Zijn wij het daarmee eens?
Bier smaakt beter in Nederland. Dat beweert de Belgische 'bierhoogleraar' Prof. Gilbert Baetslé. De emeritus hoogleraar Brouwerij- en Fermentatietechnologie maakt geen te late aprilgrap, maar zegt dat het bier in Nederland echt beter smaakt omwille van de professionele manier waarop onze noorderburen hun leidingen schoonmaken. Dat meldt de Telegraaf.
Vuile leidingen "Een vuile leiding leidt tot een slechte geur en smaak," schrijft hij in zijn onlangs verschenen boek 'De Praktijkbrouwer'. "Er blijven bier- en schuimresten in achter waarin zich allerlei micro-organismen kunnen ontwikkelen. De leiding wordt dan een kweeknest van gisten, bacteriën en schimmels." Volgens hem zijn de Belgische taps smerig, en deugen zes op de tien pintjes in België niet.
Nederland De Hollandse tap, die (buiten die van Heineken) om de vier weken wordt schoongemaakt door Tapwacht, is echter de properheid zelve. In België worden de installaties in het beste geval vijf of zes keer per jaar gereinigd, maar niet zelden gebeurt het slechts eens in de vier maanden, schrijft Baetslé. Meestal gebeurt dat dan nog door kleine zelfstandigen, die aan de slag gaan met onvoldoende kennis van zaken. Niet zelden spoelen de meeste Nederlandse cafébazen hun tap wekelijks ook nog eens zelf door.
Andere landen De Nederlandse tap wint trouwens ook van Frankrijk en Engeland. In Duitsland worden de installaties om de twee weken schoongemaakt. (sam)
|