Domein in de verrekijker De Baliekouter is een van de nieuwste provinciedomeinen. De naam verwijst naar een zanderige heuvel of kouter die eigendom was van de kasteelheer van Wakken. In 1993 kocht de Provincie West-Vlaanderen langs de Ommegangstraat in Wakken-Dentergem een hoeve en 24 hectaren landbouwgrond. In 1994 werden 16 hectaren ervan bebost; de weiden en hooilanden werden landschappelijk aangelegd. De gronden gelegen tussen de Ommegangstraat. de gewestweg Wakken- Tielt en de Mandel werden in de loop van de geschiedenis met diverse namen aangeduid.
Naast de Baliekouter vinden we er diverse namen met Kapelrij terug (kapelrijbos, Kapelrijmeers en kapelrijkouter). Hierbij wordt verwezen naar de St.-Catharine¬kapel. Deze kapel staat er nog steeds en behoort ook tot het domein. In 2003 werden in De Baliekouter diverse inrichtingswerken uitgevoerd in het licht van de openstelling: graven van poelen en depressies om amfibieën aan te trekken; plaatsen van 3 km nieuwe afsluiting van wandelpaden; planten van 100 hoogstammen langs de Mandel en bij de toegangsweg; aanleg van een voorlopige, groene parking.
Op 24 april 2004 werd het provinciedomein voor het publiek opengesteld. In 2005 werd het oorspronkelijke domein uitgebreid met 17 ha landbouwgrond. Tijdens de komende winterwordt een kleine 8 ha hiervan bebost en het overige deel wordt landschappelijk en natuur¬technisch ingericht. Daardoor zal41 ha van het domein toegankelijk zijn. De Baliekouter laat zien hoe een kaal landschap er na tien jaar heraanleg en herbebossing kan uitzien. De loofbossen op de kouterrug zijn al volledig gesloten en op sommige plaatsen wordt een humuslaag opgebouwd. Doordat de ene soort sneller groeit dan de andere ontstaat er een gevarieerde gelaagdheid. In sommige bestanden is al een eerste dunning noodzakelijk.
Tussen de aangeplante bomen en in de dreven hebben zich spontaan bepaalde bomen, struiken en kruiden gevestigd. Boswilg, vlier, lijsterbes en brem vonden er hun stek en dragen bij tot de verscheidenheid van het bos. In de kruidlaag groeien wilgenroosje, dagkoekoeksbloem, hondsdraf, breedbladige wespenorchis ... en aan de lichtrijke kant ook het sint-janskruid. Het domein heeft ook veel open ruimte te bieden. Acht van de 26 hectaren bestaan uit lage weilanden nabij de Mandel, die omzoomd zijn door knotwilgen en hout¬kanten. De weiden worden begraasd en ecologisch verantwoord beheerd door de boeren uit de regio. Deze weiden, die behoren tot het winterbekken van de Mandel, vormen de broedbiotoop voor de kievit.
|