Spaartips en spaarweetjes, (deel 1)
Laat de koelkastdeur niet te lang open. Voor elke minuut dat de deur openstaat, heeft de koelkast drie minuten nodig om weer af te koelen en dat kost extra energie.
De ideale bewaartemperatuur in een koelkast is 4° C. Een lagere temperatuur kost extra energie. Bij een hogere temperatuur zal voedsel snel bederven. Leg een thermometer in een bakje water in het midden van de koelkast om de temperatuur in de gaten te houden. Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast:. De kou wordt door de koelkast benut om te koelen. De ontdooi-functie van je microgolfoven werkt sneller maar is ellergie-onvriendelijker.
Vergeet tijdens de lenteschoonmaak de achterkant van je koelkast of diepvriezer niet af te stoffen (of het verluchtingsrooster bij een inbouw-model). Door een goede luchtcirculatie wordt je koelkast minder warm en is ze zuiniger met energie.
Kies een diepvriezer die beantwoordt aan je behoeften. De grootte van de diepvriezer is afhankelijk van het aantal gezinsleden en van het feit of je al dan niet eigen producten wenst in te vriezen. Indien je bijna uitsluitend diep-gevroren producten inslaat, volstaat 50 tot 80 liter nuttige inhoud per persoon. Indien je regelmatig vers vlees, vis, groenten, brood, zelf bereide soep enz. bewaart, moet je 100 tot 130 liter per persoon rekenen.
Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer energie. Controleer daarom regelmatig de rubberen sluiting van je koelkast en diepvriezer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: voel je weerstand, dan is de rubberen rand nog in orde. Is er geen weerstand te voelen, dan zit je met een energievreter in huis. Een rubberen sluiting die geklemd zit, kun je vervangen. Indien het rubber gekleefd is, kan dat niet. De aankoop van een nieuw toestel valt dan te overwegen.
|