Zee, zon en strand. Het lijkt een onweerstaanbare combinatie. Maar ook een cliché, want de Belgische kust bijvoorbeeld biedt heel wat meer dan dat. In feite is het een unieke biotoop die bestaat uit ecologische, toeristische, economische en sociale elementen. Dat hele kustecosysteem moet zoveel mogelijk worden behouden en ontwikkeld via een duurzaam kustbeheer.
 |
De jury van de campagne 'De kust kijkt verder' is momenteel druk bezig met het bezoeken en evalueren van de 18 projecten die meedingen naar een award 'duurzaam kustbeheer'. Onder de deelnemers zijn er zowel lokale overheden als bedrijven en natuurverenigingen. "Duurzaam kustbeheer is een zaak van iedereen. Zowel grootschalige als kleinschalige organisaties kunnen een positieve impact hebben op de duurzame ontwikkeling van de kustregio", vertelt Sylvia Theunynck van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer dat alles in goede banen moet leiden.
Om de prestigieuze award, een plaat die aan de gevel kan worden bevestigd, in de wacht te kunnen slepen, moeten de projecten voldoen aan een aantal duurzaamheidscriteria: getuigen van een langetermijnvisie, wetenschappelijk onderbouwd zijn, inspelen op concrete behoeften, rekening houden met milieu-effecten, betrekken van alle belanghebbenden enzomeer.
Uit de eerste editie van de award, die twee jaar geleden werd georganiseerd, blijkt dat er aan de kust een enorme verscheidenheid aan duurzame projecten bestaat. De projecten werden dan ook onderverdeeld in drie categorieën: ecologisch, economisch en socio-cultureel. Onder de thema's noteren we mosselkweek, biogeiten, windenergie, kwaliteitsvolle logies, sociale ateliers, park en bike, duinenbeheer en zelfs een zeebos.
"Er zijn eigenlijk geen projecten die tegelijk evenveel aandacht besteden aan de verschillende duurzaamheidscriteria", geeft Sylvia Theunynck toe, "maar het project rond het sterneneiland in Zeebrugge bijvoorbeeld toont aan dat een dialoog tussen 'natuur' en 'industrie' tot een mooi resultaat kan leiden".
In de loop der jaren had er zich namelijk een grote broedkolonie van zeldzame sternen gevestigd op een ongebruikt terrein in de westelijke voorhaven. Op het terrein een industriële activiteit ontwikkelen zonder de vogels weg te jagen, bleek niet mogelijk. De oplossing kwam uiteindelijk van een team van wetenschappers, natuurbeschermers, overheidsdiensten, politici en het bedrijf Fluxys dat een terrein heeft in de oostelijke voorhaven.
In de veiligheidszone van het gasbedrijf werd een kunstmatig schiereiland opgespoten dat op termijn 22 ha groot moet worden: ideale, rustige broedomstandigheden voor de sternen. Het schiereiland is uiteraard verboden terrein voor recreanten, maar de natuurvereniging Natuurpunt heeft er twee webcamera's geplaatst zodat iedereen de vogels steeds kan volgen op het internet. Er wordt wel eens gezegd dat duurzame ontwikkeling leidt tot verrassende oplossingen. Het sternenproject bewijst dit ten volle.A.P
|