Vier op de tien Belgen kopen elke week wortelen en meer dan de helft van hen eet de groente twee keer per week. Toch weet de consument weinig over de eigenschappen en weldaden van wortelen, zo blijkt uit een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) bij 600 Belgen.
Vitaminen Uit de rondvraag blijkt dat 85 procent van de verbruikers weet dat wortelen rijk zijn aan vitaminen. Een verbruiker op de vier (26 pct) weet dat wortelen ook rijk zijn aan mineralen en respectievelijk 17 en 16 procent laat ook optekenen dat wortelen "vetarm" en "vezelrijk" zijn.
Darmtransit
Heel wat mensen weten dat wortelen zorgen voor een goede darmtransit, een mooie huid en een beter zicht, maar heel wat minder bekend is dat wortelen de veroudering van de cellen tegengaan, dat ze de huid een oranje kleurtje geven bij veelvuldig verbruik en dat er ook andere dan oranje wortelen bestaan.
 |
Misverstanden Er bestaan daarnaast ook heel wat misverstanden over de groente. Twee op de drie verbruikers denken ten onrechte dat je van wortelen sneller gaat bruinen en bijna de helft van de ondervraagde verbruikers meent verkeerdelijk dat wortelen veel suiker bevatten. Een Belg op de vier denkt dan weer dat wortelen een invloed hebben op het humeur, terwijl dat niet het geval is.
Bij aperitief Vier op de tien Belgische consumenten kopen wekelijks ongeveer een kilogram wortelen en meer dan de helft van hen eet ongeveer twee keer per week worteltjes als maaltijd, in een slaatje, in soep of sap. Vier op de tien verbruikers eten de groente ook rauw als tussendoortje of bij het aperitief.belga/eb
|