Dat bruin brood en vezelrijke stoffen bijzonder gezond zijn, blijkt alweer uit nieuw onderzoek. De graanproducten en de onoplosbare vezels die erin zitten, verminderen sterk het hongergevoel. Wie wil vermageren, grijpt dus beter naar vezelrijke voeding.
Onderzoek Bij een Canadese studie aan de universiteit van Toronto, kregen 31 mannen van 20-35 jaar oud na een nachtje vasten een ontbijt. Dit ontbijt bevatte dezelfde hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten. Steeds kregen ze dezelfde hoeveelheden voorgeschoteld, alleen de hoeveelheid vezels varieerden. Drie groepen, waaronder een hoogvezelgroep (33 gram), een laagvezelgroep (1 gram vezel) en witbroodgroep (0 gram vezel), werden ingedeeld. Een controle groep kreeg enkel water te drinken. Elke 15 minuten werd nagegaan hoe hongerig de deelnemers zich voelden. Na 75 minuten kregen ze een nieuwe maaltijd.
Minder calorieën Zij die enkel op water teerden, hadden het meeste honger en hun calorie-inname was ook het hoogst. Ook de witbroodgroep was hongerig. De hoog- en de laagvezelgroep hadden het minste honger. Bijgevolg was de calorie-inname van de hoogvezelgroep significant lager dan de andere groepen.lvl
|