Valentijn valt in februari, een donkere, koude maand waarin stress weer de kop opsteekt. De goede voornemens zijn vergeten, de oude kopzorgen duiken weer op, maar onthou: Het is een tijd om te beminnen, niet om te bezinnen. Eten wekt de lust op, dat wisten de Romeinen al. Dit liefdesmenu voor Valentijn bevat lekkere en zinnenprikkelende gerechten. Het zijn speelse receptjes voor het voorspel, moment suprême én naspel. Ze zijn allemaal snel klaar. Je hebt tenslotte nog tijd nodig voor het grote werk.
Rozensangria met granaatappel Ingrediënten 1 fles Pineau.de Charente, 1 granaatappel of 1 dl rozenlikeur, sap van 1 limoen, honing, gedroogde rozenblaadjes, roze peperbolleljes Bereiding Mix in een grote kom: de granaatappelbolletjes, het rozenwater, het limoensap en het granaatappelsap. Voor de roze kleur overgiet je dit geheel met Pineau de Charente naar smaak.
Garnalen in gembersaus Ingrediënten sjalotjes, stukje gember, 1 eetlepel whisky, 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels sinaasappelsap, 100 g Noordzeegarnalen of 8 grote garnalen, zout, zwarte peper Bereiding De fijngesnipperde sjalotjes en de geraspte gember laten fruiten. Garnalen met whisky, sojasaus, zout en sinaasappelsap 3 minuten laten bakken. Op smaak brengen met peper.
Tongrolletjes met saffraan Ingrediënten 4 tongfilets, zout, peper, 2 sjalotten, citroensap, 30 g boter, 75 g champignons, 2 eetlepels cognac, 1/4 fles witte wijn, 1 theelepel saffraan, 3 eetlepels room, 2 eierdooiers . Bereiding Bestrooi de tongfilets met zout en peper. Bedruppel met citroensap en rol ze op. Vaststeken met prikkertje. Verhit de boter en doe er de fijngesneden sjalotjes en champignons bij. Haal alles uit de pan. Nu de tongfilets bakken met een scheutje cognac en witte wijn. Zachtjes laten pocheren. Haal de rolletjes. eruit. Laat het vocht inkoken met de saffraan. Klop de room en doe er deeierdoojers over. Schenk het kookvocht erbij. Goed kloppen. Schenk de saus over de rolletjes en versier met wat fijn gesneden kervel en champignons. Serveren met rijst of puree.
Smakelijk
|