De aardappelplant is een plant die het giftige "solanine" bevat. In de knollen komt dit vergif niet voor. Wel in alle groene delen van de plant. Ook in aardappelen die groene vlekken vertonen en ook in zeer nieuwe aardappelen omdat nog geen volledige rijpheid is opgetreden. Daarom moeten aardappelen donker bewaard worden om te voorkomen dat ze groen verkleuren onder invloed van het zonlicht.
Er zijn verschillende soorten aardappelen.
Het belangrijkste element in de keuken is of de aardappelen vast-, loskokend of bloemig zijn en of ze goed van smaak zijn.
Type A-aardappelen hebben een zeer vaste structuur, type B zijn loskokend en type ( zijn heel bloemig. Type A: de meeste primeuraardappelen (de schil zit los), (harlotte, (ome de gatte, Nicola, Plate de Florenville, Ratte du Touquet, Rosa, ...
Type B: Bintje, Agria, Astérix (rode), Eersteling, Spunta
Type C: Désirée, Eigenheimer
"Groenten en fruit van de maand" Aardappelen, Aardperen, Boerenkool, Knolselderij, Koolraap, Pastinaak, Pompoen, Prei Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Ui Veldsla, Witlo,f Witte kool, Wortelen, Wortelpeterselie. Appelen en peren.
|