 |
Een gouden regel: als je twijfelt, vraag om uitleg aan je bakker!
Gezond is ook in de bakkerswereld het nieuwe codewoord. Bruine broodsoorlen zitten in de lift : mueslibrood, Waldcorn, Procorn, zes-, acht- of elfgranenbrood, brood met zonnebloem- of pompoenpitten ..de keuze is groot Tarwe is het basis ingrediënt van de meeste broodsoorten. Wanneer de volledige tarwekorrel wordt vermalen, krijg je volkorenmeel.
ger gehalte aan voedingsstoffen dan witte bloem, Daardoor bevat volkorenbrood meer vitaminen en mineralen dan witbrood. Het brood krijgt een lichtbruine kleur omdat de kiemen en zemelen, de buitenste lagen van de graan-korrel, er nog in zitten.
Wil je geen vol koren- maar een gewoon bruinbrood, dan worden de kiemen en zemelen gedeeltelijk uitgezeefd en spreekt men van tarwemeel. Dat is iets minder voedzaam, maar nog steeds gezonder dan witbrood.
Worden alle kiemen en zemelen uit het meel verwijderd, dan krijgen we witte bloem. Veel van de speciale broodsoorten zijn meergranenbroden : broden waarin meel van meer dan één soort graan is verwerkt. Naast tarwe kan er bijvoorbeeld gerst, haver, maïs, boekweit of spelt worden toegevoegd.
Doordat elke graansoort een verschillende samenstelling heeft, krijg je zo een gevarieerd pakket voedingsstoffen binnen. Daardoor kan de voedingswaarde van verschillende meergranenbroden sterk verschillen. De meeste speciale broodsoorten zijn bruingekleurd maar daarom niet per definitie gezonder.
Sommige zijn bruin gekleurd door de toevoeging van gebrand moutmeel of gebrande suiker. Terwijl eigenlijk witte bloem als basis gebruikt werd. Dergelijk brood levert geen extra voordeel op voor de gezndheid. Bij twijfel vraag je uitleg aàn je bakker. Bij brood uit de supermarkt moet de ingrediëentenlijst op de verpakking staan.
|