Je kan mensen, wat eten betreft, indelen in vier groepen: avontuurlijke, betrokken, behoudende en gemakzuchtige eters. Dat wijst Nederlands onderzoek uit. Vrouwen blijken vooral betrokken en emo-eters te zijn.
Betrokken eters willen ecologisch verantwoorde en eerlijke geproduceerde maaltijden. Ze proberen ook caloriearm en gezond te eten. Betrokken eters zijn ook vaak emo-eters: eten is voor hen een manier om met stress om te gaan. Deze groep bestaat voornamelijk uit vrouwen.
Gemakzuchtige eters zijn het minst betrokken met de herkomst van hun maaltijd. Hun bord hoeft niet aantrekkelijk te zijn. Ze geven al helemaal niet om de milieuvriendelijkheid ervan. Gemakzuchtige eters vinden het dan wel weer belangrijk om op gewicht te blijven.
Behoudende eters hechten niet veel belang aan eten. Het staat voor hen niet gelijk met 'genieten', het is eerder iets dat moet. Het maakt hen ook niet uit of de maaltijd milieuvriendelijk of gezond is.
Avontuurlijke eters genieten juist wel van eten en willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Zij willen een milieuvriendelijke maaltijd met natuurlijke ingrediënten. Avontuurlijke eters koken liever voor anderen en maken zich minder zorgen om de calorieën.
Of betrokken eters enkel ingrediënten uit de biowinkel kopen en avontuurlijke eters vaak voor etentjes voor vrienden geven, betwijfelen de Nederlandse onderzoekers. Hoe mensen over eten denken, hoeft niet te betekenen dat ze zich er naar gedragen.ep
|