiode zet ik jullie feestelijk op weg met wistjedatjes en doedatjes.  30 juni: Onafhankelijkheidsdag in Democratische Republiek Congo
Wist je dat? Dit land tot 1960 een kolonie van België was en Belgisch Kongo heette? Nadien veranderde de naam in Zaïre en nu gebruik je dus best Demo-cratische Republiek Congo. Het is een land dat al veel oorlogen, plunderingen, opstanden enz. heeft meegemaakt. Soms is de aanwezigheid van diamant daar de aanleiding voor. Congo ook bekend is voor zijn beschermde gorillas. Het is een prachtig land waar veel Afrikaanse stammen samenwonen.Wat weet je van het koloniale verleden van België? Stap de bib binnen of zoek wat rond op het internet.
Ben jij al eens in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren geweest? Dat heeft een leuk boekje Ogen open om kinderen door het museum te leiden. Of speel er het Libota-spel met een Senegalees koffertje dat kinderen leert wat er in een Congolees gezin op tafel komt. Dit museum heeft bovendien een mooi park en is kindvriendelijk. Helaas wel op maandag gesloten.
Stap door het Afrikaanse hart van Brussel: de Matongéwijk. Een echte aanrader als je de Afrikaanse cultuur in België wil opsnuiven. De winkels daar, de geuren, de ambiance: echt de moeite. Op het kruispunt van de Lang-Levenstraat en de Waversesteenweg staat een knap beeld gemaakt uit patroonhulzen die de kunstenaar heeft verzameld op de slagvelden van Congo. Deze wandeling loodst je door de wijk.
Doedat Maak het typische gerecht Banana Plantain (of makemba), dungesneden gefrituurde bananen. Hoe? Koop vier rijpe bakbananen. Bakbananen verschillen van de gewone zoete bananen die wij doorgaans eten. Schil ze, snij ze in reepjes zoals frietjes of in schijfjes. Haal ze eventueel even door de bloem. Bak ze dan in ongeveer vijf minuten goudbruin. Je kan bestrooien met zout of suiker en eten als snack.
|