Weet dat je als je gevarieerd eet, al die vitaminen voldoende naar binnen krijgt.
Vitamine A (retinol of pro-vitamine A) Belang: Gezichtsvermogen. Weerstand. Normale groei. Gezonde huid, tandvlees en haar. Bronnen: Retinol: in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong: lever, vlees, boter, margarines, vette vis, (half)volle melk, kaas, ei. Pro-vitamine A (antioxidant) van plantaardige oorsprong: wortelen, kolen, andijvie, spinazie, geel of oranje gekleurde vruchten.
Vitamine B1 (thiamine) Belang: Hart en zenuwstelsel. Spijsvertering. Bronnen: Brood en graanproducten, aardappelen, groenten, (varkens)vlees, melk en melkproducten. Weetje: Hoe groter de energieopname, hoe groter de behoefte aan vitamine B1.
Vitamine B2 (riboflavine) Belang: Spijsvertering. Zenuwstelsel. Huid. Bronnen: Melk en melkproducten, vlees, groenten, fruit, brood, graanproducten. Weetje: Sporters zijn tuk op B2 omdat het hun prestaties zou verbeteren. Nog niet bewezen.
Vitamine B3 (niacine) Belang: Energieproductie in de cellen. Zenuwstelsel. Bronnen: Meeste voedingsmiddelen. Weetje: Tekort is zeldzaam.
Vitamine B5 (panthoteenzuur) Belang: Afbraak en opbouw van eiwitten, koolhydraten en vetten. Vorming van bepaalde hormonen. Weefselherstel. Bronnen: Meeste voedingsmiddelen. Weetje: Tekort is zeldzaam.
Vitamine B6 (pyridoxine) Belang: Weerstand en groei. Spijsvertering. Rode bloedcellen. Zenuwstelsel. Bronnen: Vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen, peulvruchten.
Vitamine B8 (biotine) Belang: Energieproductie. Vorming van vetzuren. Gezond haar en huid. Bronnen: Eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda's. Weetje: Tekort is zeldzaam.
Vitamine B11 (foliumzuur) Belang: Rode bloedcellen. Verlaagt risico op baby met open ruggetje. Vermindert mogelijk kans op hart- en vaatziekten. Groei en instandhouden van lichaamscellen. Bronnen: Volkoren producten, brood, groene groenten, fruit, melkproducten. Weetje: Vrouwen wordt supplement aangeraden van 400 mcg één maand voor tot drie maanden na de bevruchting.
Vitamine B12 (cobalamine) Belang: Voorkomt vorm van bloedarmoede. Rode bloedcellen. Zenuwstelsel. Werkt samen met foliumzuur. Bronnen: Vlees, vis, melkproducten, kaas, eieren. Weetje: Zelden vitamine B12-tekort. Tekort veeleer bij ouderen en vegetariërs veganisten.
Vitamine C (ascorbinezuur) Belang: Weerstand. Gezonde botten, tanden en bloedvaten. Bevordert ijzeropname. Bronnen: Paprika's, spruitjes, citrusvruchten, kiwi's, bessen, frambozen, aardbeien, koolsoorten, aardappelen.
Vitamine D Belang: Sterke botten en tanden. Bevordert calcium- en fosforopname. Weerstand. Beperkt osteoporose. Bronnen: Dierlijk: boter, margarines, vette vis, vlees, volle melk, kaas, eierdooier. Plantaardig/microbieel: kolen, sinaasappelen, tarwekiemolie. Weetje: Aanmaak in de huid onder invloed van zonlicht.
Vitamine E (tocoferol) Belang: Rode bloedcellen. Spier- en andere weefsels. Antioxidant. Beschermt meervoudig onverzadigde vetzuren. Weerstand. Bronnen: Plantaardige olie, noten, zaden, groenten, fruit, brood, graanproducten.
Vitamine K Belang: Bloedstolling. Aanmaak van de botten. Bronnen: Broccoli, spinazie, oliën. Ook aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Met dank aan het ziekenfonds.
|