Spaartips en spaarweetjes, vervolg deel 1
Hoe vries ik het best levensmiddelen in? Levensmiddelen invriezen kan enkel in diepvriezers met vier sterren. Het moet vooral snel gebeuren. Sommige diepvriezers hebben een 'super-vriestoets' waarmee je grote volumes in één keer kunt invriezen. Die toets moet je dan wel 24 uur vooraf instellen. Hou altijd rekening met de maximale invriescapaciteit van het toestel en overschrijd die niet.
Weetje Voedsel is goed ingevroren, wanneer bij het ontdooien weinig vocht vrijkomt.
Hoe ontdooi ik het best mijn diepvriezer? Een klassieke diepvriezer ontdooi je gemiddeld een- tot tweemaal per jaar. Hier geldt de regel: doe het snel! Zo is achteraf minder energie nodig om alles terug op de gewenste temperatuur te krijgen.
Zo ga je te werk: Schakel het toestel uit en wikkel het voedsel in een dik deken zodat het zo weinig mogelijk opwarmt.
Plaats een kom met warm water in de diepvrieskast en sluit de deur, zo kan de binnenkant opwarmen en smelt de ijslaag. Voorwerpen als steekmessen, ha':fler en bei-tel om het ijs van de wand te halen alsook haardrogers zijn uit den boze. Ze beschadigen het toestel!
Maak de diepvriezer schoon, schakel het toestel opnieuw in en plaats het voedsel terug. Waarom verbruikt een volledig gevulde diepvriezer minder energie dan een halfvolle? Wanneer je de diepvriezer opent, stroomt koude lucht naar buiten en komt er warme, vochtige lucht naar binnen. Die warme vochtige lucht moet worden afgekoeld. Het vocht condenseert en vriest aan, waardoor zich een ijslaagje vormt. Hoe meer lucht zich in de diepvriezer bevindt, hoe meer moet worden gekoeld, hoe sneller de ijslaag zich vormt, hoe meer energie het toestel nodig heeft.
Tip Vul de lege plaatsen in je diepvriezer met blokjes piepschuim of een zak gevuld met krantenpapier.
|