In het Franse Louhans, bij Bourg-en-Bresse, kweken de Vlamingen Raymond en Gladys Adolphy het befaamde Bressegevogelte. Amper vijf jaar geleden zijn ze gestart, maar men rekent hen nu al tot de topproducenten.
 |
Bresse-gevogelte of "poulet de Bresse" is uniek in de wereld. Het is het enig gevogelte ter wereld met een gecontroleerde herkomstbenaming en de kweek is aan uiterst strenge regels gebonden. Zo mogen de in totaal 300 kwekers van "poulet de Bresse", hun eendagskuikens enkel kopen bij daarvoor geselecteerde kwekerijen in de streek en mogen er zelfs geen andere kippenrassen op het bedrijf worden geteeld.
De gerestaureerde hoeve Le Devant van het echtpaar Adolphy ligt veilig en wel verscholen tussen de bossen van Louhans, tussen Macon en Bourg-en-Bresse. Eens op het erf is het panorama idyllisch en wijds. Weilanden en kleine groepjes bomen en struikgewas wisselen elkaar af en in de verte omringen uitgestrekte bossen het domein.
Ze kochten de hoeve met landerijen in 1995, het geheel telde toen 18 hectaren. Nu bezitten ze 73 hectaren, waarvan 20 hectaren weiland", vertelt Raymond Adolphy trots. "Aanvankelijk wilden we hier gewoon komen uitwaaien en in alle rust van het leven genieten, maar daar kwam vrij snel verandering in. De eerste vijf jaar waren nodig voor de restauratie van het hoofdgebouw, maar nadien kriebelde het bij ons om zelf in alle natuurlijkheid groenten, fruit en ook dieren beginnen te telen en kweken."
"Ze zijn zelf zeer gepassioneerd met voedsel en vooral dan de veiligheid ervan bezig", pleit Gladys. "Er wordt zoveel geknoeid met ons voedsel, er wordt zoveel aan toegevoegd. Wij wilden terug naar zuivere en authentieke producten, niet geraffineerd maar zoals de natuur ze ons geeft."
Het kweken van Bresse kippen Nadat de kuikens op het bedrijf zijn toegekomen blijven ze 5 weken binnen in een gesloten hoenderhok. Daarbij moet per 500 kuikens minimum 50 m2 beschikbaar zijn. Het graan dat de kuikens krijgen moet afkomstig zijn uit de streek. Op de eerste dag van de zesde week moeten de jonge kippen naar buiten.
In de praktijk bestaan er 3 soorten Bresse-gevogelte. "Poulet de Bresse" zijn zowel hanen als hennen van minimum 15 weken en één dag oud. "Poularde de Bresse" zijn streng geselecteerde hennen die een voorkeursbehandeling krijgen. Zo mogen ze 3 tot 4 weken langer op de weide dan de gewone 'poulet' en is hun rustperiode 4 in plaats van 2 weken. De derde soort is de "Chapon de Bresse", de kapoen of gesneden haan.
|