Die uit Florida is de beste! Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nu de laatste winterloodjes het zwaarst wegen, eet elke dag een pompelmoes, vóór het ochtendeten of vóór de warme maaltijd.
Het is een bom van weerstandversterkende vitamine C en andere antioxidanten. En kies voor roze of rode pompelmoes uit Florida. Die is niet alleen de zoetste, hij bevat ook het meeste sap en de meeste voor de gezondheid gunstige elementen. Ook als u rond Pasen iets aan uw overgewicht wil doen, is de pompelmoes een aanrader. Zo ook voor een gezonde huid en voor wie zijn cholesterol omlaag wil zien gaan zonder dure margarine.
Dr. Dan King, directeur Wetenschappelijk Onderzoek bij het 'Florida Department of Citrus', een overheidsagentschap, dat momenteel bijdraagt aan een reeks studies i.V.m. de merkwaardige 'medische' eigenschappen van de Florida-pompelmoes legt uit over de rode pompelmoes. Antioxidanten Maar eerst: waarin verschillen de roze en de rode pompelmoes uit Florida van deze uit het Middellandse Zeegebied en die uit geïrrigeerde woestijnstreken? Hij heeft een natuurlijk zoete smaak - men hoeft er echt geen suiker aan toe te voegen en dit seizoen is zijn Brix-index, die de natuurl ijke zoetheid van een vrucht aangeeft, bijzonder hoog. Florida-pompelmoes heeft daarbij een veel zachter vruchtvlees, veel meer sap dan andere soorten en een dunnere schil. Eén en ander is te danken aan het gunstige, subtropische klimaat van deze zuidelijke VS-staat en aan zijn rijke bodemtypes.
Momenteel lopen verschillende, ook klinische, studies om een wetenschappelijke bevestiging te vinden voor wat wij reeds weten uit ervaring en uit deelstudies. Zo zijn de roze en rode pompelmoezen ware vitamine C-bommen (een halve pompelmoes bevat 100 % van de door het Belgisch Ministerie van Volksgezondheid aanbevolen dagelijkse dosis, maar die is te laag).
Hij bevat echter nog veel meer andere antioxidanten, zoals carotenen, bioflavonoïden en furcourmarines. Deze laatste zijn sterke ontgifters, die o.m. de eigenschap bezitten om de omzetting van precancerigene stoffen in echte kankerverwekkers te blokkeren. Pompelmoes verhoogt daarbij de opname van niet-organisch ijzer uit de voeding, waardoor meer zuurstof van de longen in de cellen geraakt. Een pompelmoes is tevens een afslanker en hoewel hij geen vezelachtige structuur heeft, is hij een goede bron van vezels'.
(Dus: het sap drinken is wel goed, maar de hele vrucht eten is nog beter). Merkwaardig is ook de gunstige invloed van de Florida-pompelmoes op de cholesterol.
Cholesterol gaat omlaag Het Florida Department of Citrus sponsort een klinische studie in verband met de invloed van de roze en rode Florida-pompelmoes op de lipides, de cholesterol en de triglyceriden. Bedoeling is exact na te gaan welke invloed welke elementen juist hebben. Waarbij ik onmiddellijk waarschuw: geïsoleerde substanties uit een vrucht hebben nooit een zelfde effect als de vrucht in haar geheel!
Vorige studies hebben reeds aangetoond dat de totaalcholesterol met 15,5 % kan dalen, alleen maar door pompelmoes toe te voegen aan de gebruikelijke dagelijkse voeding. Hoogstwaarschijnlijk is het voornamelijk het ongunstige LDL dat daalt en het gunstige HDL dat stijgt. Dat moet een nieuwe studie bewijzen. Het belangrijkste element hier schijnt het bioflavonoïde 'naringine' te zijn, dat alleen in pompelmoes in een werkzame hoeveelheid voorkomt en in deze uit Florida meer dan in andere.'
Lees ook: voor afslankers en diabetici
|