Opgelet met de hype die momenteel bestaat rond het vaccin tegen baarmoederhalskanker", zo waarschuwen zowel het Federaal Geneesmiddelenagentschap en het Belgisch centrum voor farmacotherapeutische informatie in de krant De Morgen.
"We weten nog niet alles over het vaccin. Zo is de beschermingsduur niet gekend. De gegevens gaan maar over een periode tot 5 jaar na vaccinatie." Bovendien zijn nog niet alle virustypes in het vaccin opgenomen. Dat betekent ook dat nog niet geweten is hoe die virustypes zullen evolueren: worden ze resistent of niet?
Baarmoederhalskrant De waarschuwing komt er na een grootschalige (en mogelijk illegale) campagne in de vrouwenbladen Flair, Libelle en Evita. De zogenaamde baarmoederhalskrant stond vol getuigenissen van experts, patiënten en vrouwen die zich hadden laten vaccineren.
De lezeressen kregen ook een brief waarin hen werd aangeraden zich te laten vaccineren. De krant bevatte ook een advertentie voor GlaxoSmithKline, niet toevallig de producent van één van de twee vaccins die in België op de markt zijn.
Niet terugbetaald Cerverix, het vaccin van GlaxoSmithKline, wordt momenteel nog niet terugbetaald terwijl dat bij Gardasil wel het geval is. Voor Cerverix loopt de aanvraag nog, maar dat hield GlaxoSmithKline niet tegen om 20.000 gratis staaltjes aan de huisartsen te bezorgen. Waarde van elk staaltje: 140 euro.
212.000 Uit cijfers van het Instituut voor Medische Statistiek (IMS) die De Morgen kon inkijken, blijkt dat van het vaccin Gardasil, dat intussen terugbetaald wordt, alleen al de laatste drie maanden van vorig jaar ongeveer 212.000 stuks geleverd werden. Dat zijn er niet veel minder dan het aantal Belgische meisjes tussen 12 en 16 jaar. Het zijn cijfers die aangeven dat de hele sensibiliseringscampagne haar doel heeft bereikt.
Het werkt... bij maagdelijke tieners Voor de duidelijkheid: het vaccin werkt wel degelijk. Bij meisjes tussen 12 en 16 jaar die nog niet seksueel actief zijn. Voor die groep wordt het vaccin ook volledig terugbetaald. Of er ook een effect is bij reeds seksueel actieve vrouwen is niet bekend. Wie zich op latere leeftijd toch laat vaccineren, draagt de volledige kost (voorlopig nog?) zelf.
Intussen staan de nieuwe vaccins ook op de lijst van 76 nieuwe actieve bestanddelen waarvoor het Federaal Geneesmiddelenagentschap aan artsen en apothekers extra waakzaamheid vraagt. Die lijst heeft tot doel ongewenste neveneffecten van het geneesmiddel in kaart te brengen.
|