Champagne wordt vooral geschonken als er iets te vieren valt.
Het is een heerlijk aperitief en hij kan ook aan tafel worden geschonken bij vis en wit vlees.
De naam "Champagne" wordt nogal eens misbruikt.
omdat veel mensen alle mousserende wijnen zo noemen. "Champagne" kan echter uitsluitend afkomstig zijn uit het gelijknamige wijngebied in noordelijk Frankrijk. nabij Reims. Het etiket van de fles vermeldt ook duidelijk deze herkomstbenaming. Dus als er geen "Champagne" op staat. hebt u een andere mousserende wijn te pakken! "Champagne" wordt bereid volgens een speciaal procédé. de "méthode champenoise". In het Champagnegebied zijn 3 druivenrassen toegestaan: pinot noir. pinot meun ier en chardonnay. De wijngemeenten zijn verdeeld in de klassen:
Grands Crus. Premiers Crus en 'overige'. Op veruit de meeste champagnes treft men géén jaartal aan. Dit komt doordat deze worden gemaakt van een mengsel van wijnen van verschillende jaargangen. Buiten deze "gewone" champagnes onderscheidt men nog enige andere types zoals de "Millésimé" of "Vintage" die wel een jaartal heeft en gemaakt wordt van wijn van één uitzonderlijk oogstjaar. De "Champagne rosé" wordt gemaakt door vermenging van rode en witte wijn. waarna net als bij andere champagnes de tweede gisting op fles volgt. Champagnes zijn er in verschillende smaken. De belangrijkste zijn: brut (droog). extra dry (tamelijk droog). sec (half zoet) en demi-sec (zoet).
|