Het gerecht is van alle tijden, we vinden het terug in alle beschavingen sinds de mens het vuur heeft ontdekt en leren gebruiken. Het is ook een gerecht dat we in alle uithoeken van onze planeet vinden. Soep was gedurende lange tijd (en is soms nog altijd) het enige gerecht waarmee arme bevolkingen zich konden (en kunnen) voeden.
 |
Soep, bouillon, consommé, roomsoep, lichtgebonden soep,...: er zijn bijna evenveel verschillende benamingen als er recepten en manieren om ze te eten zijn. Ze wordt opgediend als voorgerecht, warm of koud wanneer ze hoofdzakelijk uit groenten bestaat, eventueel met toevoeging van een zetmeelhoudend product (vermicelli, rijst, tapioca,...), van room of van het geel van een ei (lichtgebonden soep of roomsoep). Ze vormt een hoofdgerecht wanneer er vlees en/of peulgroenten worden bijgedaan (waterzooi, bouillabaisse, soepvlees, minestrone, harrira ...) of als je ze laat gratineren met kaas en korstjes. Ze verwarmt de innerlijke mens in de winter en verfrist ons in de zomer.
Soep speelt een belangrijke plaats in onze dagelijkse voeding want ze helpt om meer groenten te consumeren. Ze is vaak nuttig (en soms het enige middel) om kinderen die weigeren groenten rauw of in gewone bereidingen te eten, toch groenten te doen naar binnen lepelen.
Hoewel er kant-en-klare soepen in verschillende vormen zijn en het gamma zich nog constant uitbreidt, blijft soep een gerecht dat nog heel veel door mensen zelf thuis bereid wordt.
Enkele groenten, aromatische kruiden en specerijen, eventueel een blokje bouillon en klaar is kees. Soep is gemakkelijk te maken en biedt de mogelijkheid om groenten in verschillende variaties te combineren en zoveel mogelijk seizoensgroenten te gebruiken. Het is ook een middel om groenterestjes te verwerken en te gebruiken.
Op het vlak van de voedingswaarde is soep een interessante bron van water, minerale zouten, vitaminen, vezels en andere sporenelementen. Ze voert tevens eiwitten en/of koolhydraten aan, alsook vetstoffen als er vlees, peulvruchten, eieren en/of zetmeelhoudende producten worden toegevoegd. (Voeding gezondheid)
Courgettesoep voor 8 personen
Ingrediënten 2 kg courgettes, 2 grote uien, 1 tak selderij, 1 verse kaas met look en fijne kruiden, 2 blokjes ontvette gevogeltebouillon, 3 soeplepels fijngehakte peterselie, 1,5 l water, 1 koffielepel zout, Peper van de molen
Bereiding Maak de uien schoon. Was de courgettes en de selderij. Snij de courgettes en de uien in grote stukken. Doe de groenten in een hogedrukpan. Doe er het water en de bouillonblokjes bij en voeg peper en zout toe. Als het geheel kookt, laat je de soep 10 minuten doorkoken en schakel je daarna de warmtebron uit. Mix de soep en doe de kwark erbij. Net voor het opdienen versier je elk bord met fijngehakte peterselie.
|