Er wordt in de samenleving in het algemeen veel alcohol genuttigd. De vraag is of iedereen zich bewust is van de werking en de eventuele schadelijke gevolgen van alcohol voor lichaam en geest. Dit artikel beoogt aan de hand van relevante vragen hierop een antwoord te geven.Het bevat tevens een compleet overzicht van de ins en outs van de gevolgen van het overmatig nuttigen van alcohol.
Wat is alcohol? Alcohol is een zwak geurende, kleurloze, in water oplosbare heldere vloeistof. Geur en smaak worden eraan gegeven door granen, suiker, vruchten etc. Alcohol levert energie, en kan zelfs als autobrandstof gebruikt worden. De calorieën zijn echter loos. Zij bevatten geen essentiële voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines. Een glas bier staat voor twee bruine boterhammen met kaas, ongeveer 110 kcal; een standaard glas wijn bevat 80 tot 100 Kcal.
Wat doet alcohol, is het opwekkend of verdovend? Alcohol is verdovend, maar het effect is voor je gevoel opwekkend. Stel dat je gespannen bent. De spanningsprikkel valt weg door de verdovende werking van alcohol, waardoor het effect opwekkend aanvoelt.
Wie herinnert zich zijn eerste drankje? Was het lekker? Het lichaam ziet alcohol als giftige stof. Over het algemeen smaakt het eerste drankje niet lekker. Dat is anders als het drankje zoet is.
Waaraan merk je dat je gedronken hebt ? Je wordt wat vrolijker, losser, remmingen vallen weg, je wordt wat drukker, etc. Je durft meer...
Is er een verschil tussen geoefende- en niet geoefende drinkers in relatie tot het reactievermogen?
Je lichaam kan er wat beter tegen door oefening. Er treedt gewenning/tolerantie op. Het effect op het reactievermogen bij geoefende drinkers is echter precies hetzelfde als bij niet geoefende drinkers. Op een nuchtere maag kan het effect sterker aanvoelen, omdat de alcohol snellerin het bloed wordt opgenomen.
Hoeveel alcohol bevat een standaardglas pils, wijn of gedistilleerd? 12cc = 10 mg per gepast standaard glas gedistilleerd, wijn of bier.
Globaal zijn er drie soorten alcoholhoudende dranken: Bieren: ca 5% alcohol Wijnen: ca 12 % alcohol Gedistilleerde dranken: ca 35 a 40% alcohol
Het verschil is o.a. dat er een verschillende hoeveelheid vocht aan toe is gevoegd. Belgisch bier bevat vaak meer alcohol per glas. Een standaard glas uit een fles belgisch bier bedraagt 7,5 procent alcohol. Wijnglazen in de horeca zijn vaak groter!
Stel: een man en een vrouw gaan samen stappen. De vrouw drinkt 4 (standaard) glazen wijn, de man 4 (standaard) glazen bier: hebben ze evenveel alcoholpromillage in hun bloed?
Het antwoord is neen. De stelregel dat 2 (standaard) glazen 0,5 promillage geven is dus onjuist! Niet iedereen krijgt hetzelfde promillage bij dezelfde hoeveelheid standaard glazen. Er is verschil tussen mannen en vrouwen; dit heeft o.a. te maken met de hoeveelheid lichaamsvet. Bij kleine vrouwen bijvoorbeeld met meer vetweefsel kunnen 2 glazen een promillage opleveren van0,7
|