Een worstje per dag verhoogt je kansen op darmkanker met 20% , zeggen Britse experts. Darmkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker.
Rood en verwerkt vleesNa het vergelijken van duizenden studies over levensstijl en kanker leiden artsen af dat je kans op darmkanker met 20% verhoogt als 50 gram verwerkt vlees per dag eet. Het wordt ook in verband gebracht met prostaat-, long-, maag- en slokdarmkanker veroorzaken. Rood vlees verhoogt eveneens het risico op kanker, maar in mindere mate.
Onder verwerkt vlees verstaan we gerookt en gezouten vlees of andere vormen van bewaard vlees als. Dit is onder andere spek, ham, pastrami, salami en tv-worstjes. Ook worsten, hamburgers en gehakt vallen hieronder als er zout of chemicaliën in zitten.
Vetten en ijzers
De oorzaak zijn de vetten en ijzers die beide soorten bevatten. Verwerkt vlees is dodelijker vanwege zijn bestanddelen met samenstellingen die nitraat bevatten. Als iedereen rood en verwerkt vlees zou schrappen, kan 1 op 10 van de gevallen van darmkanker voorkomen worden.
SchaamteProfessor Malcolm Dunlop onderzoeker aan de universiteit van Edinburgh: "Darmkanker is de makkelijkst te genezen vorm als het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Mensen vinden het gênant om over de symptomen van darmkanker, als diarree, te praten. Daarom gaan ze vaak veel te laat naar de dokter."
TestsDe waarschuwing gaat samen met de ontdekking van drie genetische fouten die kanker veroorzaken. Dit brengt aantal van variaties op 7. Deze ontdekking zorgt ervoor dat een genetische test voor darmkanker ontwikkeld kan worden. De ziekte komt het vaakst voor bij zestigplussers en meer bij vrouwen dan bij mannen.
Vis en mager gevogelte
Vlees is een goede bron voor vitamine B en D en mineralen als ijzer en zink, stoffen waar ons lichaam niet zonder kan. Maar met 750 gram vlees per week krijg je genoeg van deze stoffen binnen. Je eet het best mager vlees, waarvan je al het zichtbare vet verwijderd hebt. Vis, mager gevogelte en bonen en linzen zijn goede alternatieven voor vlees.
Verder kun je je kansen op kanker te verminderen door veel vis en vezelrijk groenten en fruit te eten. Maar ook door te minderen met alcohol en veel te bewegen.
ep