Piets assistente Petra uit 'De perfecte keuken': VTM, 17:25
'De plagerijen tussen Piet en mij houden de boel levendig. Ik hoor van kijkers dat ze dat best leuk vinden', zegt Petra.
Petra Vandewouer is zowat de enige persoon die Piet Huysentruyt achter zijn fornuis mag verbeteren. Na vier seizoenen 'De perfecte keuken' voelt Piets trouwe assistente zich helemaal thuis naast de West-Vlaamse tv-kok. Ze broedt zelfs op een eigen kookboek.
Al vier seizoenen is Petra Vandewouer (44) de rechterhand van Piet Huysentruyt in De perfecte keuken, waar vanavond een koud soepje van raketsla op het menu staat. Piets assistente woont met haar dochter en echtgenoot in het Zuid-Franse dorpje Roche-Saint-Secret-Béconne, waar ze al zes jaar een bed and breakfast uitbaat. Elke winter zakt Petra een paar keer naar België af voor de opnames met Piet.
Hoe ben je bij 'De perfecte keuken' terechtgekomen?
Petra Vandewouer: 'Heel toevallig, via mijn schoonzus. Zij had me laten weten dat VTM een gewone man of vrouw zocht om Piet te assisteren tijdens het koken. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Eerst moest ik een interview met Piet en de regisseur doen, daarna heb ik samen met Piet nog twee proefopnames gedaan. Die samenwerking verliep zo vlot dat ik mocht blijven.'
Hoeveel kookervaring had je voor het programma? 'Ik kookte al drie keer per week voor de gasten in onze bed and breakfast. Maar ik heb eigenlijk al mijn hele leven graag gekookt.'
Klopt het dat jouw man alleen met je wilde trouwen als je even goed kookte als zijn moeder? '( lacht ) Dat heeft hij me inderdaad ooit eens gezegd tijdens een winterwandeling. Intussen heb ik zijn moeder aardig bijgebeend en zijn we twintig jaar getrouwd. Al hoop ik dat dat niet alleen het resultaat van mijn kookkunsten is ( lacht ).'
Vind je dat je gegroeid bent in je rol als Piets assistente? 'Ja, toch wel. In het begin was ik minder zelfverzekerd. Je staat daar toch naast de grote Piet Huysentruyt te koken. Na vier seizoenen sta ik helemaal op mijn gemak in zijn keuken en is er een heel goede wisselwerking tussen ons.'
Nu durf je Piet zelfs tegen te spreken en te verbeteren. 'Ja, het is een beetje een spelletje geworden tussen ons. Ik vind het heerlijk om Piet met een kwinkslag tegen te spreken. Van mij kan hij dat verdragen. Pas op, hij plaagt mij op zijn beurt ook graag. Die plagerijen houden de boel levendig. Ik hoor ook van kijkers dat ze het net leuk vinden dat we elkaar af en toe een vriendelijke steek onder water geven.'
Hebben jullie al voor elkaar gekookt buiten het programma? 'Vooral Piet voor mij, eerlijk gezegd ( lacht ). Ik ben nog altijd een beetje te verlegen om voor hem te koken. Als je bij Piet thuis eet, dan maakt hij in een paar minuten een klein wonder klaar met wat hij in zijn koelkast vindt. Ik daarentegen moet nog altijd nadenken over wat ik klaarmaak. Ik heb wel al een paar keer gekookt voor hem, hoor. Toen zei hij toch dat het lekker was ( lacht ).'
Wat is je succesrecept? 'Gegrilde aubergines met tomatensaus, pesto, mozzarella en een hardgekookt ei. Ik kook het liefst mediterraans, met veel groenten erbij.'
Komt er in navolging van Piet ook een eigen kookboek aan? 'Ja, daar wordt momenteel over nagedacht. Na zes seizoenen als gastvrouw van onze bed and breakfast heb ik al heel wat gerechten bij elkaar gesprokkeld. Ik hoop daar komende winter iets meer mee te doen.' (Cathérine De Kock nieuwsblad)
|