Drie weken leven als onze voorouders uit de oertijd is genoeg om het risico op een hartaanval of een beroerte te verminderen. Dat blijkt uit recent Zweeds onderzoek.
Eetpatroon Met het oerdieet mag je geen bonen, zout, pinda's, pasta of rijst, zuivelproducten, worsten, alcohol, suiker en fruitsap eten. De vrijwilligers van het onderzoek overleefden 3 weken enkel vers fruit, bessen en groenten, mager vlees, ongezouten vis, tomaten in blik, limoenen of limoensap, kruiden en koffie of thee zonder melk of suiker. Ze mochten wel 2 aardappelen per dag eten en wekelijks een stukje gedroogd fruit en een portie vet vlees. Elke patiënt werd beoordeeld op gewicht, BMI, bloeddruk en cholesterol aan het begin van het experiment.
Gezondheid Slechts 14 vrijwilligers deden hun 3 weken uit. Ze waren gemiddeld 2,3 kilo afgevallen en hun BMI was gemiddeld 0,8 gedaald. De systolische bloeddruk, de bovendruk, verminderde met een gemiddelde van 3 mmHg en het niveau van een bepaalde stof die bloedklonters veroorzaakt, zakte met 72%. Een negatief puntje aan het dieet is dat de vrijwilligers minder calcium opnamen omdat ze geen zuivelproducten gebruikten. Dit kan een risico betekenen om osteoporose op latere leeftijd.
Genetisch geprogrammeerd Eerder werd al bewezen dat dit soort dieet beschermt tegen diabetes. Onze voorouders leefden eeuwenlang van de dingen die ze van de bomen en planten plukten of van de dieren die ze vingen. Sommige wetenschappers geloven dat het moderne lichaam nog steeds genetisch geprogrammeerd is voor dit soort voedingsmiddelen. (ep)
|