Nog geen foto beschikbaar van de speciale bril, maar de kinderen op school die op de dag van de ajuinensoep in Vlaanderende uien moesten pellen hadden er iets dergelijks op gevonden .
(Namelijk een duikbril) Elke huisvrouw of -man kan er over meepraten: wie uien gebruikt bij het koken, betaalt daarvoor een prijs in de vorm van hete tranen. En alle middeltjes die daartegen al eeuwenlang worden aangeraden, helpen weinig of niks. Maar nu, schrijft the Sunday Telegraph, is er wél een oplossing: een speciale bril die er volgens de krant nog cool uitziet ook.
Het gaat natuurlijk niet om een gewone bril, dat zou te simpel zijn. De Amerkaanse uitvinders bedachten namelijk een bril die qua uiterlijk wat wegheeft van de oogbescherming die motorrijders of zwemmers gebruiken en die "verzegeld" is met schuim om de ogen volledig te beschermen tegen de aanslag op onze traanklieren die een gesneden ui pleegt. Zodra het mes wordt gezet in een uit komt daardoor namelijk een enzyme vrij dat sulfoxide lyase heet en de traanklieren irriteert.
Het "schuimzegel" waarvan de bril is voorzien, voorkomt dat die dampen de ogen bereiken, met het bekende gevolg. Ook zitten er in de bril speciale lenzen die zorgen dat ze niet beslagen door de stoom in een warme keuken. Trouwens, ook bij het snijden van pepers kan de bril nuttig zijn, omdat wie zo'n peper heeft aangeraakt en daarna in de ogen wrijft, een pijnlijk branderig gevoel krijgt en met een bril op kun je niet in je ogen wrijven.
Zo simpel als dat klinkt, is ook de oorsprong van de nieuwe uitvinding. De bedenkers van de bril (unisex, verkrijgbaar in zwart en wit) kwamen namelijk op het idee toen ze ontdekten dat professionele koks vaak achter het fornuis staan met het soort brilletje dat zwemmers gebruiken om geen water in hun ogen te krijgen. (belga/jv)
|